Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες, Μιχάλης Μπουναρτζίδης

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Δικαίως ο αναγνώστης αναρωτιέται γιατί προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες. Συνηθισμένος να θρηνεί για χαμένες πατρίδες που άλλαξαν “χέρια” με το πέρασμα των χρόνων, θέτει εύλογα το ερώτημα. Ένα ερώτημα το οποίο απαντάται σιγά σιγά ξεφυλλίζοντας τις σχεδόν 500 συγκλονιστικές σελίδες που συνθέτουν το βιβλίο αυτό.

Ο συγγραφέας διακατέχεται από την αμέριστη προσωπική του ανάγκη να αναφερθεί στο τόπο καταγωγής του, για τον οποίο υπάρχει έλλειμα γενικότερα γραφομένων. Ένα τόπο που ασκούσε πάντα μία μαγευτική έλξη από τις όμορες χώρες. Την πολύπαθη Θράκη όπου για πολλά χρόνια κυμάτιζαν διαδοχικά διαφορετικές σημαίες. Την αιματοβαμμένη Θράκη όπου διακυβευόταν η υπόσταση των κατοίκων με τους συνεχείς κατατρεγμούς και τη προσφυγιά.

Βιβλίων Γη

Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης σκύβει με σεβασμό επάνω από τον ίδιο τον άνθρωπο! Εμβαθύνει στην ψυχή του, αντιλαμβάνεται τον ψυχισμό του, τον εσώτερο κόσμο του. Τον κόσμο του απλού, καθημερινού πολίτη που καθορίζεται από έναν άλλο κόσμο…”μεγαλύτερο”. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, μεγάλα συμφέροντα, οι μεγάλες φιλοδοξίες!

Εκεί, στη Θράκη, τέλος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου, ο κάτοικος ζώνεται την ανασφάλεια, βιοπορίζεται με αβεβαιότητα, αλλά συνεχίζει τη ζωή του, αν και ο θάνατος καιροφυλακτεί. Ζεσταίνει την καρδιά του η οικογένεια μέχρι που αναγκάζεται να την αποχωριστεί όταν στρατεύεται σε διαφορετικούς στρατούς ,βρίσκεται όμηρος σε άγνωστα μέρη και καταλήγει πρόσφυγας στη χώρα που επιθυμούσε διακαώς να ανήκει εξ αρχής. Αδύναμος να συνειδητοποιήσει την ταχύτητα με την οποία συντελούνται σημαντικές ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα…Πολιτικά, στρατιωτικά, κοινωνικά! Ανήμπορος να κατανοήσει ασύλληπτα περιστατικά και να αντιδράσει στις φιλοπόλεμες διαθέσεις και αποφάσεις των κρατών…

Οι άνθρωποι θα αλλάζουν μεριά γιατί δε θα μπορούν να κάνουν αλλιώς, ή θα διαλέγουν μεριά γιατί θα πρέπει να μείνουν ζωντανοί!

σελ. 60

Η πλοκή του έργου αναπτύσσεται σε δύο πόλεις γύρω από τον ποταμό Έβρο και τους παραποτάμους του. Δύο ιστορίες παράλληλες! Ο Αποστόλης, ο αγωγιάτης από το Ορτάκιοϊ, με τα δύο του παιδιά, τη Λαμπρινή και τον Γιάγκο. Ο Παναγιώτης, ο αραμπατζής από την Αδριανούπολη, τότε Αδριανού, με τα πέντε παιδιά του. Τη Βασιλική, τη Σύρμω, τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Μιχάλη. Όλοι παλεύουν να ορθοποδήσουν κάτω από έναν ουρανό που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα μαύρα σύννεφα του πολέμου.

Γι αυτούς το ίδιο κάνει που τη μία χρονιά χαλάει η σοδειά απ’ τον καιρό, και την άλλη απ’ τον πόλεμο, το ίδιο νηστικοί θα μείνουν…

σελ.309

Ξεσπάει ο ένας πόλεμος μετά τον άλλον! Στρατοί πάνε κι έρχονται! Ανακατωμένος ο ερχόμενος και ο κόσμος ζαλισμένος!

Ο Γιάγκος εγκαταλείπει τον τόπο του σε μία προσπάθεια να αποφύγει τη στράτευση από τους Τούρκους. Φθάνει στη Γκιουμουλτζίνα, τη σημερινή Κομοτηνή, κι από εκεί στην Ξάνθη. Δεν αποφεύγει όμως την ομηρία του αργότερα από του Βούλγαρους. Ο Μιχάλης εργάζεται στο Σουφλί, στη επεξεργασία του μεταξιού, και, με τις αλλαγές συνθηκών, υπηρετεί διαδοχικά και τους τρεις στρατούς. Και τον Τούρκικο και τον Βουλγάρικο και τέλος τον Ελληνικό! Τί ειρωνεία!

Βιβλίων Γη

Ο συγγραφέας κυριαρχεί τα συναισθήματά του και εξιστορεί με ακρίβεια όλα τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη περιοχή για σαράντα συνεχόμενα χρόνια.(1882 – 1922) Ενσωματώνει την πραγματική ιστορία της ζωής των δύο παππούδων του στην αληθινή ιστορία με έντεχνο τρόπο….απλό…κατανοητό! Βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης. Δολοπλοκίες, δολοφονίες….. Ζυμώσεις γίνονται, συνθήκες υπογράφονται από διαφορετικές κυβερνήσεις και οι τόποι αλλάζουν σημαίες και ονόματα.

Μήπως ξέρουμε σε ποια μεριά θα βρεθούμε;

Σελ. 436

Μπορούν να χωρέσουν τόσα πολιτικά και στρατιωτικά περιστατικά σε μόλις μία περίοδο σαράντα χρόνων; Πώς μπορούν να γίνουν τόσες αλλαγές επί αλλαγών; Θρηνεί ο ξεριζωμένος πληθυσμός χαμένες πατρίδες όπως Φιλιππούπολη, Στενήμαχος, Αγχίαλος, Πύργος, Σωζόπολη ,πριν ακόμη τη τραγωδία της Τραπεζούντας, του Αϊβαλιού και Σμύρνης. Κι έρχεται τώρα ο απλός άνθρωπος να προσευχηθεί για τις καινούργιες πατρίδες! Να μην χαθούν κι αυτές.

Προσευχή να κάνουμε…Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες!…να είναι τυχερές, να μην τις κουμαντάρουν ανίκανοι κι ανάξιοι!…μη τις χάσουμε κι αυτές!

Σελ. 481

Ο συγγραφέας έχει συλλέξει σχολαστικά κομμάτια της Θρακιώτικης ιστορίας και τα έχει συνθέσει σε ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό! Με έναν αφηγηματικό ρέοντα λόγο και μία συγκινησιακή γραφή γινόμαστε κοινωνοί συνταρακτικών καταστάσεων.

Αυτά τα κομμάτια, τα γνωστά, άμα στηθούν στη σειρά κι όπως πρέπει, μοιάζουν μ’ εκείνα τα σπασμένα αρχαία, που τα ξεθάβουν οι αρχαιολόγοι, τα ταιριάζουν κι έπειτα βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει να συμπληρώσουν ό,τι λείπει για να ξαναζωντανέψουν έπειτα την εποχή τους…

Σελ. 484

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επτάλοφος

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις