Ο έρωτας δε θέλει τίτλο, αλλά έχει όνομα: Ιωάννα Γκανέτσα

Βιβλίων Γη

Γράφει η Στεύη Τσούτση, Συγγραφέας

Υπάρχουν πένες που χαράσσονται ανεξίτηλα στην καρδιά του αναγνώστη. Η Ιωάννα Γκανέτσα γράφει με μια τέτοια πένα τα βιβλία της.

Πνεύμα χαρισματικό κι ακούραστο, αφοσιώνεται στις ιστορίες της. Πρώτα ερευνά τα μέρη, τις συνθήκες, τους ανθρώπους, την κάθε λεπτομέρεια που θα αξιοποιήσει και ύστερα γράφει.

Και είναι οι ιστορίες της καθηλωτικές. Τραβούν την προσοχή, αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον ακόμη κι όταν έχουν πια τελειώσει. Ερωτικά ψυχογραφήματα θα χαρακτήριζε κανείς τα βιβλία της και θα είχε απόλυτο δίκιο. Της Ιωάννας Γκανέτσα δεν είναι εύκολη η γραφή της. Κι αυτή ακριβώς είναι η μαγεία της. Ένας απλός αναγνώστης θα μπορούσε –άδικα πάντα− να «γειώσει» την υπόθεση των βιβλίων: ένας άντρας ερωτεύεται μια γυναίκα, εμπόδια στον δρόμο τους, αβέβαιη η κατάληξή τους. Τέλος.

Βιβλίων Γη

Κι όμως ΔΕΝ είναι έτσι. Οι ήρωες της Ιωάννας  είναι πολυδιάστατοι. Καλοδουλεμένοι, με έναν πλούσιο ψυχικό κόσμο, ζουν τον έρωτα και μέσα από αυτόν γνωρίζουν τον εαυτό τους.
Αυτό που με μια απλή αδούλευτη ματιά θα φάνταζε ένα απλό ερωτικό ταξίδι που μπορείς να συναντήσεις σχεδόν παντού, στην πένα της Ιωάννας αναβαθμίζεται σε μια απίστευτη εσωτερική ενδοσκόπηση.

«Το Άνθος της ζωής»
είναι ο Οδυσσέας με την ακαταμάχητη έλξη του για τη Φρέγια.

«Το Μουσείο των Ραγισμένων Σχέσεων»
είναι ο Στέφανος  με την καρμική έλξη του για τη Μάρα.

Και οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τον καθρέφτη τους. Αυτόν τον καθρέφτη που όλοι μας κρατάμε σε μια αθέατη γωνιά της ύπαρξής μας κρυμμένο, φοβούμενοι τα ξένα μάτια που θα μπορούσαν να μας αναγνωρίσουν, να μας μεταφράσουν, να μας εξηγήσουν. Κι όσο κοιτιούνται στον καθρέφτη τους, τόσο γνωρίζουν τον εαυτό τους. Κι όπως αλλάζει η γνώση του εαυτού τους στον καθρέφτη, αλλάζει γύρω τους και η ζωή. Αλλάζουν και οι εποχές.

Βιβλίων Γη


Και στα δύο της μυθιστορήματα, η Ιωάννα Γκανέτσα ακολουθεί τον κύκλο των τεσσάρων εποχών. Στο Άνθος της ζωής αυτή η ακολουθία είναι ξεκάθαρη στον αναγνώστη. Στο Μουσείο των Ραγισμένων Σχέσεων, ο υποψιασμένος αναγνώστης δε θα τη διαβάσει κάπου ξεκάθαρα, αλλά θα την εντοπίσει. Οι σχέσεις των ηρώων περνούν από το «καλοκαίρι» της έντασης και του πάθους, στο «φθινόπωρο» και τον «χειμώνα» των μυστικών, των ανατροπών και της απόστασης, για να γνωρίσουν, εν τέλει, την «άνοιξη» της ψυχικής ωρίμανσης και της κάθαρσης.

Μαζί τους κι ο αναγνώστης, συνταξιδιώτης σε μια απίστευτη διαδρομή. Στο πρόσωπο των ηρώων, ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τα πάθη του, τις δειλίες του, τις αποτυχίες, τους άκαρπους ή ανεκπλήρωτους έρωτες, το κάθε δυνατό του συναίσθημα. Γιατί ο έρωτας, όπως στα βιβλία της συγγραφέα, έτσι και στη ζωή είναι πανταχού παρόν. Και η Ιωάννα δεν παραλείπει πίσω από κάθε λέξη της να μας το θυμίζει.

Ο έρωτας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Και στα βιβλία της και στη ζωή. Κι είναι η έντασή του, τα διλήμματα ή και τα αναπάντητα –κατά καιρούς- ερωτήματά του, που μας ωθούν στην αυτογνωσία.

Το θεωρείτε εύκολο όλο αυτό; Δεν είναι. Ούτε να το βιώσεις, ούτε και να το γράψεις. Γι’ αυτό και θαυμάζω την Ιωάννα Γκανέτσα. Γιατί έχει το θάρρος να κοιτάει τον έρωτα κατάμουτρα και να τον ξεγυμνώνει. Άλλοτε να τον απογειώνει κι άλλοτε να τον απομυθοποιεί. Σε κάθε περίπτωση να τον ζωγραφίζει με την πένα της με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς φτιασιδώματα, χωρίς χαζορομαντισμούς, χωρίς ανεδαφικότητες.

Οι λέξεις της είναι πολυδιαβασμένες πλέον από πολλούς. Έχουν τοποθετηθεί η μία δίπλα στην άλλη όχι τυχαία, αλλά εξυπηρετώντας ένα σκοπό, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό εικόνων μα κυρίως συναισθημάτων.

Βιβλίων Γη

Κάποιοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές και αναγνωρίζετε και τη δική σας γνώμη. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχετε «ταξιδέψει» ακόμη στα νερά της Ιωάννας Γκανέτσα.  Σας ζηλεύω γι’ αυτές τις ιστορίες που έχετε μπροστά σας να ανακαλύψετε. Κι αν μπορεί κάπου να σας  χρειαστεί η συμβουλή μου, θα ήθελα να κρατήσετε αυτό:

Προσεγγίστε τα βιβλία της Ιωάννας με καρδιά ανοιχτή κι έτοιμη για αυτογνωσία. Βυθιστείτε στον τόπο, τον χρόνο και κυρίως στη διάθεσή τους. Και δε θα καταλάβετε πότε οι ήρωες του βιβλίου θα πάρουν τη μορφή σας, θα αποκτήσουν τις μνήμες σας, θα γίνουν τα λάθη, τα πάθη, οι σκέψεις σας. Και μπορεί ο έρωτας −κατά τη συγγραφέα− να μην θέλει τίτλο, αλλά, αν χρειαστεί, όνομα έχει: Ιωάννα Γκανέτσα

Βιβλίων Γη

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ιωάννα Γκανέτσα είναι αστυνοµικός. Από το 2012 δηµοσιεύονται στο διαδίκτυο άρθρα της, ποιήµατα και λογοτεχνικά κείµενα. Έχει παρακολουθήσει παιδαγωγικά µαθήµατα στο Βρετανικό Συµβούλιο και είναι κάτοχος πτυχίου του Πανεπιστηµίου Cambridge ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας. Γνωρίζει επίσης γαλλικά και ισπανικά. Είναι ιδρυτικό µέλος της ∆ράσης Αστυνοµικών για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα. Το πρώτο της βιβλίο, «Ο έρωτας δε θέλει τίτλο» κυκλοφόρησε το 2014. Από τις Εκδόσεις Νίκας κυκλοφορούν: «Το άνθος της ζωής» και «Το Μουσείο των Ραγισμένων Σχέσεων».

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Το Άνθος της Ζωής, Εκδόσεις Νίκας

Όταν ο Οδυσσέας μετακόμιζε στο Εδιμβούργο για να εργαστεί ως γεωπόνος-ερευνητής στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, δεν περίμενε πως στο πρόσωπο της συναδέλφου του, της Φρέγια, θα γνώριζε τον έρωτα. Τα συναισθήματά του, γεμάτα εντάσεις, διλήμματα και αναπάντητα ερωτήματα τον ωθούν σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία.

«Το Άνθος της ζωής» είναι ένα ερωτικό ψυχογράφημα που εξιστορεί με ρεαλιστικό βλέμμα τα πανάρχαια διλήμματα της καρδιάς που –σε πείσμα των καιρών– συνεχίζει να ερωτεύεται. Με φόντο τον κόσμο της φύσης και τη σύνδεσή της με τη φιλοσοφία, οι ήρωες ανακαλύπτουν τα πολλά πρόσωπα του έρωτα αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό σε έναν κύκλο τεσσάρων εποχών, όπου κάθε εποχή ανατρέπει την προηγούμενη.

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί κανείς τις αλήθειες, ιδίως αν αυτές πονούν;
Πώς μπορεί ο έρωτας να βοηθήσει στη βαθύτερη γνώση του εαυτού μας;
Τελικά ποιο είναι το ωραιότερο άνθος όλων, «Το άνθος της ζωής»;

Το Μουσείο των Ραγισμένων Σχέσεων, Εκδόσεις Νίκας

Ο Στέφανος μια ζωή έφευγε πριν πληγωθεί. Πού πηγαίνουν, άραγε, οι έρωτες όταν παλιώνουν, όταν τελειώνουν, όταν πεθαίνουν; Υπάρχει κάποια γωνιά που μπορούν να αφεθούν στη λήθη; Γιατί κάθε κεφάλαιο στον έρωτα που κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφήνει και τα χνάρια του, υλικά και άυλα. Κι αυτά είναι τόσα, που αρκούν να γεμίσουν ένα μουσείο, το Μουσείο των Ραγισμένων Σχέσεων…

Το “Museum of Broken Relationships” στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα συναισθηματικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Είναι ο τόπος όπου ζουν οι αναμνήσεις, ο χώρος όπου φυλάσσονται οι πολύτιμες στιγμές, το παράθυρο στην ψυχή εκείνων που ερωτεύτηκαν, αγάπησαν, πόνεσαν και προχώρησαν παρακάτω, χωρίς να ξεχνούν όσα έζησαν. Είναι ένα μουσείο για σένα, για εμάς, για τον τρόπο που κερδίζουμε και χάνουμε στον έρωτα, για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις νίκες και τις ήττες μας στις ανθρώπινες σχέσεις.

*Θερμές ευχαριστίες οφείλω στην Μαρία Χαλατσίδου από την Ομάδα Δημιουργικής Ανάγνωσης Λαγκαδά. Μοιράστηκε απλόχερα κάποιες φωτογραφίες από το τετράδιό της, στο οποίο σημειώνει τις φράσεις της Ιωάννας Γκανέτσα που χτυπούν κατάστηθα. Νομίζω όλοι οι συγγραφείς τέτοιους αναγνώστες ευχόμαστε να έχουμε.

Σχετικές δημοσιεύσεις