Ο Γελαστός Ρινόκερος, Βαγγέλης Τσουράπας-Χρυσόστομος Καλαντζής

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση,

Το “Ο Γελαστός Ρινόκερος” είναι ένα δημιούργημα, αποτέλεσμα σύμπραξης δύο συγγραφέων σε μία ιδιαίτερη συνθήκη. Ο πρώτος συγγραφέας αρχίζει τη συγγραφή, την οποία μέλλει να ολοκληρώσει ο δεύτερος. Τα ημιτελή χειρόγραφα του έργου του εκλιπόντος Βαγγέλη Τσουράπα παραδίδονται, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, στον φιλαναγνώστη και συγγραφέα, ιατρό γαστρεντερολόγο, Χρυσόστομο Καλαντζή, σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί το βιβλίο. Η τιμητική αυτή χειρονομία είναι μία πρόκληση για τον ιατρό-συγγραφέα, ο οποίος με απόλυτο σεβασμό, σκύβει στα χειρόγραφα και δεν αργεί να ανακαλύψει έναν κώδικα “επικοινωνίας” με το κείμενο που του παραδόθηκε. Μετά από μία αφοσιωμένη και στοχευμένη εργασία, δύο περίπου χρόνων, ολοκληρώνει το πόνημα με ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Παρά τις λίγες σε αριθμό σελίδες, μόλις 189,το βιβλίο στέκεται στο ύψος των προσδοκιών του αναγνώστη, φίλου του είδους. Σε μία ατμόσφαιρα noir,στοιχεία δυστοπικά κάνουν τη διαφορά με μία ευρηματική ιστορία η οποία εξελίσσεται σε ένα αστυνομικό θρίλερ.

Βιβλίων Γη

Το πρώτο σκηνικό στήνεται σε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών κάπου στο Πήλιο στη σύγχρονη εποχή. Λίγο χρόνο μετά το τέλος της θερινής περιόδου, ανακαλύπτεται σε ένα εγκαταλελειμμένο, νοικιασμένο από καιρό, αυτοκίνητο το πτώμα μιας γυναίκας σε προχωρημένη σήψη. Διαπιστώνεται ότι ανήκει σε μία εκκεντρική, εύπορη κληρονόμο, της οποίας είναι πολλοί εκείνοι που επιθυμούν τον θάνατο. Με έναν γρήγορο ρυθμό στην αφήγηση και ένα δωρικό λόγο, αναπτύσσεται η πλοκή, μέσα από μία μυθιστορία, η οποία διατρέχει φτωχά και ύποπτα καταγώγια έως τους υπεράνω πάσης υποψίας ιδιοκτήτες πολυτελών επαύλεων. Ταξιδεύει από Αθήνα στο Πήλιο και από εκεί στο Γκρατς στην Αυστρία και μέχρι τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία.

Ο “Γελαστός Ρινόκερος” είναι ένα ιδιαίτερο αστυνομικό μυθιστόρημα. Αναδεικνύει, άλλοτε με ρεαλισμό και άλλοτε με σαρκασμό και χιούμορ, προβλήματα υπαρκτά στον σύγχρονο κόσμο. Προσεγγίζει ζητήματα κοινωνικής διαφθοράς και ηθικής τάξης μέχρι και θέματα σατανισμού και μαύρης μαγείας.

Οι καλά στημένες σκηνές θέτουν τις προδιαγραφές για μία επιτυχημένη ταινία θρίλερ. Το μυστήριο, που πιθανολογείται από τον τίτλο του βιβλίου ακόμη, αφήνεται στον αναγνώστη να το αποκαλύψει με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης.

Βιβλίων Γη

Ο ΄΄Γελαστός Ρινόκερος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δρόμων

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις