Ρόζαμουντ Πίλτσερ: Η συγγραφέας των εξήντα εκατομμυρίων αντιτύπων…

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Μπορεί κάποιες ιστορίες μου να μην έχουν ευτυχισμένο τέλος, έχουν όμως πάντα ένα ελπιδοφόρο τέλος…

Γεννήθηκε στο Lelant της Κορνουάλης στις 22 Σεπτεμβρίου του 1924. Κατά τον Β’ Παγκόσιο Πόλεμο και στο διάστημα 1943-46 υπηρέτησε στο γυναικείο σώμα του Βρετανικού ναυτικού. Το 1946 παντρεύτηκε τον Σκωτσέζο ήρωα πολέμου Γκράιαμ Πίλτσερ και απέκτησε 4 παιδιά, 14 εγγόνια και 17 δισέγγονα. Το 2000 και αφού ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου “Χειμερινό ηλιοστάσιο”, αποφάσισε να σταματήσει να γράφει, σε ηλικία 76 ετών. Το 2002 χρίστηκε αξιωματικός του “Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας”. Στις 6 Φεβρουαρίου 2019 πέθανε σε ηλικία 94 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ηλικία 18 ετών έγραψε το πρώτο της διήγημα. Με το ψευδώνυμο Τζέιν Φρέιζερ υπέγραψε τα 10 πρώτα της μυθιστορήματα. Το 1988 έγραψε το “Ψάχνοντας για κοχύλια”. Το βιβλίο έγινε αμέσως best seller, κυκλοφόρησε σε 5 εκατ αντίτυπα και την καθιέρωσε σαν την πιο γνωστή μυθιστοριογράφο της εποχής. Αγαπήθηκε κυρίως από γυναίκες αναγνώστριες καθόσον τα βιβλία της εντάσσονται στην κατηγορία της ρομαντικής λογοτεχνίας. Πολλά βιβλία της, όπως το “Ψάχνοντας για κοχύλια”, “Σεπτέμβρης”, Γυρισμός”, “Στον αστερισμό των διδύμων” και άλλα, έγιναν θεατρικά. Στην Ελλάδα μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανίς. Πολλοί από τους παλιούς βιβλιολάτρες θα θυμούνται την περίφημη “ασημένια σειρά” βιβλίων της Ωκεανίδας.

Βιβλίων Γη

Σήμερα βιβλία της εκδίδει και ο Ψυχογιός. Όποια έκδοση πάντως και να διαβάσει κάποιος, το ταξίδι στη μαγευτική Κορνουάλη με τις όμορφες εικόνες, τα χρώματα και τις μυρωδιές, θα το ανακαλύψει στα βιβλία της.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις