Λιμπερτάλια, Ουρανία Τουτουντζή

Λιμπερτάλια

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Πάντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θεματολογία που διαφοροποιείται από τα συνηθισμένα και παρέχει μια άλλου είδους πληροφόρηση για αλλοτινές εποχές διεγείροντας τη σκέψη και τον νου. Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη χωρίς χρονοτριβή στη Νότια Γαλλία το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, το 1861.Πιό συγκεκριμένα, σε μία μικρή πόλη με μόνον 80 00 κατοίκους, το παραλιακό Ετουάλ, λίγο έξω από την πολύβουη Μασσαλία.

Το Ετουάλ, όπως και οι γύρω περιοχές, κατακλύζονται από την επιδημική πανώλη. Η καταστροφική επέλαση του χειρότερου αυτού εχθρού έχει τη δύναμη να κατακτήσει άοπλα και αθόρυβα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ένα τόπο και να τον αποδεκατίσει συθέμελα. Φόβος κυριαρχεί απ’ άκρου εις άκρον εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα για σωτηρία εκείνου που θα νοσήσει. Πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας και εκμετάλλευσης, αλλά και διάδοσης προκαταλήψεων, λόγω της άγνωστης αιτίας έναρξης της νόσου.

Ο συνετός τοπικός γιατρός, Νικολά Μερκούρ, ελληνικής καταγωγής, προσφέρει τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τις ζωές των συμπατριωτών του. Σπουδαγμένος στο Παρίσι και έχοντας θητεύσει αργότερα κοντά στον γιατρό Μαρτίν ντ’Ωρεβιγί, εξελίσσεται σε έναν εξαιρετικό και ευσυνείδητο επιστήμονα. Παντρεύεται την Ντεζιρέ, την μία από τις δύο κόρες του Μαρτίν και αποκτούν την Σιμπίλ, η οποία παίρνει το όνομα της προγιαγιάς της. Το όνομα Σιμπίλ παραπέμπει στη Σίβυλλα τη μυθολογική μάντισσα της αρχαιότητας. Εκτός από το όνομα, η νεαρή Σιμπίλ έχει κληρονομήσει και το χάρισμα της προφητείας της μυθικής Σίβυλλας, το πρώτο σημάδι της οποίας δεν αργεί να φανεί.

Λιμπερτάλια

Η εξάπλωση της πανώλης είναι εκτός ελέγχου, αλλά ο Νικολά με υψηλό αίσθημα ευθύνης παρασκευάζει φάρμακα και συντρέχει τους ασθενείς του. Η αντίδρασή του στην αναποτελεσματικότητα των φαρμάκων με αγιασμό από την εκκλησία τον οδηγεί σε σύγκρουση με τους θρησκευτικούς παράγοντες και όχι μόνον. Η ευθεία σύγκρουση θρησκείας και επιστήμης είναι γεγονός, κάτι που εξοργίζει τον Αββά Ζερόμ,ο οποίος κατηγορεί τον Νικολά ως αιρετικό .Γιατί αιρετικός θεωρείται όποιος παρεκκλίνει από τις διδαχές της θρησκείας του.

Αγκιστρωμένοι οι “πιστοί” στην αμάθεια, την άγνοια και τις προλήψεις οδηγούνται μακριά από κάθε λογική σκέψη. Κατηγορούν τον γιατρό για την αιτία όλων των δεινών τους με αποκορύφωμα την επιδημία. Ο σκοταδισμός απλώνεται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τη πόλη και η καταδίκη του γιατρού είναι προδιαγεγραμμένη.

Η φωτιά, το πρώτο όραμα της Σιμπίλ επαληθεύεται. Όλες οι κακοτυχίες των πολιτών αποδίδονται στον “αιρετικό” Νικολά, που με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζεται και θανατώνεται στη πυρά. Η γιγάντωση του σκοταδισμού δεν αφήνει περιθώρια στη Σιμπίλ παρά να εγκαταλείψει τη χώρα για τη σωτηρία της. Μην έχοντας εναλλακτική λύση, επιβιβάζεται σε πλοίο, ο κυβερνήτης του οποίου γνωρίζει την ύπαρξη μίας μυστικής πειρατικής πολιτείας στη Μαδαγασκάρη και δέχεται να μεταφέρει την κατατρεγμένη νέα. Η θαλασσινή, πολύχρονη περιπέτεια εν πλω είναι πρωτόγνωρη για τη Σιμπίλ.

Με μία θύελλα μεσοπέλαγα που υπενθύμιζε στην ίδια και στους συνταξιδιώτες της ποια ήταν τα αληθινά σημαντικά πράγματα στον κόσμο και πόσο η κυριαρχία των φυσικών στοιχείων αψηφούσε και περιγελούσε κάθε ανθρώπινη εξουσία που παρουσιαζόταν ως ισχυρή.

σελ. 171

Αποβιβάζεται στη “Λιμπερτάλια”, μία ελευθεριακή πολιτεία στο βόρειο τμήμα της νήσου της Μαδαγασκάρης, την οποία ίδρυσε ο καπετάνιος Τζέιμς Μισόν,η ψυχή της πολιτείας. Μία περίκλειστη κοινότητα μέσα σε ένα φρούριο που κατοικείται από ασυνήθιστους πειρατές και στεριανούς, όλοι ρενεγκάτο……αρνησίθρησκοι…..ελεύθεροι. Η Λιμπερτάλια είναι ένας ιδανικός τόπος, ο οποίος διέπεται από την απόλυτη ελευθερία ως πρωταρχική αξία. Η Σιμπίλ αφουγκράζεται αμέσως το άρωμα της ελευθερίας αυτής, εξοικειώνεται γρήγορα με την ατμόσφαιρα και εγκλιματίζεται στον νέο τρόπο ζωής. Ο έρωτας την απογειώνει.

Λιμπερτάλια

Το μόνο που την ένοιαζε τώρα, ήταν η επόμενη στιγμή, ήταν το να ξαναβρεθεί μαζί του μέσα στην απόλυτη ελευθερία που μοιράζονταν οι δυο τους, λουσμένοι μέσα στο παράξενα οικείο φως εκείνου του Θεού που μεταμορφωνόταν σε χρυσή βροχή, επειδή γνώριζε ν’ αγαπά ενάντια στους κανόνες.

σελ 281

Η Λιμπερτάλια είναι μία ουτοπική πολιτεία. Ένα μαγευτικό, ειδυλλιακό περιβάλλον όπου οι ιδρυτικές της αρχές είναι : νερό – αέρας – φωτιά – γη.Μία κοινότητα χωρίς κεντρική διοίκηση και κοινωνικές νόρμες. Ο φιλελεύθερος τρόπος σκέψης στις πολιτικές απόψεις και ιδέες της προσδίδουν μία μαγική αίγλη. Μία απόλυτα ιδεατή συνθήκη. Η πένα της συγγραφέως στοχεύει στην έννοια της ελευθερίας, της αναζήτησης της σπάνιας “μαύρης ορχιδέας”. Το απόρθητο φρούριο είναι η εστία των Λίμπερι, των ανυπότακτων κατοίκων του…το όραμά τους…..η ελπίδα τους…. Και η ελπίδα; Όταν απελευθερώνονται όλα τα δεινά από το πιθάρι της Πανδώρας, ελευθερώνεται και η ελπίδα; Γεννά η ελπίδα αυταπάτες; Οδηγούν οι αυταπάτες στη πλάνη;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις