De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες Στέλιος Χαλκίτης

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Δύσκολο να αποφανθεί ο αναγνώστης ποιο απ’ όλα τα πονήματα του Στέλιου Χαλκίτη τον αγγίζει περισσότερο. Όλα συνδέονται με έναν κρίκο, αυτό του σπουδαίου αναγνώσματος, το οποίο προκαλεί σε εγκεφαλικές ασκήσεις του νου. Ο συγγραφέας διακατέχεται από την αμέριστη επιθυμία να “μιλήσει”. Να μιλήσει “εκ βαθέων” για τα ανομολόγητα και τα ανείπωτα. Η ικανότητά του να “μεταπηδά” ανάλαφρα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση στη τριτοπρόσωπη είναι αναμφίβολα επιδέξια και απολαυστική.

Ο κεντρικός αφηγητής, ο υπερήλικας Περικλής Γεράκης ,δεν έχει επιλεγεί τυχαία ως ψυχίατρος. Μέσω αυτού, ξετυλίγεται μία ευφυέστατη μυθοπλασία με κύρια δύο πρόσωπα, τα οποία κινούνται έχοντας δορυφόρους πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες με διακριτή παρουσία. Ο Κορνήλιος Βερόνης είναι πολιτικός μηχανικός, φιλελεύθερος και ορθολογιστής, δηλωμένος άθεος .Ο μητροπολίτης Νικόλαος, κατά κόσμον Αχιλλέας Δενδρινός, είναι ευσεβής και πιστός στο ιερατικό σχήμα. Αξιοσημείωτος ο τρόπος που ο συγγραφέας εισχωρεί στη προσωπική ζωή των δύο ανδρών. Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικών χαρακτήρων, οι οποίοι συνδέονται με μία δυνατή φιλία που αντέχει στο χρόνο.

Η φιλία, πίστευαν, είναι κάτι το μεγαλειώδες, να δίνεις χωρίς να μετράς τι πήρες, και να παίρνεις χωρίς να υπολογίζεις τι έδωσες.

σελ. 90

Οι δύο άνδρες επικοινωνούν και διαφωνούν με μία καθάρια φιλία που στηρίζεται σε γερά θεμέλια έχοντας δίπλα τους δύο τραγικές φιγούρες. Τη Ντιλάν και την Αμαλία. Αναπτύσσεται ένας δυνατός έρωτας των δύο ζευγαριών ο οποίος θεωρείται ασυμβίβαστος και προκλητικός για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας. Πηγάζει όμως από ένα βαθύ συναίσθημα, την αληθινή αγάπη και είναι αγνός. Όχι αμαρτωλός! Απενοχοποιημένος!

Βιβλίων Γη

Το φιλί κράτησε βδομάδες, μήνες, διέσχισε το παρελθόν, ξανάφυγε στο μέλλον και στάθηκε στις καυτές ανάσες τους που έγιναν μία αναπνοή.

σελ. 216

Γεννιούνται ερωτήματα: Ο περίγυρος, η κοινωνία είναι αμέμπτου ηθικής ώστε να συνεχίζει να επικρατεί το γνωστό ερώτημα “τι θα πει η κοινωνία”; Ποια κοινωνία; Η αμαρτωλή, η βουτηγμένη στην υποκρισία; Η κοινωνία που “απεκδύεται” κάθε ευθύνη και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της αυτοδιάθεσης; Η κοινωνία που καθορίζει στον άνδρα ή στη γυναίκα τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει με τα κοινωνικά, τα ηθικά και τα σωματικά τείχη που τον ορίζουν;

Να καταλάβετε ότι οι πράξεις σας έχουν συνέπειες σε άτομα αυτού του κόσμου, ότι οι πράξεις σας ορίζουν ακόμα και τις ζωές κάποιων ανθρώπων, αν αυτό το συνειδητοποιήσετε, τότε θα γίνετε άνθρωποι αληθινό.

σελ. 360

Ο συγγραφέας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες σε έναν μυθιστορηματικό κόσμο, που όμως είναι η τοιχογραφία του πραγματικού, όπου ο ίδιος παρατηρεί, αισθάνεται, ,κατανοεί ή επικρίνει με ένταση και τόλμη. Τοποθετεί τον αναγνώστη σε μία ατμόσφαιρα την οποίαν έχει ο ίδιος φωτίσει με έναν μαγικό προβολέα και τον βάζει στη διαδικασία της σκέψης και του προβληματισμού.

Βιβλίων Γη

….είμαστε ανόητοι που έχοντας όλη τη ζωή μπροστά μας δεν εκτιμούμε τα πολύτιμα, αλλά είμαστε στραμμένοι στα κίβδηλα, ο χρόνος όμως δεν μας περιμένει

σελ. 101

Θέτει ζητήματα πίστης και θρησκείας, ζωής και θανάτου, ιεροσύνης και ηθικής. Τον σεβασμό στη γυναίκα και στη μητέρα. Επισημαίνει τις αγκυλώσεις της πολιτικής ζωής και της απόκτησης βρόμικου χρήματος. Αποδομεί παγιωμένες αντιλήψεις και εκδηλώνει την ευαισθησία του για την τραγικότητα της απώλειας, καθώς και για τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ. Παραθέτει ουσιαστικούς διαλόγους για σημαντικές στιγμές του βίου που ανατρέπουν βεβαιότητες.

Λένε πως η σιωπή είναι πολλές φορές η βαθύτερη επικοινωνία, φθάνει να είναι μεταξύ ζωντανών και όχι νεκρών ανθρώπων

σελ. 112

Ο αναγνώστης διαβάζει και μαγεύεται. Διαβάζει ένα κείμενο όπου κάθε τι που γράφεται έχει ουσία. Μαγεύεται από τη τέχνη της επιλογής του καταλλήλου λεξιλογίου και του τρόπου γραφής. Το “DE PROFUNDIS, Αναμάρτητοι Έρωτες” είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ψυχογραφικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις σε μία κατάδυση στα άδυτα των ανθρωπίνων σχέσεων, της ιεραρχίας και της κοινωνίας.

Κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις