Η ταυτότητα της μέρας…

Βιβλίων Γη

Ο Θησαυρός των Αηδονιών

Σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου 1996, η πολύτιμη αρχαιολογική συλλογή “Θησαυρός των Αηδονιών” επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Το χωριό Αηδόνια στη Νεμέα έγινε διάσημο για τον Μυκηναϊκό Θησαυρό που έκρυβε στα σπλάχνα του.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Την περίοδο 1978-80 ανασκάφηκαν αρκετοί μυκηναϊκοί τάφοι, κατά μεγάλο ποσοστό συλημένοι. Από το σύμπλεγμα αυτών των λαξευτών τάφων προέρχεται και ο περίφημος “θησαυρός των Αηδονιών”, που αποτελείται από: Δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, με παράσταση άρματος το ένα και δύο γυναικών που κρατούν άνθη το άλλο. Τρία ακόμη δαχτυλίδια, δύο χρυσά και ένα από ήλεκτρο. Τρεις σφραγιδόλιθους από στεατίτη, αμέθυστο, και αχάτη. Χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας και χρυσές χάντρες σε ποικιλία σχημάτων από ημιπολύτιμους λίθους.( ήλεκτρο, φαγεντιανή και υαλόμαζα.).

Χρονολογούνται στα 1500 π.Χ. περίπου. Ο θησαυρός αυτός όμως, είχε ήδη κάνει φτερά , πριν από τις επίσημες ανασκαφές. Είχαν σκάψει νωρίτερα ντόπιοι αρχαιοκάπηλοι και έστειλαν τα αρχαία προς πώληση στο εξωτερικό. Η αφορμή για τη σύληση του νεκροταφείου δόθηκε όταν ένας κάτοικος Αηδονιών έπεσε μαζί με το μουλάρι του στον θάλαμο ενός τάφου από την φθαρμένη του οροφή.. Από τότε ξεκίνησε η συστηματική τυμβωρυχία από τους αρχαιοκάπηλους της περιοχής.

Βιβλίων Γη

Το 1973-74 ήρθαν στην Ελλάδα για ανασκαφές δύο νέοι Αμερικανοί αρχαιολόγοι. Με έκπληξη αντιλήφθηκαν όλη την δράση των αρχαιοκαπήλων, των οργανωμένων ομάδων και των συμμοριών για τα οποία έκαναν γραπτές αναφορές.. Οι τσακωμοί τους και οι ανταλλαγές πυροβολισμών αναμεταξύ τους, τράβηξαν την προσοχή των αρχών. Το 1976 είχαν βρεθεί 20 τάφοι, οι οποίοι μέχρι να φτάσει η αρχαιολογική υπηρεσία είχαν συληθεί.

Λέγεται ότι ο θησαυρός “έκανε φτερά” με την ανοχή των Αρχών. Τα αρχαία εξήχθησαν λαθραία από την Ελλάδα μέσα σε καρπούζια. Μεγάλες νταλίκες γεμάτες καρπούζια έφυγαν για την Ελβετία και τη Γερμανία. Η συλλογή με τα 312 πολύτιμα κομμάτια τελικά έφτασε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δημοπρατηθεί στην αίθουσα τέχνης του Michael Ward. Ο φιλέλληνας Μάλκομ Γουίνερ ο οποίος ήταν ειδικευμένος στην μυκηναϊκή Ελλάδα μόλις είδε τον κατάλογο της δημοπρασίας κατάλαβε την ελληνική προέλευση και ενημέρωσε το υπουργείο πολιτισμού. Ο Αμερικανός γκαλερίστας βέβαια, είχε ειδοποιήσει ένα χρόνο πριν από τη δημοπρασία το Ελληνικό Δημόσιο ζητώντας πληροφορίες για την προέλευση και την αυθεντικότητα των αντικειμένων. Η απάντηση που του δόθηκε ήταν, πως δεν υπήρχαν στοιχεία για την προέλευση των κοσμημάτων. Ευτυχώς η υπόθεση δεν χάθηκε και το υπουργείο συγκρότησε μία επιστημονική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Η επιτροπή αμέσως επιβεβαίωσε την προέλευση του θησαυρού από τα Αηδόνια. Τελικά η Ελλάδα προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητώντας τη ματαίωση της δημοπρασίας και την επιστροφή του θησαυρού. Με δικαστική παρέμβαση η δημοπρασία ματαιώθηκε.

Το μεγάλο ταξίδι του θησαυρού τελείωσε με την τοποθέτησή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας το 2000, όμως δεν είναι ακόμα προσβάσιμος στο κοινό.

Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώκουν μην τα πουλήσετε. Για τούτα επολεμήσαμε.

απομνημονευματα μακρυγιαννη
Βιβλίων Γη

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις