Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια, Ελένη Κεκροπούλου

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Το “ΣΑΝ ΤΑ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΑ ΑΓΡΙΜΙΑ” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μια περιπέτεια με ασύλληπτη δράση, αλλά και με κοινωνικά, πολιτισμικά και αισθηματικά στοιχεία, το οποίο αναφέρεται στην πολυ-ταραγμένη, υποδουλωμένη Ελλάδα τον 15ον αιώνα, λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Οθωμανοί, Ενετοί και Γενουάτες “οργώνουν” την Ελληνική Γή και κατακτούν τμήματά της ορμώμενοι από ξηρά και θάλασσα. Οι κατατρεγμένοι Έλληνες, Γραικοί ή Ρωμιοί, ο απλός λαός ξεσπιτώνεται να γλυτώσει τις αρπαγές και τις σφαγές και καταφεύγει σε ασφαλέστερα μέρη, πολλά από τα οποία αποδεικνύονται κι αυτά τελικά επισφαλή τις περισσότερες φορές. Από τον ίδιο αυτό λαό, κάποιοι γίνονται “γενίτσαροι” για τον Οθωμανό κι άλλοι μισθοφόροι “στραντιότι” για τον Ενετό και καταλαμβάνουν αξιώματα και θέσεις εξουσίας.

Στον αντίποδα, γνωστές προσωπικότητες της εποχής, υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Λάμπρος Χαλκοκονδύλης της αρχοντικής οικογενείας, παίζουν τα δικά τους παιγνίδια επιβίωσης και ανέλιξης με επίκεντρο το Σουλτανάτο και το Νεγρεπόντε.

Βιβλίων Γη

Ο Παντελής είναι ο τραγικός κεντρικός ήρωας, ο οποίος φεύγει νύχτα με την οικογένειά του, την Τρισεύγενη και τα τρία του παιδιά από το χωριό τους, κοντά στα Τέμπη, για να γλυτώσουν το παιδομάζωμα. Μετά από τρομερές ταλαιπωρίες, περιπλανώμενοι ολόκληρα μερόνυχτα ελπίζοντας να βρουν ένα σωτήριο καταφύγιο, φθάνουν στο Νεγρεπόντε, τη σημερινή Χαλκίδα στην Εύβοια. Το φημισμένο Βενετικό Βασίλειο, το κόσμημα της Ενετοκρατίας, αποδεικνύεται μόνον ένας πρόσκαιρος σωτήριος τόπος. Οι άνθρωποι, αν και απίστευτα βασανισμένοι, αγωνίζονται να βρουν μία χαραμάδα φωτός στο σκοτάδι της ζωής τους, ερωτεύονται, κάνουν οικογένεια και συνεχίζουν να παλεύουν δια βίου δίχως έλεος.

Είχαν μάθει να ανέχονται τη βία του εχθρού πάνω στα σώματά τους

Σελ. 675

Χωρίς λογοτεχνικές υπερβολές και χωρίς κουραστικές ιστορικές αναλύσεις, δίνεται το ακριβές ιστορικό πλαίσιο, το οποίο συμπληρώνουν γνήσια γραπτά ντοκουμέντα, χάρτες και αυθεντικές επιστολές του Μωάμεθ, καθώς και οπτικό υλικό, τα οποία κάνουν το βιβλίο αυτό να ξεχωρίζει από άλλα αντίστοιχης θεματολογίας.

Έχουμε εκτιμήσει διαφορετικά τα πράγματα, αδελφέ μου, αυτή είν’ η αλήθεια….Δυστυχώς τα αμέτρητα μικρά βασίλεια που έφτιαξαν οι Φραγκολατίνοι, οι Γενουάτες, οι Καταλανοί, οι Βενετσιάνοι εδώ και τρείς αιώνες, διάσπασαν τον ελληνικό πληθυσμό σε σημείο που δεν μπορεί εύκολα να ενοποιηθεί κάτω από έναν ηγέτη. Η διαίρεσή μας τους διευκολύνει να βασιλεύουν ανενόχλητοι πάνω στα κομμάτια μας.

σελ 271

Η Ελένη Κεκροπούλου, εκτός της εξονυχιστικής έρευνας και της εμβάθυνσης σε βιβλιογραφία προς αναζήτηση πολύπλευρων σημαντικών πληροφοριών, καταθέτει τις άπειρες προσωπικές της γνώσεις, αλλά και την ψυχή της από το αξιοπρόσεκτο εισαγωγικό σημείωμα ακόμα. Με πάθος προϊδεάζει τον αναγνώστη για τη συγκλονιστική συνέχεια και συγκινεί με τα πάθη του Ελληνικού Γένους μέσα από την συναρπαστική, γλαφυρότατη αφήγηση της διαδρομής των ηρώων και ηρωίδων που ζωντανεύουν απίστευτα στη μυθοπλασία.

Βιβλίων Γη

Και δεμένοι σαν τα ζώα με σκοινιά ο ένας από το λαιμό του άλλου, για να μην μπορεί να δραπετεύσει κανείς, περίμεναν τώρα να δουν τι έγραφε η μοίρα τους ότι θ’ απογίνονταν στα χέρια του ενός ή του άλλου αζάπη ή γενίτσαρου, αγά ή βεζίρη, ή και του ίδιου του σουλτάνου Μεχμέτ.

σελ 611

Το “ΣΑΝ ΤΑ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΑ ΑΓΡΙΜΙΑ”, ένα έργο πολυσέλιδο με πάνω από 700 σελίδες, κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί “κλασικό” για τη λογοτεχνική του ποιότητα. Γιατί ,όπως έχει αναφέρει η ιδία η δημιουργός σε συνέντευξή της: “Το βιβλίο πρέπει να αφήνει κάτι να θυμάσαι. Ένα μήνυμα, ένα μάθημα ζωής…..Ένα κάτι…”

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις