Σάσενκα,  Μοντεφιόρε Σίμπαγκ Σάιμον

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Μετά από μία δεκάχρονη κοπιαστική έρευνα στα αρχεία της Σοβιετικής Ρωσίας, ο Άγγλος συγγραφέας, γνωστός από τις εκτεταμένες μελέτες του στα ιστορικά μυθιστορήματά του, ολοκληρώνει τη φανταστική ιστορία της Σάσενκα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα. Στόχος του είναι να αναδείξει την αληθινή ιστορία μέσω της μυθοπλαστικής ηρωίδας του, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ζήσει την εποχή εκείνη του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Η Σάσενκα είναι μία δεκαεξάχρονη Ρώσο-εβραία, ευγενικής καταγωγής, μαθήτρια στο αριστοκρατικό ινστιτούτο Σμόλνι. Πατέρας της είναι ο πρίγκιπας Τσάιτλιν και μητέρα της η Αριάδνη, γνωστή για τον έκλυτο βίο της και τη σχέση της με τον Ρασπούτιν. Η αναπάντεχη εξαφάνιση της Σάσενκα από το σχολείο που φοιτά σκανδαλίζει τους αριστοκρατικούς κύκλους. Αποδεικνύεται σύντομα ότι η νεαρά ευγενής παρασύρεται από τις πεποιθήσεις του θείου της, απαρνείται τις ευγενικές καταβολές της και υποστηρίζει μια άλλη ιδεολογία. Επηρεάζεται από την Οκτωβριανή επανάσταση, εξελίσσεται σε μία δυναμική επαναστάτρια και παλεύει για τα πιστεύω της. Μάχεται για μία ιδανική Σοβιετική Ρωσία, μία ιδεατή δημοκρατία κατά τα πρότυπα που πρεσβεύει ο Λένιν και αργότερα ο Στάλιν.

Βιβλίων Γη

Διάφορες συγκυρίες θα την κατατάξουν στους κατασκόπους της δημοκρατίας αυτής, κάτι συνηθισμένο μεταξύ των συντρόφων. Δεν αργεί να υποπέσει σε δυσμένεια με την αιτιολογία ότι υπονομεύει το καθεστώς. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της κλονίζεται και συλλαμβάνεται άμεσα. Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζεται και φυλακίζεται. Μάταια προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτόν της. Υποστηρίζει ότι έχει γίνει κάποιο λάθος. Μια παρεξήγηση που προκάλεσαν κάποιες συμπτώσεις.

«Το κόμμα δεν αναγνωρίζει συμπτώσεις», της απαντούν. Βιώνει μία τρομακτική περιπέτεια που δεν έχει τέλος. Υποφέρει τα πάνδεινα από ένα σύστημα που η ίδια έχει συμβάλλει στην επικράτηση. Οι εξελίξεις ξεπερνούν τη φαντασία.

Μετά την εκδίωξη από το θρόνο του τελευταίου αυτοκράτορα, του τσάρου Νικολάου Β’ από τους μπολσεβίκους, η επανάσταση και η αφοσίωσή τους στη Σοβιετική Ένωση σαρώνει τα πάντα. Σείεται το έδαφος από συνωμοσίες, προδοσίες, συλλήψεις, καταδίκες. Οι εκτοπίσεις στα γκουλάγκ και οι απανωτές εκτελέσεις βυθίζουν τη χώρα σε καταστάσεις όπου χάνεται κάθε μέτρο.

Τον Λένιν διαδέχεται ο σκληρός Στάλιν. Ο Στάλιν, με το δοθέν από τον ίδιο τον Λένιν ψευδώνυμο που σημαίνει “ατσάλι”, είναι ο πανίσχυρος ηγέτης. Είναι γνωστός ως “σύντροφος Κόμπα”, όπως επίσης και με το όνομα Ιβάνοβιτς. Ο διαβόητος Ρασπούτιν, ο πρίγκιπας Αντρόνικοφ, ο Μπέρια και ο Καμπούλοφ είναι μερικά από τα υπαρκτά πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στη ιστορία. Η ιστορία ακολουθεί διαδρομές από την ξακουστή Αγία Πετρούπολη έως τον παγωμένο Βόρειο Καύκασο. Οι πολίτες κινούνται είτε στη χλιδή της υψηλής κοινωνίας είτε στα καταγώγια και στις άθλιες φυλακές σαν ζωντανοί νεκροί, εκεί όπου διαδραματίζονται ανατριχιαστικές σκηνές.

Βιβλίων Γη

Η κεντρική ηρωίδα αντιπροσωπεύει τη γυναίκα εκείνη, την επαναστάτρια που κατηγορείται από τους ίδιους τους επαναστάτες, τους πρώην συντρόφους της.

Ο Σάιμον Μοντεφιόρε επιλέγει να παρουσιάσει, με μία αντικειμενική ματιά και με μία εξαιρετική αφήγηση, τις συνθήκες που διαμορφώνονται κυρίως μετά το 1917, μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων. Καταγράφει γεγονότα, τα περιγράφει άρτια και οδηγεί τον αναγνώστη να πληροφορηθεί και να αισθανθεί. Επιτυγχάνει να συνθέσει ένα έργο επικό, εφάμιλλο έργων όπως του Δόκτορα Ζιβάγκο. Τέλος επισήμανση πρέπει να γίνει για την επιτυχημένη μετάφραση της Χριστιάννας Ελ. Σακελλαροπούλου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις