Η ταυτότητα της μέρας…

Βιβλίων Γη

Κωστούλα Μητροπούλου: Ο δρόμος της είχε τη δική της ιστορία, «ήταν μία λέξη μοναχά», σεμνότητα

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1933 στον Πειραιά, κόρη του δικηγόρου, πολιτικού και ιστορικού συγγραφέα Γιάννη Μητρόπουλου, ο οποίος της εμφύσησε την αγάπη για τη Λογοτεχνία και το Θέατρο. Μετά το γυμνάσιο, γράφτηκε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη διέκοψε όμως στο τρίτο έτος. Έκανε την πρώτη εμφάνισή της στον χώρο της λογοτεχνίας το 1955, δημοσιεύοντας πεζογράφημά της στην εφημερίδα “Βραδυνή”. Αργότερα εκδόθηκε “Το περιοδικό μας” και το μυθιστόρημα “Η χώρα με τους ήλιους”. Το 1963 έγραψε τους στίχους των τραγουδιών του δίσκου “Ο δρόμος” του Μάνου Λοΐζου.

Βιβλίων Γη

Μετά τη δικτατορία έφυγε στο Παρίσι, κατόπιν επιστρέφοντας εντάχθηκε στην αριστερά. Μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έγραψε ποιήματα αλληγορικά, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον Ανακρέοντα Παπαγεωργίου, ενώ αναπλάθει συγγραφικά το τριήμερο του Πολυτεχνείου, με το αφήγημα της “Το Χρονικό των τριών ημερών”. Πρόκειται για ένα προσωπικό ντοκουμέντο, δημοσιευμένο αμέσως μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, όπου περιγράφονται λεπτό προς λεπτό, ο εγκλεισμός των φοιτητών στο κτίριο της Πατησίων και η στρατιωτική εισβολή που ακολούθησε.

Το συγγραφικό της έργο είναι μεγάλο σε έκταση. Περιλαμβάνει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, χρονικά και πολλά έργα για το θέατρο. Πολλά έργα της μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Ρωσικά και Νορβηγικά. Τα θεατρικά της παρουσιάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και από πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Τιμήθηκε με βραβεία για τη συλλογή διηγημάτων της “πρόσωπα και φιγούρες”, και για τις “Τέσσερις ερημιές”. Πήρε το πρώτο κρατικό βραβείο διηγήματος, το 1985, για την συλλογή διηγημάτων “Μεγέθυνση”. Ήταν μέλος της Εταιρείας θεατρικών συγγραφέων και της Εταιρείας συγγραφέων. Τους στίχους της μελοποίησαν ο Μάνος Λοΐζος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και άλλοι. Πέθανε στις 31 Ιανουαρίου του 2004 σε ηλικία 71 ετών.

Βιβλίων Γη

Ο Δρόμος

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία,
κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά.      
Ήταν μία λέξη μοναχά, "ελευθερία" 
και ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδιά. 

Κι ύστερα πέρασε ο καιρός και η ιστορία 
πέρασε εύκολα από τη μνήμη στην καρδιά .        
Ο τοίχος έγραφε μοναδική ευκαιρία, 
εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά.


Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία 
κι ύστερα γήπεδο, στοιχήματα, καυγάς.         
 Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, 
είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά...

Μαρία Σιταρίου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις