Μαρουσώ, Θεόδωρος Λιμήτσιος

Μαρουσώ, Θοδωρής Λιμήτσιος

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

Όταν πιάνει κάποιος ένα βιβλίο στα χέρια, την ίδια ώρα συντελείται μια συμφωνία. «Υπογράφεται» μια μυσταγωγική συνθήκη ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη. Αν ένας από τους δύο καταπατήσει τους όρους, το ταξίδι που ξεκινάει από την πρώτη επαφή με το βιβλίο διακόπτεται. Οι όροι είναι συγκεκριμένοι και απλοί. Να σε κρατήσει η ιστορία από την αρχή, να σου δημιουργήσει μια γοητευτική «μέθη» που θα σε συνεπαίρνει σε κάθε σελίδα. Να καταφέρνει να σου μεταφέρει νοήματα και μηνύματα με τρόπο που να μπορείς να κατανοήσεις, να ανταποκρίνεται το σκηνικό με την εποχή που διαδραματίζεται, οι ήρωες να γοητεύουν, να φτάσεις στην τελευταία σελίδα και να έχεις ζήσει κάθε αράδα της ιστορίας. Να μην έχεις καμία αμφιβολία για την επιλογή που έκανες.

Η Μαρουσώ είναι ένα μυθιστόρημα που πληροί όλους τους όρους αυτής της συμφωνίας και κάτι παραπάνω ίσως, μιας και ο αναγνώστης καλείται να αφομοιώσει τα μηνύματα και την παρουσία της ηρωίδας στον χρόνο και τον χώρο, χωρίς να χάσει, κατά τη διάρκεια, τον λόγο ύπαρξής της ως φυσική παρουσία ή ώς έννοια (πράγμα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς τον ορθολογιστικό τρόπο σκέψης του σύγχρονου αναγνώστη).

Μαρουσώ, Θοδωρής Λιμήτσιος

…ο μήνας με τα δύο φεγγάρια, όπως και σήμερα. Όσες ακριβώς και οι ζωές που ταξιδεύουν μαζί της. Σκοπός της γυναίκας που θα βρεθεί στην πόρτα σου είναι να φέρει στον κόσμο τη ζωή…τη ζωή που θα κάνει ένα μοναδικό ταξίδι για να εκπληρώσει το χρέος της…Ο δρόμος θα είναι μεγάλος…γεμάτος με πολλή αγάπη…δυσκολίες αλλά και πληγωμένα μυστικά καλά κρυμμένα, που όσο περνάει ο καιρός θα αποκαλύπτονται…

Η ιστορία ξεκινάει από το 1830, στην Καππαδοκία. Με μια μυστική επίκληση-προφητεία, ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Τη νύχτα με το μπλε φεγγάρι θα δοθεί ο χρησμός. Η Μαρουσώ θα κάνει ένα ταξίδι από τη μαγευτική Καππαδοκία στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, από εκεί στον Βόλο και θα ολοκληρωθεί το ταξίδι της στη Θεσσαλία, στα όρια με την Ήπειρο, στα βουνά της Πίνδου, όπου και θα αποκαλυφθεί η αλήθεια της ζωής της.

…μόνο η Μοίρα ορίζει το μερίδιο της ζωής που αντιστοιχεί στον καθένα

Μέσα από τα πολλά στάδια και εμπόδια που θα αντιμετωπίσει, ο αναγνώστης θα κάνει ένα ταξίδι σε πόλεις και ιστορίες ανθρώπων. Θα γνωρίσει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα, τη νοοτροπία και την ηθική δυναμική της εποχής του 19ου αιώνα και θα ζήσει μαζί με τους ήρωες την πολύβουη και ζωντανή πόλη του Βόλου, λίγο πριν την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους, το 1881. Η Μαρουσώ είναι ένα πλάσμα χωρίς ρίζες, χωρίς αρχή και τέλος, η λήθη γεννάει τις πράξεις της και πλάθει τον χαρακτήρα της, η αναζήτηση κινεί όλες τις αποφάσεις της ζωής της. Το ταξίδι που κάνει για να γνωρίσει τον εαυτό της τη φέρνει αντιμέτωπη με ανθρώπους και συναισθήματα, πάντα κάτι την κρατάει στη ζωή, πάντα κάτι ανατρέπει μέχρι τέλους το τέλος. Οδηγοί στη ζωή της είναι τα περίεργα όνειρα της που καθοδηγούν τις πράξεις της και αποκαλύπτουν το αέναο παρελθόν της. Γίνονται στιγμές της ζωής της για να εκπληρώσουν και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της. Η αγάπη είναι αναζήτηση, παίρνει πρόσωπα διαφορετικά κάθε φορά, αλλά είναι πάντα ίδια, ανεκπλήρωτη, μαγική και βαθιά. Είναι εγκλωβισμένη μέσα σε μια αλήθεια που αδυνατεί να ανακαλύψει και κάθε διαφορετική κατάσταση που βιώνει είναι ένα βήμα προς την ελευθερία και την αποκάλυψη.

Μαρουσώ, Θοδωρής Λιμήτσιος

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ακόμη αισθάνονται φυλακισμένοι μέσα τους. Από εκεί ξεκινάει η ελευθερία. Γιατί, αν δεν αισθάνεσαι ελεύθερος μέσα σου, καθετί άλλο είναι ψέμα.

Η Μαρουσώ είναι ένα παιχνίδι που οι κανονισμοί του αποκαλύπτονται μέσα στις σελίδες του. Όσο ο αναγνώστης διαβάζει, ανακαλύπτει αλήθειες για τη ζωή της ηρωίδας που αφορούν τον ίδιο. Τα ευρηματικά ονόματα των πρωταγωνιστών αφορούν καθένα κομμάτι της ιστορίας με τρόπο σημειολογικό και μεταφορικό. Η Ισιλάη, Φως της Σελήνης, η στιγμή της γέννησης, Ο Ονούρ, που δηλώνει την εντιμότητα και την τιμή, ο Αντίλ, που ορίζει τη δικαιοσύνη, τη σπανιότητα ο Ναντίρ, ο Εκρέμ, ο γενναιόδωρος, ο Εσίν, το αεράκι. Όλοι είναι στοιχεία της ζωής της Μαρουσώς. Όλοι αφορούν τον χαρακτήρα της ιστορίας.

Με λόγο λιτό, σκόπιμα διαμορφωμένο, έτσι ώστε μέσα από την απλότητά του να αναδεικνύονται με ευκολία οι έννοιες, με διαλόγους που γίνονται κάθε φορά με την ιδιόλεκτο της περιοχής που λαμβάνει χώρα η ιστορία, με αποσπάσματα-συνδέσμους ποιητικού λόγου, που αποφορτίζουν και προκαλούν το συναίσθημα, με πλοκή που δεν αφήνει στιγμή τον αναγνώστη και τον προκαλεί να συνεχίσει, προκειμένου να φτάσει στο ζητούμενο, που είναι απροσδόκητο και αναπάντεχο, η ιστορία είναι άκρως γοητευτική. Με εσωστρέφεια και στιγμές προβληματισμού, αλλά και έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχεια, αδημονία για την αποκάλυψη, η Μαρουσώ είναι ένα «αεράκι» διαφορετικό και απροσδόκητο για τον λογοτεχνικό χώρο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σχετικές δημοσιεύσεις