Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΖΕ ΒΙΒΛΙΑ SOSUKE NATSUKAWA

Βιβλίων Γη

μτφ. Αύγουστος Κορτώ

Το βιβλίο αυτό με την χαριτωμένη εμφάνιση είναι μία απροσδόκητα ευχάριστη έκπληξη. Διαθέτοντας ένα χοντρόδετο, γοητευτικά “παλιακό” εξώφυλλο, με την εικόνα του γάτου να διαπερνά τα βιβλία και τα νοήματα τους και με έναν τίτλο που διεγείρει τη φαντασία, προσκαλεί τον αναγνώστη σε μία παραμυθένια αναγνωστική περιπέτεια.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Εκ πρώτης όψεως θυμίζει βιβλίο νεανικής λογοτεχνίας αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους αναγνώστες που μπορούν να αντιληφθούν τα διαφορετικά επίπεδα ενός ώριμου αναγνώσματος γεμάτου με συμβολισμούς.

Βιβλίων Γη

Ο έφηβος Ριντάρο είναι ένας μοναχικός, εσωστρεφής νεαρός που ζει με τον παππού του στο μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο τους και αγαπάει πολύ τα βιβλία. Όταν ο παππούς του πεθαίνει αιφνίδια, απομονώνεται στον μικρό χώρο του βιβλιοπωλείου παρέα με τους μοναδικούς του φίλους, τα βιβλία. Συγχρόνως αναγκάζεται να πάρει επώδυνες αποφάσεις για την ίδια του τη ζωή και για το μέλλον του μικρού παλαιοβιβλιοπωλείο τους. Κάποια μέρα όμως, όλα στην ζωή του ανατρέπονται όταν εμφανίζεται μπροστά του ένας γάτος, ο Τίγρης ο τιγρέ, που μιλάει. Μετά από την αρχική του έκπληξη, ο Ριντάρο ενημερώνεται για τον λόγο της επίσκεψης του γάτου και για την αποστολή που του αναθέτει. Η αποστολή είναι να σώσουν τα βιβλία που περνούν άσχημα στα χέρια κάποιων ανθρώπων είτε από τις εμμονές τους είτε από την κακή μεταχείριση τους.

Η ονειρική κατάσταση του μύθου μόλις αρχίζει.

Μπρος στα μάτια του αναγνώστη παρελαύνουν όλων των ειδών οι βιβλιόφιλοι καθώς και οι διαφορετικοί τρόποι που αντιμετωπίζουν την ανάγνωση ενός βιβλίου, όντας προέκταση του ίδιου τους του εαυτού. Σχεδόν αμέσως, αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα ερεθίσματα στη σκέψη και οι πρώτοι προβληματισμοί πάνω σε θέματα που αφορούν όχι μόνο τη βιβλιοφιλία και ανάγνωση, αλλά με όχημα αυτές, προσπαθεί να διερευνήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, με κορυφαία στόχευση στην κατάκτηση της αυτογνωσίας.

Αλήθεια, είναι ωφέλιμες η ταχυανάγνωση και η αποσπασματική ανάγνωση, ή κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση με την απαιτούμενη βραδύτητα;

Εντοπίζονται όλα τα νοήματα που μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο σε μία και μόνη ανάγνωση; Πόσο επηρεαζόμαστε από την πληθώρα των εκδόσεων; Αρκεί μόνο η αναγνωστική απόλαυση και το ταξίδι σε σχέση με τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτουμε; Ο σοφός παππούς του Ριντάρο, του έλεγε:

Όσο διαβάζεις, γνωρίζεις τον κόσμο. Ψέμα. Αν δεν έχεις χαρακτήρα στέρεο, η νέα γνώση θα είναι κούφια.

Βιβλίων Γη

Συμπερασματικά, “τα βιβλία έχουν τρομερή δύναμη”. Μπορούν να σε οδηγήσουν στο να γίνεις καλύτερος άνθρωπος μέσα από την συναίσθηση της συμπόνιας για τους άλλους. Με μία γραφή απλή, χειμαρρώδη, με πολύ ωραία μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ και σε σύγχρονη γλώσσα, ο Ιάπωνας συγγραφέας μάς χαρίζει μοναδικούς στοχασμούς και νοήματα, που μόνο ο απλός λόγος και οι παραμυθένιες ιστορίες μπορούν να διδάξουν.

Οι γνώσεις που αποκομίζουμε από τα βιβλία δεν βοηθούν πουθενά στη ζωή, εκτός αν οι ίδιοι επιθυμούμε να ανοίξουμε το μυαλό μας και να δούμε τους θησαυρούς της ζωής με άλλα μάτια. Και αν δεν μπορούμε μόνοι μας, ας γίνουμε δεκτικοί στην ανθρώπινη αληθινή προσφορά και βοήθεια από τους άλλους.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Σχετικές δημοσιεύσεις