Όζα Ροζ, Καίτη Στεφανάκη

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση,

Το μικρό αυτό σε αριθμό σελίδων βιβλίο (μόνον 83 σελίδες)ήταν μία μεγάλη έκπληξη. Μικρά διηγήματα, που μέσα από υπονοούμενα, αντλούνται μεγάλα νοήματα, απορίες, προβληματισμοί. Μικρές ιστορίες για τα μεγάλα ειπωμένα και τα ανείπωτα. Ιστορίες αφιερωμένες σε κάθε γυναίκα!

Με μία πνευματική ωριμότητα στη σκέψη και έμφυτο χειρισμό στη γλώσσα, η Καίτη Στεφανάκη καταγγέλει με ωμότητα, αλλά και χιούμορ, καταστάσεις και αποδομεί χαρακτήρες. Αρχίζει να περιγράφει αινιγματικά αφήνοντας μία “δίοδο” ανοικτή στον συλλογισμό της. Προβοκάρει τον αναγνώστη να εισχωρήσει μόνος του στο “τούνελ” και να βρει την έξοδο λύνοντας τον γρίφο.

Αναμετριέται χωρίς δισταγμό με ένα ανεξάντλητο παιγνίδι λέξεων και βγαίνει νικήτρια. Λέξεις, άλλοτε γλυκές και τρυφερές και άλλοτε αιχμηρές ,κοφτερές σαν λεπίδι. Με ένα γάργαρα ρέοντα λόγο, χωρίς άσκοπες φλυαρίες, και μία αφοπλιστικά ρεαλιστική γραφή, η συγγραφέας εντοπίζει θέματα, τεκταινόμενα και δίνει “πάσα” στον αναγνώστη να βγάλει το συμπέρασμα. Πυροδοτεί ιστορίες στις αποχρώσεις του γκρι με πάθη και βία, φεμινισμό και πατριαρχία και αναδεικνύει παθογένειες. Το ερωτικό στοιχείο διατρέχει τις ιστορίες και αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση.

Βιβλίων Γη

Οι χαρακτήρες με ανθρώπινη υπόσταση, θύτες ή θύματα, έρχονται αντιμέτωποι με την αδυσώπητη πραγματικότητα με τραυματικές μνήμες και βαθιά ριζωμένα απωθημένα, υποκρισία, εκδίκηση, προδοσία, ψέμα, . Η συγγραφέας αφηγείται, αναλύει και…αποσυνθέτει Ο αναγνώστης αναμένεται να αφουγκραστεί το σφυγμό των ιστοριών, να πάρει θέση για αξίες που αλλάζουν και άλλες που μένουν απαράλλαχτες και να αντιμετωπίσει …”ανυπερθέτως” …ένα ανυποψίαστο μέλλον. (Εξαιρετικά τα επιρρήματα εις -ως που παρατίθενται…Ομολογουμένως!!!!)

Βάζει το γάλα στη φωτιά. Μόλις φύγουν, θα πάει λαϊκή. Σε μία λευκή σελίδα σημειώνει ό,τι χρειάζεται για ψώνια. Τομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες. Στην τέταρτη σειρά το χέρι γράφει αυτόματα ΑΕΡΑ. Το χέρι συνεχίζει, τώρα γράφει ΖΩΗ.Η σκέψη αυτονομείται, φτερουγίζει. Το γάλα φουσκώνει. ξεχειλίζει, χύνεται. Πλημμυρίζει τα πάντα. Όλα κοχλάζουν κάτασπρα”.

Βιβλίων Γη
Όζα Ροζ: Βερνίκι Νυχιών

*Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου φίλη Μαρία Σιταρίδου Τρουλάκη που μου δώρισε αυτό το βιβλίο μαζί με το “ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ”, ένα άλλο αξιόλογο βιβλίο της ιδίας συγγραφέως, και μου έδωσε τη χαρά να γνωρίσω την εξαιρετική πένα της Καίτης Στεφανάκη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις