Η Ταυτότητα της μέρας:

Βιβλίων Γη

Τζορτζ Όργουελ, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ: Ένα πολιτιστικό κληροδότημα

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη,

Τζωρτζ Όργουελ: έγραφε για όσα “έβλεπε” που οι άλλοι δυσκολεύονταν να “δουν”.

Ο Τζορτζ Όργουελ (Έρικ Άρθουρ Μπλερ) ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1903 στην Ινδία την εποχή της αποικιοκρατίας της Βρετανίας. Το 1917 σπούδασε με υποτροφία στο κολλέγιο Ήτον του Λονδίνου. Το 1921 επέστρεψε στην Ινδία, στη Μπούρμα. Εκεί παρατηρώντας σχολαστικά την πραγματικότητά του έγραψε για τα “σημεία των καιρών”.

Βιβλίων Γη

Το 1928 επέστρεψε Λονδίνο και κατόπιν πήγε στο Παρίσι. Το έργο του χαρακτηρίζεται από πεζό λόγο καθαρό, εύληπτο, με επίγνωση των κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και με αντίθεση προς τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τα δύο πιο γνωστά και σημαντικότερα έργα του είναι: “Η φάρμα των ζώων” που εκδόθηκε το 1944 και πρόκειται για μία πολιτική αλληγορία και σατιρική κριτική για το κομμουνιστικό όνειρο.

Ο Ναπόλιον αρχίζει να υποστηρίζει και να εφαρμόζει πράγματα που πριν ζητούσε ο Σνόουμπολ και ο ίδιος απέρριπτε. Συμμαχεί με τους δύο γείτονες ιδιοκτήτες και αρχίζει εμπόριο με αυτούς. Μόνο που όταν συμμαχεί με τον ένα ο άλλος κηρύσσεται μέγας εχθρός και όταν συμμαχεί με τον άλλο ο πρώτος γίνεται αυτός ο εχθρός.

Το “1984” που εκδόθηκε το 1948 και πρόκειται για ένα δυστοπικό βιβλίο που “προβλέπει” την πορεία του σύγχρονου κόσμου.

Το μαύρο είναι άσπρο και το 2 + 2 ισούται με 5 αν το Κόμμα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Αλλά δεν φτάνει αυτό, πρέπει να ξεχάσεις πως κάποια στιγμή πίστευες ότι το μαύρο είναι μαύρο και πως το 2 + 2 ισούται με 4.

Πέθανε από φυματίωση στις 21 Ιανουαρίου 1950 στο Λονδίνο.

Σε μία εποχή παγκόσμιου ψεύδους το να λες την αλήθεια είναι μία πράξη επαναστατική”.

Αν η σκέψη διαφθείρει τη γλώσσα μπορεί και η γλώσσα να διαφθείρει τη σκέψη”

Ένας λόγος για την ασχήμια των μεγάλων στα μάτια ενός παιδιού είναι ότι το παιδί κοιτάζει προς τα πάνω και λίγα πρόσωπα είναι στα καλύτερά τους όταν τα βλέπουμε από κάτω”.

Η άποψη ότι η τέχνη δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πολιτική είναι η ίδια μία πολιτική στάση”.

Τζορτζ Όργουελ

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που η μεγάλη σύγχρονη ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ πέρασε στην αιωνιότητα.(21/1/2020). Έγραψε το πρώτο της ποίημα “Μοναξιά” σε ηλικία 17 ετών. Το διάβασε ο Καζαντζάκης και έτσι ανοίχτηκε ο δρόμος για την ποίηση και τη μετάφραση ποίησης. Το έργο της χαρακτηρίζεται από την αποδοχή της μοναξιάς σαν την φιλικότερη συνθήκη για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Βιβλίων Γη
Μοναξιά

Αν ενώσεις το βροχόνερο με το δάκρυ σου, το γέλιο σου με τον ήλιο, το σίφουνα, τον αγέρα με την ξεσηκωμένη αγανάκτησή σου
Αν κλάψεις για τα παιδάκια με τις ρόδινες ανταύγειες του δειλινού στο πρόσωπο πού πλαγιάζουν με τα χέρια αδειανά, με τα πόδια γυμνά, θα βρεις τη μοναξιά σου.
Αν φωνάξεις την αγάπη σου, θα 'ρθει πίσω άδεια, κούφια, η ίδια σου η φωνή γιατί δεν είχε το κουράγιο να περάσει όλες τις σφαλισμένες πόρτες, όλα τα κουρασμένα βήματα, όλους τους λασπωμένος δρόμους.
Θα γυρίσει πίσω η φωνή που την έστειλες τρεμάμενη, λαχταριστή, με άλλα λόγια, που δεν την είχες προστάξει εσύ, τα λόγια της μοναξιάς σου.Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις