Στη Σκιά των Αιώνων, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση,

Γνωρίζω προσωπικά, από προηγούμενες αναγνώσεις βιβλίων της, ότι η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου εμπνέεται διαφορετικές θεματολογίες στα έργα της με έναν, όμως, κοινό παρανομαστή. Την απρόσκοπτη αγάπη της για την Iστορία, την οποία ερευνά επισταμένως και μελετά εμβαθύνοντας σε λεπτομέρειες.

Το βιβλίο στη “Στη Σκιά των Αιώνων” είναι στη πραγματικότητα ένα βιβλίο, το οποίο δε ρίχνει απλά ένα φως στα γεγονότα μίας συγκεκριμένης περιόδου της Θεσσαλονίκης, του Λονδίνου και του Παρισιού των περασμένων αιώνων. Ρίχνει έναn μεγάλο προβολέα και φωτίζει λεπτομέρειες της ιστορίας από τον 17ο αιώνα έως τα μέσα του 20ου. Η συγγραφέας, με “όχημα” μια ευφάνταστη μυθοπλασία, κινείται και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να επιτύχει μία εντυπωσιακή καταβύθιση στην ιστορία και με χειρουργική ακρίβεια προσεγγίζει ανομολόγητες αλήθειες.

Βιβλίων Γη

Ο κεντρικός ήρωας ,ο Ηλίας Αλεξόπουλος, από μία επαρχιακή περιοχή ορμώμενος, φθάνει στην Αθήνα να πραγματοποιήσει το όνειρό του να φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή. Συνάπτει γνωριμία με συμφοιτητή του, ο οποίος ανήκει σε ανώτερη αστική τάξη και δένονται με στενή φιλία. Μέσω αυτού, συναντιέται με την Αμέλια, κόρη υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματικού, αυλικού του Βασιλιά, την οποία ερωτεύεται. Ένας έρωτας καταδικασμένος εξ αρχής, λόγω της διαφορετικής κοινωνικής τάξης, προδιαγεγραμμένος σε ατυχή κατάληξη. Ο Ηλίας δέχεται “αμοιβή” για να εξαφανιστεί, εκβιάζοντας ουσιαστικά τον πατέρα της Αμέλιας και αναχωρεί από την Αθήνα, έχοντας ολοκληρώσει πια τις σπουδές του.

Αποφασίζει να κάνει μία νέα αρχή στη Τουρκοκρατούμενη ακόμα Θεσσαλονίκη. Ως νέος γιατρός, αποκτά γνωριμίες προσφέροντας πολλές φορές αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του συγχρόνως με τις πολυάριθμες φιλανθρωπίες. Γνωρίζει ένα “παράξενο” Γάλλο, συνάδελφο του γιατρό, και τους ενώνει η κοινή προτίμηση για θεραπείες των ασθενών με φυτά – βότανα. Ο Γάλλος τον εκτιμά απεριόριστα και του προτείνει για σύζυγο την Ελληνίδα βαπτισιμιά του, τη Θεανώ. Παντρεύονται με τη Θεανώ και ζούνε μια όμορφη ζωή κινούμενοι με δραστηριότητες στα υψηλά στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Αποκτούν τέσσερα παιδιά και ταξιδεύουν στην Ευρώπη επισκεπτόμενοι τις ιδιοκτησίες του Γάλλου γιατρού. Η μοίρα, όμως, καιροφυλακτεί. Δεν ξεχνά ανείπωτα λάθη του παρελθόντος και αναμένει την δεδομένη στιγμή για μία επώδυνη παρουσία.

Ποιoς είναι ο Γάλλος γιατρός και ποιoς ο ρόλος του;

Μέσα από τη μυθιστορία, γινόμαστε κοινωνοί της ιστορικής εξέλιξης της πόλης της Σαλονίκης, όπως ήταν τότε γνωστή. Οι “ντουμέδες”,η Φιλόπτωχης Αδελφότητα,η Circle de Salonique,η επιδημία διφθερίτιδας και ευλογιάς, η απελευθέρωση της πόλης το 1912,η δολοφονία του Γεωργίου Α’ το 1913,είναι μερικές από τις πολλές σημαντικές χρονικές στιγμές που σημάδεψαν τον τόπο! Επίσης το Μακεδονικό ζήτημα με τον Παύλο Μελά και Ίωνα Δραγούμη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρονται μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η ιστορία του Λονδίνου τον 17ο αιώνα και στη συνέχεια του Παρισιού του 18ου διατρέχεται μέσα στις 558 σελίδες του βιβλίου με την αμέριστη επιθυμία της συγγραφέως για αφήγηση πολλών, συγκλονιστικών περιστατικών. Μία εντυπωσιακή αφήγηση ζοφερών κυρίως γεγονότων που συντάραξαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες, την όποια θα βροyν άκρως ενδιαφέρουσα οι λάτρεις του είδους.

Βιβλίων Γη

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις