Μιχαήλ Μουτούσης…Ο πρώτος πολεμικός αεροπόρος

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας από Έλληνες αεροπόρους έλαβε χώρα την 24η Ιανουαρίου 1913. Ο αεροπόρος πιλότος, υπολοχαγός, Μιχαήλ Μουτούσης, εκπαιδευθείς στη Γαλλία, με τον σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη, πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιαγράμματα των θέσεων του Τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλλια.

Διατάχθηκαν να πετάξουν με το υδροπλάνο Maurice Farman MF.7 στα Δαρδανέλλια με σκοπό να αναγνωρίσουν τον Οθωμανικό στόλο. Χειριστής του αεροσκάφους ήταν ο Μουτούσης και παρατηρητής ο Μωραϊτίνης.

Βιβλίων Γη

Στις 08:30 το πρωί, αεροσκάφος αποθαλασσώθηκε. Αρχικά πέταξαν πάνω από τον Ελλήσποντο και την Καλλίπολη και συνέχισαν προς την εχθρική βάση του Ναγαρά. Πετώντας χαμηλά, για να αποφύγουν τα Τουρκικά παρατηρητήρια, κατάφεραν να αναγνωρίσουν τον εχθρικό στόλο. Δέχθηκαν επιθέσεις με πυροβολεία και ατομικά όπλα δίχως να καταφέρουν να τους κτυπήσουν. Αποτύπωσαν πληροφορίες και επέστρεψαν αφού έριξαν τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες προκαλώντας ζημιές στη προβλήτα και σε σκάφη στο Τουρκικό αγκυροβόλιο.

Βιβλίων Γη

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις