Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο τελευταίος πρίγκιπας, Πέτρος Κασιμάτης

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Εκ προοιμίου, ένα έργο που αναφέρεται στον σπουδαίο αυτόν άνδρα δεν μπορεί παρά να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πολλώ δε μάλλον όταν έχει την υπογραφή ενός ειδήμονος όπως είναι ο Πέτρος Κασιμάτης.

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται κατά κύριο λόγο τη χρονική περίοδο της ζωής του Αλεξάνδρου Υψηλάντη μετά την ήττα στο Δραγατσάνι το 1821. Ακολουθεί η σύλληψή του από τους Αυστριακούς και η σωματική και ψυχική καταπόνησή του κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του σε δύο διαφορετικές φυλακές μέχρι την αποφυλάκιση του το 1827 και το θάνατο του λίγους μήνες αργότερα στη Βιέννη το 1828.

Μέσα στην ασφυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται κατά το χρονικό διάστημα του εγκλεισμού του πρίγκιπα, ο αναγνώστης πληροφορείται διάφορα προηγηθέντα γεγονότα από μνήμες του ίδιου, των αδελφών του, ακόμη και των συντρόφων του. Ανακαλούνται καταγεγραμμένες μνήμες από την ανάληψη της αρχηγίας της Φιλικής Εταιρείας από τον ευγενικής καταγωγής Υψηλάντη κατόπιν άρνησης του Καποδίστρια να δεχθεί την πρόταση. Στη συνέχεια προκηρύσσεται η Επανάσταση από τον ίδιο στις Παραδουνάβιες Πολιτείες και δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί και πάλι, αν και μονόχειρας.(Έχει χάσει το χέρι του κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους).

Βιβλίων Γη

”Ο Τσάρος, ο Μέτερνιχ και ο Ρισελιέ, αλλά και ο αδελφός του Αλέξανδρου, ο Δημήτριος, ο Παπαφλέσσας, ο Κωλέττης και ο Μαυροκορδάτος, είναι μερικά από τα σημαίνοντα πρόσωπα τα οποία διαδραματίζουν διακριτούς ρόλους τη συγκεκριμένη εποχή”.

Αναμνήσεις αποκοιμισμένες ξυπνούν! Ο Αλέξανδρος φέρνει στον νου του γεγονότα από πολεμικές συρράξεις και συναντήσεις με επιφανείς άνδρες. Οι αισθηματικές περιπέτειες της ζωής του διανθίζουν τις μνήμες του. Αναπολεί επίσης στιγμές όπως εκείνη όταν κάποτε ο Παπαφλέσσας του είχε πει:

Για εμάς τους εφήμερους θνητούς, πρίγκιπα, η μόνη αιωνιότητα είναι η στιγμή. Και είναι προτιμότερο να την πιείς, παρά να την κλάψεις

σελ. 245-246

Με έναν ρέοντα αφηγηματικό λόγο, ο συγγραφέας θέτει σε μια άλλη βάση την ιστορική πραγματικότητα. Έχει αναζητήσει έγκυρες πηγές και έχει ανακαλύψει άγνωστες πτυχές του βίου της πληθωρικής αυτής προσωπικότητας, του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, ενός συμβόλου της εποχής.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις