Η ταυτότητα της μέρας…

Βιβλίων Γη

Ιούλιος Βερν: Ο Γάλλος συγγραφέας που “ανακάλυψε” τον 20ο αιώνα και θεωρείται πατέρας της επιστημονικής φαντασίας στην λογοτεχνία.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Ό,τι και να εφευρίσκω, ό,τι και να κάνω θα είναι πάντα κατώτερο από την πραγματικότητα. Θα έρχεται πάντα η στιγμή που η δημιουργία και η επιστήμη θα ξεπερνούν την φαντασία.

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 σε μία πλούσια συνοικία στην παραθαλάσσια Νάντη από πατέρα δικηγόρο και μητέρα, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας. Ο πατέρας του σχεδίαζε να τον κάνει δικηγόρο για να είναι μαζί στο γραφείο, στον Ιούλιο όμως άρεσαν οι ναυτικές περιπέτειες και η ζωή στη θάλασσα . Σε ηλικία 11 ετών ανέβηκε κρυφά σε ένα πλοίο με σκοπό να μπαρκάρει σαν μούτσος, αλλά τον ανακάλυψε ο πατέρας του και τον γύρισε στο σπίτι.

«Από τώρα και στο εξής θα ταξιδεύω μόνο με τη φαντασία μου». είπε στην μητέρα του και αυτό έμελλε να το κάνει πράξη.

Μετά τη βασική του εκπαίδευση μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει Νομική, δεν την αγάπησε όμως ποτέ. Σαν φοιτητής ξόδευε όλο του το χαρτζιλίκι στα βιβλία και στα θέατρα. Τότε γνώρισε και σημαντικούς λογοτέχνες της εποχής, όπως τον Αλέξανδρο Δουμά και το Βίκτωρα Ουγκώ, που τον μύησαν στη λογοτεχνική συγγραφή. Άρχισε να γράφει δειλά τα πρώτα του έργα αλλά μόλις αντιλήφθηκε ο πατέρας του τι συμβαίνει, του έκοψε το μηνιάτικο επίδομα. Το 1857 παντρεύτηκε μια νεαρή χήρα με δύο κόρες και απέκτησαν μαζί έναν γιο. Για να μπορεί να βιοπορίζεται έκανε αίτηση στο Χρηματιστήριο και πήρε την άδεια να δουλεύει ως χρηματιστής. Τότε γνώρισε και τον Πιέρ-Ζύλ Ετζέλ που έμελλε να γίνει φίλος του και προσωπικός του εκδότης για πολλά χρόνια.

α πρώτα του μυθιστορήματα για περιπέτειες σε μαγικές εξωτικές χώρες με παράξενους ταξιδευτές έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το φιλαναγνωστικό κοινό. Συνέχισε τη συγγραφή πάνω στα ίδια θέματα. Ήρθε σε επαφή με εφευρέτες και ερευνητές της εποχής οι οποίοι διεύρυναν τις γνώσεις του, τον συμβούλευαν και του έδιναν νέες ιδέες. Έκανε πολλά ταξίδια με ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη στη Σκωτία, στην Σκανδιναβία, Μάλτα, Αλγερία, Τυνησία, Αιγαίο, απ’ όπου αντλούσε έμπνευση για τα βιβλία του. Μετά από όλες αυτές τις επιτυχίες έγινε πλούσιος, αλλά μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας λογοτεχνών δεν έγινε ποτέ.

Βιβλίων Γη

Σε ηλικία περίπου 50 ετών αποσύρθηκε στην Αμιέν, γενέτειρα της γυναίκας του και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του .Είχε επιβαρυμένη υγεία πάσχοντας από τύφλωση, κώφωση, διαβήτη και παράλυση στο ένα πόδι. Πέθανε στις 24 Μαρτίου 1905 σε ηλικία 77 ετών. Μετά το θάνατό του ο γιος του Μισέλ επιμελήθηκε το έργο του.

Είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας μετά από την Άγκαθα Κρίστι. Έγραψε για διαστημικά ταξίδια πριν ακόμη εφευρεθούν τα αεροπλάνα και ταξίδεψε στον βυθό της θάλασσας, όταν ακόμη οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ακριβώς, τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του νερού. Έχοντας μία γόνιμη φαντασία, πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και όμορφες εικόνες από την φύση των παιδικών του χρονών, έγραψε συναρπαστικά περιπετειώδη μυθιστορήματα. Διέθετε υψηλή διορατικότητα και προφητική έμπνευση , ώστε να προβλέπει πολλά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του κατοπινού αιώνα.

Ο συγχρωτισμός του με επιστήμονες και εφευρέτες της εποχής τον πλούτισε με πολλές ειδικές γνώσεις για την χλωρίδα, την πανίδα, τη γεωγραφία και την ιστορία των περιοχών όπου διαδραματίζονται τα έργα του. Η θάλασσα, η στεριά και ο αέρας γίνονται τα σκηνικά όπου στήνει τις ιστορίες του. Ευφάνταστος παραμυθάς ο ίδιος, παρασύρει τους ανθρώπους να βλέπουν έξω και πέρα από τον γνωστό μέχρι τότε κόσμο.

Το έργο του

Το έργο του “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα” έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις και διασκευάστηκε για το θέατρο . Την ίδια πορεία ακολούθησε και το “Μιχαήλ Στρογκώφ” και έγινε θεατρική επιτυχία. Τον 20ο αιώνα πολλά από τα έργα του θα γυριστούν ταινίες, κινούμενα σχέδια και τηλεοπτικές σειρές. Το 1954 το πρώτο ατομικό υποβρύχιο του κόσμου, το αμερικανικό “Ναυτίλος” πήρε το όνομά του από το υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο, από το “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα”. Γνωστά έργα του: 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες. Από τη Γη στη Σελήνη. Ταξίδι στο κέντρο της γης. Μυστηριώδης νήσος. Οι πειρατές του Αιγαίου. Μιχαήλ Στρογκώφ. Ροβήρος ο κατακτητής. Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος.

Στην Ελλάδα υπάρχει οδός Ιουλίου Βερν στο χωριό Αρκάσα στην Κάρπαθο. Το 1993 κυκλοφόρησε τραγούδι με τίτλο “Ιούλιος Βερν” με ερμηνεύτρια την Αλέκα Κανελλίδου, σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχους του Άκη Δασκαλόπουλου.

Βιβλίων Γη

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις