Kairlov, Πέμη Γκανά

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση,

Μετά το “ΚΑΠΡΑΓΙΑ”, το δεύτερο βιβλίο της Πέμης Γκανά, το οποίο θεωρώ από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων χρόνων, ήταν επόμενο να αναζητήσω το εξαντλημένο από καιρό, πρώτο πόνημα της συγγραφέως, το “Kairlov”.Τυχερή που ήλθε στα χέρια μου, ως δώρο, από αγαπημένη φίλη, η οποία, μετά από προσπάθεια, κατάφερε να “εντοπίσει”.

Tο “Kairlov” είναι μία αποκάλυψη! Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ότι διαβάζει ένα μυθιστόρημα εφάμιλλο μεγάλων ξένων λογοτεχνών. Η Πέμη Γκανά κερδίζει το στοίχημα να αποτυπώσει την εποχή της Τσαρικής Ρωσίας του 19ου αιώνα με απίστευτη αριστοτεχνία. Μετά από εμφανέστατη έρευνα, όχι μόνο σε ήθη και έθιμα, αλλά και σε κάθε λεπτομέρεια, συνθέτει τη ζωή των απλών ανθρώπων, όσο και των ευγενών, σε ένα μυθιστόρημα εποχής με προεκτάσεις αστυνομικού, πολυπολιτισμικού και ακόμα αισθηματικού έργου. Επιτυγχάνει να ρίξει ένα δυνατό φως στη Ρωσική αυτοκρατορία και να φωτίσει όλες τις “γωνιές” μιας σκοτεινής περιόδου. Φέρνει εις πέρας ένα πολυπρόσωπο, απαιτητικό έργο με τον Τσάρο και τον Τσάρεβιτς, τους Δούκες και τις Δούκισσες, τους κολίγους και τους υποτακτικούς. Και ανάμεσά τους, συνωμοσίες οργανώνονται, δολοφονίες εκτελούνται και ίντριγκες διαταράσσουν την κοινωνία.

Βιβλίων Γη

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Αναστασία Ιβάνοβνα Κορλόφσκι, η Μεγάλη Δούκισσα της Λευκορωσίας, και η συγκλονιστική ιστορία της. Με μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση κτίζεται μία αμεσότητα με τον αναγνώστη, ο οποίος συναισθάνεται την πολιτική κατάσταση, η οποία είναι σε έντονη αναταραχή. Η Δούκισσα, λογοδοσμένη από τη γέννησης της, ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τον σύζυγό της, τρίτο της εξάδελφο, τον Ιλιούσκα ,έκτο στη διαδοχή του θρόνου. Τα πρώτα σύννεφα αρχίζουν να σκιάζουν την ευτυχία τους όταν αδυνατούν να αποκτήσουν τον πολυπόθητο διάδοχο! Την δεδομένη στιγμή, ο γιατρός του Τσάρου βρίσκει τη λύση με την υιοθεσία ενός βρέφους, το οποίο πρέπει να παραδοθεί με άκρα μυστικότητα. Ποιο είναι αυτό το βρέφος; Ποιο μυστικό κρύβεται; Και η περιπέτεια έχει μόλις αρχίσει…

Σύντομα η Αναστασία συνειδητοποιεί τον επίπλαστο κόσμο της να αποδομείται και παλεύει να διασώσει τον οίκο της που κινδυνεύει. Γιατί μέσα στα αναρίθμητα μυστικά κρύβεται μία αλήθεια, η οποία ψάχνει να βρει τον σωστό χρόνο να αποκαλυφθεί.

Ήμουνα τυχερή που έζησα μία άνετη ζωή δίχως να γνωρίσω από παιδί τη σκληρή και βίαιη όψη της.

σελ. 388

Και λίγο αργότερα μονοπωλεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια :«…άρρωστη και εγώ σαν μία κοινή θνητή»

Αμείλικτος ο χρόνος ρέει ασταμάτητα. Τα χρόνια κυλάνε και φθάνει η στιγμή που η ηρωίδα “βλέπει” τη ζωή της όλη να περνά από μπροστά της. Στιγμές…στιγμές γεμίζουν μια ζωή ολόκληρη και ο φόβος της λήθης πλανάται απειλητικά! Μπορεί ο χρόνος και οι συγκυρίες να κάνουν κάποιον να αλλάξει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς; Μπορεί η ματαιοδοξία και η υπεροψία να μεταλλαχθούν σε ευαισθησία και ενσυναίσθηση;

…λήθη και έρεβος. Πώς χάνονται έτσι απλά οι άνθρωποι και πόσο εύκολα η ζωή τούς προσπερνά;

Με μία τριτοπρόσωπη αφήγηση στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε τον εντυπωσιακό Πύργο Kairlov, με τα αμέτρητα χωράφια, με τα σπαρτά, τις απέραντες εκτάσεις γης τριγύρω, τα δάση και τα χωριά που του ανήκουν. Διασταυρωνόμαστε, μεταξύ πολλών άλλων, με τον Ιλιούσκα, τον Φιοντόρ, την Όλια, τον Κρίστο και την Αντριάνα. Αντικρύζουμε χλιδή, αλλά και εξαθλίωση! Ευτυχία, αλλά και απόγνωση! Αγάπη αλλά και πόνο. Προδοσία, αλλά και εξιλέωση. Θαμπωνόμαστε από τη μεγαλοπρέπεια της Τσαρικής Αυλής, χορεύουμε καλίνκα, αλλά θρηνούμε και τους αδικοχαμένους νεκρούς .Γιατί απειλές εκστομίζονται και ζωές διακυβεύονται. Και η σκέψη της Αναστασίας καθοδηγείται από την αδήριτη ανάγκη και συμβουλεύει …

Έτσι, με τη διαίσθησή σου και την καρδιά σου να πορεύεσαι. Μην εμπιστεύεσαι ό,τι βλέπεις, μικρέ μου. Γιατί κάποιες φορές την αλήθεια δεν την βλέπει ο ήλιος, γιατί κρύβεται στην καταχνιά.

Και όλα αυτά συμβαίνουν έναν παγωμένο χειμώνα στη χιονοσκέπαστη Λευκορωσία, όπου παγωμένη είναι και η ζωή των ηρώων και ηρωίδων προσδοκώντας μια ελπιδοφόρα, πιο ζεστή άνοιξη στις ψυχές τους. Και το τέλος έρχεται να ανατρέψει όλα, τα έως τώρα δεδομένα.

Βιβλίων Γη

Το “Kairlov”έχει την δυναμική μίας τρίωρης κινηματογραφικής ταινίας, μιας περιπέτειας με καταιγιστική δράση και αναπάντεχο “φινάλε”. Η ευφυέστατη πλοκή, η μαγευτική γραφή και η τροφοδότηση με σημαντικές πληροφορίες, καθιστούν το έργο αυτό απολύτως αξιοπρόσεχτο, πολύ σπουδαίο!

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις