Γράφει η Σοφία Σιγάλα
Η Χατσεψούτ, όπως και άλλοι Φαραώ, ήταν παιδί ενός βασιλιά. Σε αντίθεση με όλους όμως, ήταν γυναίκα.
Μία από τις λίγες γυναίκες φαραώ στα χιλιάδες χρόνια της αρχαίας Αιγυπτιακής ιστορίας, η Χατσεψούτ δεν κληρονόμησε την εξουσία της όπως θα έκανε ένας άντρας – μόνο οι γιοι είχαν τη δυνατότητα να διαδεχτούν τους πατέρες τους. Γεννήθηκε γύρω στο 1504 π.Χ., και όταν ο πατέρας της, ο βασιλιάς Τούθμωσι I, πέθανε χωρίς γιους, η Χατσεψούτ, ή αλλιώς Άμμεσις, παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδερφό της, Τούθμωσι II, για να τον βοηθήσει να γίνει φαραώ.
Όταν πέθανε, ο γιος του – θετός γιος του Χατσεψούτ – έγινε φαραώ, παρόλο που ήταν μόλις τριών ετών. Η Χατσεψούτ κυβέρνησε στο όνομά του, αλλά εξακολουθούσε να θεωρείται η μοναδική φαραώ. Αλλά όταν ο Τούθμωσι III ήταν περίπου οκτώ ετών, πήρε η ίδια τον θρόνο και έγινε επίσημα συγκυβερνήτης του, γύρω στο 1473 π.Χ. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι έκανε την κίνηση αυτή επειδή άλλοι ήθελαν να κλέψουν τον θρόνο και ήξερε ότι, αν ήταν και οι δύο Φαραώ, θα ήταν πολύ ισχυρή η θέση της για να ανατραπεί. Η Χατσεψούτ και ο Τούθμωσι III θα κυβερνούσαν μαζί ως φαραώ για τα επόμενα 22 χρόνια.

Θεωρείται ως μία από τους μεγαλύτερους φαραώ της Αιγύπτου —άνδρας ή γυναίκα— η Χατσεψούτ έφερε μεγάλο πλούτο και τέχνη στη χώρα της. Υποστήριξε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικές αποστολές της Αιγύπτου, φέρνοντας πίσω χρυσό, έβενο και θυμίαμα από ένα μέρος που ονομάζεται Punt (πιθανώς η σύγχρονη Ερυθραία, μια χώρα στην Αφρική). Εξασφάλισε την κληρονομιά της χτίζοντας κατασκευές που στέκονται μέχρι σήμερα, πρόσθεσε οβελίσκους ύψους διακοσίων ποδιών στο μεγάλο συγκρότημα ναών στο Καρνάκ. (Το ένα είναι ακόμα άθικτο) και έχτισε τον νεκρικό ναό του Deir el Bahri, μια κατασκευή με αρκετούς ορόφους από κολώνες μπροστά, όπου τελικά θα την έθαβαν.

Η Χατσεψούτ ήταν συνήθως σκαλισμένη ή σχεδιασμένη ως άντρας, με μύες και γένια, όπως ήταν η καλλιτεχνική παράδοση για τους Φαραώ. Αλλά οι ιστορικοί γνώριζαν την αλήθεια: φρόντιζε πάντα η τέχνη να περιλαμβάνει μια αναφορά στο να είσαι γυναίκα, όπως η «Κόρη της Ρε» ή «Η Αυτού Μεγαλειότητα, η ίδια». Όταν πέθανε το 1458 π.Χ., η Αίγυπτος δε θα έβλεπε τόσο ισχυρή γυναίκα ηγεμόνα για άλλα 1.400 χρόνια, όταν η Κλεοπάτρα ανέβηκε στο θρόνο.
