Μποτιτσέλι, Άρης και Αφροδίτη: το ντελικάτο έργο της Αναγέννησης

Βιβλίων Γη

Γράφει η Dimitra Papanastasopoulou

Ο εξαιρετικός Αλεσσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι έγινε διάσημος με το όνομα Σάντρο Μποτιτσέλι. Botticello στα Ιταλικά σημαίνει μικρό βαρέλι. Ο αδελφός του Αλεσσάντρο ήταν κοντός και παχύς και το παρατσούκλι Μποττιτσέλι, μικρά βαρέλια, επικράτησε και για τους δύο.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα αξιόλογα έργα, ο Σάντρο φιλοτέχνησε μια σειρά πινάκων, με θέματα που άπτονται της ελληνικής μυθολογίας. Επιλέγω να σας παρουσιάσω έναν ιδιαίτερο πίνακα, που απεικονίζει το διάσημο ζευγάρι των θεών: της Αφροδίτης και του Άρη, έργο του 1483.

Βλέπουμε την θεά του έρωτα και της ομορφιάς να παρατηρεί τον εραστή της, τον πολεμοχαρή Άρη, να κοιμάται βαθιά. Η εικονογραφία είναι παρμένη από τον Λουκιανό και ο πίνακας, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις διαστάσεις και το σχήμα (69 Χ 173 εκ.), είναι πολύ πιθανό να προοριζόταν για ένα ξύλινο έπιπλο.

Υπάρχει ακόμη η γνώμη ότι προοριζόταν για κάποιο μέλος της οικογένειας Βεσπούτσι, λόγω της παρουσίας, πίσω από τον Άρη, μιας σφηκοφωλιάς. (Vespa στα ιταλικά σημαίνει σφήκα, γίνεται, δηλαδή, ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της οικογένειας Vespucci).

Βιβλίων Γη

Ο εν λόγω πίνακας ερμηνεύεται σαν αλληγορία της συντροφικής ζωής, στο πλαίσιο της οποίας, ο έρωτας, προσωποποιημένος από την Αφροδίτη, δαμάζει το πολεμικό πνεύμα που προσωποποιείται από τον ξαρμάτωτο Άρη.

Η σύνθεση βασίζεται στην πολύ επιτυχημένη αντίθεση των δύο προσώπων. Η Αφροδίτη είναι ντυμένη και χτενισμένη με επιμέλεια, με τις πτυχές του φορέματός της να πέφτουν απαλά, όπως και οι μπούκλες των μαλλιών της.

Ο Άρης, αντίθετα, αποδίδεται γυμνός και ρωμαλέος. Ανάμεσα στους δύο συζύγους, σάτυροι παίζουν με τα όπλα του Άρη, όπως ακριβώς τους περιγράφει ο Λουκιανός στο έργο του Διάλογοι.

Η στάση και των δύο θεών προέρχεται μάλλον από μια αρχαία σαρκοφάγο, στην οποία απεικονίζονταν ο Βάκχος και η Αριάδνη στις αντίστοιχες θέσεις.

Μια διαφορετική, τέλος, ερμηνεία του πίνακα, σύμφωνα με τον Νεοπλατωνισμό, αποτυπώνει στο πρόσωπο της Αφροδίτης την Humanitas  να κυριαρχεί στην ωμή δύναμη.

Σχετικές δημοσιεύσεις