Η ταυτότητα της μέρας…

Βιβλίων Γη

Ελένη Σκούρα (Παπαχρήστου) Η πρώτη γυναίκα βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Η Ελένη Παπαχρήστου γεννήθηκε στον Βόλο στις 21 Δεκεμβρίου του 1896. Σε μία εποχή που για τις γυναίκες οι σπουδές σταματούσαν στο δημοτικό, εκείνη έλαβε “ειδική άδεια” και πήγε σε Γυμνάσιο “αρρένων” του Βόλου. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, το 1915 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε φωνητική μουσική στο πρώτο Ωδείο της Ελλάδας. Το 1950 και σε ηλικία 54 ετών πήρε πτυχίο Νομικής. Άσκησε την δικηγορία μαζί με τον δικηγόρο σύζυγό της Δημήτριο Σκούρα.

Από νωρίς ανέπτυξε έντονη κοινωφελή και πατριωτική δράση κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Γερμανικής κατοχής. Όντας πρόεδρος της “Στέγης της Φαλαγγίτισσας” καθώς και της “Φανέλας του Στρατιώτη” συνελήφθη το 1942 από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε μαζί με τον σύζυγο και τον αδελφό της. Δυστυχώς δεν απέκτησε παιδιά και έτσι, όλη την ενέργεια της την διοχέτευσε σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Βιβλίων Γη

μία σοβαρή κυρία χαριτωμένη εμφανίστηκε στη Βουλή…

Στις 18 Ιανουαρίου 1953 σε ηλικία 57 ετών εξελέγη βουλευτής στο νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του “Ελληνικού Συναγερμού”. . Ο Ελληνικός Συναγερμός ήταν δεξιό συντηρητικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1951 από τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και υπήρξε κυβέρνηση από το 1952 έως 1955. Στις 20 Ιανουαρίου 1953 διαβαίνει το κατώφλι της Βουλής. Κατά την πρώτη της εμφάνιση σε συνεδρία, ο πρόεδρος της βουλής την προσφώνησε “κυρία βουλευτής”. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί “ειδική συζήτηση” για την καθιέρωση του σωστού όρου για τις γυναίκες- μέλη του Κοινοβουλίου, που προβλεπόταν να πληθύνουν. (βουλεύτρια;). Η ίδια κάθισε σεμνά δίπλα στους βουλευτές με ένα μαύρο ταγιέρ και οι εφημερίδες έγραψαν: μία σοβαρή κυρία χαριτωμένη εμφανίστηκε στη Βουλή.

Η πρώτη της εκφώνηση

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένη από την νίκην που επετεύχθη ύστερα από ένα σκληρό αγώνα. Η σκέψις μου στρέφεται με μεγάλην ευγνωμοσύνην προς τον στρατάρχην Παπάγον και τους συνεργάτας του. Θα προσπαθήσω να πράξω πάν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Ο ανταποκριτής από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έγραψε:

«Οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα οι ψηφοφόροι του νομού Θεσσαλονίκης είχαν πρώτοι χθες εξ όλων των Ελλήνων την τιμήν να ψηφίσουν και να αγωνιστούν δια την ανάδειξιν γυναικός εις στο βουλευτικό αξίωμα, κατόπιν της υποδείξεως γυναικών, ως επισήμων υποψηφίων του Ελληνικού Συναγερμού και των συνεργαζομένων κομμάτων. Η υπόδειξις γυναικών είχε βεβαίως δυσαρεστήσει μίαν μερίδα ανδρών, οι οποίοι μολονότι εδέχθησαν την χορήγησιν του δικαιώματος ψήφου εις τας γυναίκας, πάντως εθεώρουν υπερβολικήν την ταυτόχρονον παραχώρησιν εις το ασθενές φύλον και του δικαιώματος του “εκλέγεσθαι”. Τούτο άλλως τε κατεφάνη και εκ της σημαντικής αποχής των ανδρών από την ψηφοφορίαν. Οπωσδήποτε η χθεσινή εκλογή απέδειξεν ότι η μεγαλυτέρα μερίς των ανδρών ηνέχθη τον αιφνιδιασμόν αυτόν των κομμάτων και εψήφισε τας υποψηφίας γυναίκας. Επίσης η χθεσινή εκλογή απέδειξεν ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι, της πόλεως τουλάχιστον, αι μη ανήκουσαι εις την αριστεράν παράταξιν και θεωρούμεναι συνεπώς ως συντηρητικαί, εψήφισαν μετά φανατισμού τας ομοφύλους των».

Βιβλίων Γη

Η Ελένη Σκούρα προώθησε πολλές θετικές θεσμικές αλλαγές επί της θητείας της. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους γάμους των χωροφυλάκων οι οποίοι έως τότε έπρεπε να συμπληρώσουν την ηλικία των 45 ετών για να τους δοθεί άδεια να παντρευτούν.* Πλέον ,είχαν την άδεια να παντρευτούν μόλις συμπλήρωναν την ηλικία των 25 ετών. Για το έργο της τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με τα μετάλλια του “Ταξιάρχη του Τάγματος Ευποιίας” και με το “Μετάλλιο των Εξαίρετων Πράξεων”. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1991 πλήρης ημερών. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της.

*Η γράφουσα έχει νοσταλγική προσωπική μνήμη. Οι γονείς της παντρεύτηκαν κρυφά το 1955 με ιερέα που ήρθε στο σπίτι λόγω της απαγόρευσης γάμου στους νεαρούς χωροφύλακες.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις