Η ταυτότητα της μέρας: «Περηφάνια και Προκατάληψη», Τζέιν Όστεν

Βιβλίων Γη

Εκδόθηκε σαν σήμερα στις 28 Ιανουαρίου του 1813 το πιο διάσημο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν , “το αγαπημένο της παιδί” όπως το έλεγε.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Το χειρόγραφο αρχικά γράφτηκε μεταξύ 1896 και 97 στο πρεσβυτέριο όπου ζούσε, κάπου στο Χάμπσαϊρ, μιά και ήταν κόρη κληρικού, με τον τίτλο ” Πρώτες Εντυπώσεις”. Το συγκεκριμένο έργο περιγράφει τις αξίες της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα.. Και ήταν το δεύτερο βιβλίο της, αφού το πρώτο ήταν το “Λογική και ευαισθησία”. Μετά από τις αρχικές αρνήσεις των βιβλιοπωλών του Λονδίνου να το εκδώσουν και αφού έκανε κάποιες τροποποιήσεις, το ολοκλήρωσε με τον τίτλο “Περηφάνια και Προκατάληψη” Έτσι κατάφερε να γνωρίσει την επιτυχία και να φτάσει στα χέρια ακόμα και του σύγχρονου αναγνώστη.

Βιβλίων Γη

Είναι γραμμένο με πρωτοποριακό ύφος, καυστική ειρωνεία, αλλά και γερή δόση ρεαλισμού. Η διεισδυτική ματιά της στις ανθρώπινες σχέσεις κάνουν το βιβλίο μοναδικό, καθ’ όσον καταδεικνύει άριστα την θέση και τη μοίρα της γυναίκας σε μια κοινωνία όπως αυτή του 18ου αιώνα, όπου ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί κοινωνικά με ίσους όρους με τους άνδρες.. Έγινε ταινία, θεατρικό, σήριαλ, παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η οικογένεια Μπένετ που κατοικεί στην επαρχία της Αγγλίας έχει πέντε κόρες. Η ανεξάρτητη Ελίζαμπεθ και η αθώα Τζέιν, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα μέσα στους κοσμικούς κύκλους , όταν στη μικρή τους πόλη φτάνουν για διακοπές δύο νεαροί και πλούσιοι αριστοκράτες, ο υπερόπτης κύριος Ντάρσι και ο δανδής φίλος του κύριος Μπίγκλεϋ.

Η μικρή κοινωνία της περιοχής αναστατώνεται και ανάμεσα στις οικογένειες που έχουν ανύπαντρες κόρες αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός για το ποιες θα κερδίσουν τους δύο περιζήτητους γαμπρούς.

Ο περήφανος χαρακτήρας των ηρώων από τη μία και οι κοινωνικές τους προκαταλήψεις από την άλλη, θα προκαλέσουν μία σειρά από παρεξηγήσεις, αρνήσεις, πείσματα, μίση, θυμό και απογοήτευση μέχρι τη στιγμή που η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης υποχωρήσουν μπροστά στον αληθινό, τον μεγάλο έρωτα που γεννιέται. Όταν επιτέλους οι ήρωες (η περήφανη Ελίζαμπεθ και ο αγενής πλούσιος Ντάρσι) αποδεχτούν τον αληθινό εαυτό τους και μπορέσουν να ομολογήσουν τα συναισθήματα τους, τότε ο έρωτας νικάει!

Ο κύριος Μπίνγκλεϊ ήταν όμορφος και αρχοντικός· είχε ευχάριστη φυσιογνωμία και άνετους, ανεπιτήδευτους τρόπους. Οι αδελφές του είχαν κομψότητα και τον αέρα των γυναικών που είναι μέσα στη μόδα. Ο γαμπρός του, ο κύριος Χερστ, έδειχνε απλώς τζέντλεμαν· αλλά ο φίλος του, ο κύριος Ντάρσι, πολύ σύντομα τράβηξε την προσοχή όλης της αίθουσας επάνω του, χάρη στο ωραίο, ψηλό του παράστημα, στα όμορφα χαρακτηριστικά του, στην αριστοκρατική όψη του, χάρη επίσης στη φήμη που έκανε τον γύρο πέντε μόλις λεπτά μετά την είσοδό του, πως απολάμβανε εισόδημα δέκα χιλιάδων τον χρόνο.

κεφ. 3

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις