Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου….με στοιχεία παλιά και νέα…

Βιβλίων Γη

Πώς προέκυψε… Η ακριβής προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά εικάζεται ότι μπορεί να είχε αρχίσει επ’ αφορμής μιας παλιάς ρωμαϊκής γιορτής, η οποία είναι γνωστή ως Λουπερκάλια (Lupercalia). Αυτή η γιορτή διαρκούσε από 13 έως 15 Φεβρουαρίου και περιλάμβανε σφαγή ζώων, παντρολογήματα και τελετουργίες γονιμότητας.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Μια άλλη εκδοχή είναι η εξής: Τον 3ο αιώνα, ο αυτοκράτορας ΚλαύδιοςII εκτέλεσε στις 14 Φεβρουαρίου δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν και οι δύο το όνομα Βαλεντίνος. Το μαρτύριό τους έλαχε τιμής από την Καθολική Εκκλησία με τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

2. Σύμβολα: Έρωτας και Αφροδίτη. Ένα σημαντικό “σύμβολο” που συνδέεται με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι το τόξο και το βέλος του θεού Έρωτα. Ο Έρωτας είναι ο θεός της επιθυμίας, της αγάπης και της ερωτικής έλξης. Ήταν ο γιος της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς και της γονιμότητας.

Βιβλίων Γη

3. Απαγορεύσεις. Βασισμένες στην ιδέα ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ, έξι χώρες απαγορεύουν τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτές είναι: η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.

4. Το Καλό και το Κακό Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 11% των Αμερικανών θα αρραβωνιαστεί την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μόνο η παραμονή των Χριστουγέννων ξεπερνάει την αποψινή βραδιά στο πλήθος των προτάσεων γάμου στις ΗΠΑ. Το παράδοξο είναι ότι, το 53% των γυναικών στην Αμερική χωρίζουν από τους συντρόφους τους, αν οι τελευταίοι δεν τους κάνουν κάποιο δώρο για την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου και ότι, το 15% των γυναικών στις ΗΠΑ στέλνουν οι ίδιες λουλούδια στον εαυτό τους την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου! Αθάνατη Αμέρικα!!!!

5. Ερωτική επιθυμία. Κάρτες, λουλούδια και γλυκά, δεν είναι τα μόνα που προσφέρονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με έρευνα γνωστής εταιρείας προφυλακτικών, οι πωλήσεις προφυλακτικών είναι υψηλότερη τις ημέρες πριν την «ημέρα των ερωτευμένων», με σημαντική αύξηση της τάξης του 20-30% περισσότερο από το συνηθισμένο. Έτσι, ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις για τεστ εγκυμοσύνης, ένα μήνα μετά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Πωλούνται δηλαδή περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης τον Μάρτιο από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλον μήνα του έτους.

6. Ερωτική επιθυμία. Κάρτες, λουλούδια και γλυκά, δεν είναι τα μόνα που προσφέρονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με έρευνα γνωστής εταιρείας προφυλακτικών, οι πωλήσεις προφυλακτικών είναι υψηλότερη τις ημέρες πριν την «ημέρα των ερωτευμένων», με σημαντική αύξηση της τάξης του 20-30% περισσότερο από το συνηθισμένο. Έτσι, ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις για τεστ εγκυμοσύνης, ένα μήνα μετά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Πωλούνται δηλαδή περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης τον Μάρτιο από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλον μήνα του έτους.

Βιβλίων Γη

7. Το Σύμβολο της Αγάπης. Χρειάστηκαν 22 χρόνια για να ολοκληρωθεί, απασχόλησε 20.000 εργάτες και το κόστος ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο αυτοκράτορας Shah Jahan έχτισε το διάσημο Taj Mahal στην μνήμη της συζύγου του, Mumtaz Mahal, όταν εκείνη πέθανε γεννώντας το 14ο παιδί τους. Το 1983 αυτό το απόλυτο σύμβολο της αγάπης ορίστηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περίπου 25.000-30.000 άνθρωποι επισκέπτονται το Taj Mahal καθημερινά, ενώ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι επισκέπτες αυξάνονται κατά 10.000.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις