Μελέτης Λούκος: «Οραματίζομαι μια κοινωνία στην οποία η τέχνη, σε κάθε της έκφραση, θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα»

Μελέτης Λούκος

Ο Μελέτης Λούκος είναι αρχιτέκτονας και εικαστικός. Θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί του για να ανακαλύψουμε τον τρόπο που η Τέχνη αντικατοπτρίζεται στα μάτια ενός ζωγράφου. Ενός ανθρώπου που, εκπαιδευμένος στην προοπτική του χώρου, οραματίζεται με χρώματα.

1. Για όσους δε σας γνωρίζουν, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας;

Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Είμαι αρχιτέκτονας με σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα από το  1977 σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Παράλληλα ασχολούμαι όλα αυτά τα χρόνια  με την ζωγραφική και έχω στο ενεργητικό μου πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

2. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη ζωγραφική;

Από μικρό παιδί είχα μια έφεση στο σχέδιο, αντέγραφα ότι έβρισκα. Τα μέσα πενιχρά, ελάχιστα ερεθίσματα και δύσκολη πορεία χωρίς καθοδήγηση, παρά τους επαίνους για τις προσπάθειές μου. Φοιτητής πλέον άρχισα να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο της ζωγραφικής, με βιβλία τέχνης, με εκθέσεις και βέβαια με τα μαθήματα στη σχολή όπου είχα την τύχη να έχω καθηγητή τον Εγγονόπουλο και αξιόλογους επιμελητές όπως ο Σόρογκας και άλλοι. Τότε πήρα μέρος και στις πρώτες μου ομαδικές εκθέσεις με πρωτότυπα έργα.

Μελέτης Λούκος

3. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι;

Ο Βαν Γκογκ ήταν η πρώτη μου αγάπη και με επηρέασε πολύ στα πρώτα μου έργα. Είναι μεγάλος ο κατάλογος των ζωγράφων που μου ταιριάζουν και θαυμάζω. Από τους Έλληνες ζωγράφους ξεχωρίζω τον Μόραλη και από τους ξένους τον Matisse.

4. Από πού αντλείτε συνήθως έμπνευση για να ζωγραφίσετε;

Από τον περίγυρό μου, από όλων των ειδών τα ερεθίσματα, είτε είναι η βεράντα του σπιτιού μου είτε εικόνες της πόλης είτε εικόνες της υπαίθρου.

5. Τι συναισθήματα σάς δημιουργούνται από την ανταπόκριση του κόσμου στα έργα σας;

Προφανώς ικανοποίηση, γιατί έχω μεταδώσει κάτι από την δική μου συγκίνηση στον θεατή.

6. Προβλέπεται να κάνετε κάποια καινούργια έκθεση;

Κατά την  περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού προέκυψαν αρκετά έργα, κυρίως ακουαρέλες, που πιθανόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αποτελέσουν αντικείμενο μιας έκθεσης.

7. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας και ποιες οι σκέψεις σας σχετικά με τη ζωγραφική για το μέλλον;

Θα ήθελα να ασχοληθώ απερίσπαστος με τη ζωγραφική μια και εγκαταλείπω σιγά σιγά την αρχιτεκτονική ενασχόληση. Δεν έχω συγκεκριμένα σχέδια, θέλω απλά να μπορώ να ζωγραφίζω, είναι μια εσωτερική ανάγκη. Ίσως και μια αναδρομική έκθεση.

8. Ποια θέματα σάς απασχολούν στη ζωγραφική σας;

Αφετηρία της θεματικής μου είναι ένα τυχαίο οπτικό ερέθισμα, που συχνά καταγράφω με τον φωτογραφικό φακό. Μια σκισμένη αφίσα, η σκιά από ένα κορμό δέντρου στον τοίχο και οι λάμψεις στα φυλλώματα, ένας μισογκρεμισμένος τοίχος, η αντανάκλαση μιας σιλουέτας στο τζάμι η μιας βάρκας στο νερό.  Το αρχικό αυτό ερέθισμα ενεργοποιεί μια επίπονη διαδικασία μετάπλασής του σε εικαστικό έργο.

Μελέτης Λούκος

9. Πώς έχουν περιγραφεί από ειδικούς του χώρου τα έργα σας;

…Τα έργα του κινούνται στα πλαίσια των παραστατικών τάσεων με έμφαση στη μελετημένη δομή της σύνθεσης και στον λειτουργικό ρόλο του χρώματος …το χρώμα μετατρέπεται σε ενεργητική αξία με τη διερεύνηση των ποιητικών δυνατοτήτων του…η χρωματική ματιέρα, συχνά δυναμική, προεκτείνει την χρωματική ευαισθησία του ζωγράφου…προσπαθεί να μετουσιώσει το τυχαίο σε εικαστικό-αισθητικό  γεγονός…ο κριτικός ρεαλισμός προς τον οποίο φέρεται ο ζωγράφος διαθέτει ισχυρά ερείσματα την άφθονη τεκμηρίωση, το εύρος και την καθαρότητα της οπτικής…

10. Τι σας δίνει η ζωγραφική;

Μου καλύπτει μια ανάγκη έκφρασης της συγκίνησης που νιώθω απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις που βιώνω,  δίνει ένα νόημα και ένα προορισμό στη ζωή μου, είναι μια θεραπεία ψυχής.

11. Σε ποιο περιβάλλον μεγαλώσατε; Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα στα Κάτω Πετράλωνα σε ένα τυπικό σπίτι της εποχής ,όπου συγκατοικούσαμε τρεις οικογένειες σε μια κοινή αυλή. Δύσκολα χρόνια, με τα απαραίτητα μόνο, χωρίς πολυτέλειες αλλά με αντίδοτο τη γειτονιά και  τα παιχνίδια του δρόμου .Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για τα παιδικά χρόνια που έζησα παρά τις στερήσεις. Δούλευα στο τυπογραφείο του πατέρα μου όταν δεν είχα σχολείο, έκανα παραστάσεις καραγκιόζη και πολλά αυτοσχέδια παιχνίδια.

12. Τι σας οδήγησε να πιάσετε τον χρωστήρα στο χέρι σας;

Δεν γνωρίζω την αιτιολογία αυτής της αυθόρμητης ενασχόλησης με τις ζωγραφιές. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου καταπιανόμουν να αποτυπώσω οτιδήποτε μου άρεσε από εξώφυλλα τετραδίων, περιοδικά κλπ. με το μολύβι και πολλές φορές στο πάτωμα ελλείψει γραφείου κλπ.. Μεγαλώνοντας άρχισα να ανακαλύπτω τα χρώματα, τα πινέλα, τα προετοιμασμένα ταμπλό.

13. Πώς ανακαλύψατε το προσωπικό σας στιλ;

Δεν ξέρω αν έχω προσωπικό στυλ. Κάθε φορά εκφράζομαι με τον τρόπο που εξυπηρετεί το εκάστοτε θέμα. Από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση, τον αυτοσχεδιασμό και πάλι στην παραστατική ζωγραφική.  Δεν με ενδιαφέρει εξ άλλου να είμαι αναγνωρίσιμος, θέλω να δοκιμάζω.

Μελέτης Λούκος

14. Ποια θεωρείτε εργαλεία του ζωγράφου;

Το μάτι και το χέρι που οδηγούνται από το συναίσθημα. Βοηθητικά συμμετέχουν η φωτογραφία και ο υπολογιστής, που έχουν αντικαταστήσει τα μπλοκ με τα σκίτσα και τις σημειώσεις. Βέβαια υπάρχει υποσυνείδητη λογική επεξεργασία, που έχει να κάνει με όλο το σώμα των αποκτημένων γνώσεων και κατακτημένων βιωμάτων και τεχνικών.

15. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

Οραματίζομαι μια κοινωνία στην οποία η τέχνη, σε κάθε της έκφραση, θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα γιατί πιστεύω ότι η τέχνη είναι επιδραστική και σε αυτούς που την υπηρετούν και σε αυτούς που την θαυμάζουν, επειδή ευαισθητοποιεί, καλλιεργεί, θεραπεύει και πάντοτε απελευθερώνει ευγενή συναισθήματα.

16. Ποια υλικά σας αρέσουν;

Μου αρέσουν τα λάδια για τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στην απόδοση και  την υλική υπόσταση του έργου, διαφάνειες, πάστα κλπ.. Τελευταία οι ακουαρέλες με συνεπήραν με την φρεσκάδα της απόδοσης των χρωμάτων παρά την δυσκολία τους μια και δεν επιτρέπουν διορθώσεις.

17. Ποιο θέμα δεν έχετε ζωγραφίσει και σας κεντρίζει το ενδιαφέρον;

Το γυμνό, έχω ζωγραφίσει λίγα.

18. Ο Picasso λέει: Δεν έχει σημασία τι ψάχνεις αλλά τι βρίσκεις. Εσείς, βρήκατε αυτό που ψάχνατε; Είστε ευχαριστημένος με την επιλογή σας;

Αλίμονο αν το είχα βρει δεν θα είχε πλέον κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσω. Δεν πιστεύω σε καμία βεβαιότητα. Αν βρίσκεις κάτι είναι προσωρινό, πας στο επόμενο, η συνεχής αναζήτηση με ελκύει.

Μελέτης Λούκος

19. Σε ποιους απευθύνεστε; Ποιο είναι το κοινό σας;

Σε όλους και σε κανέναν. Σε οποιονδήποτε μπορεί νιώσει το έργο χωρίς εξηγήσεις.

20. Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρόλο της κριτικής; Λαμβάνετε υπόψιν τις αρνητικές κριτικές ή ασπάζεστε την άποψη, ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό;

Πέρα από οποιαδήποτε σχετική φιλολογία η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη κριτική είναι αυτή που επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες σου.

21. Έχετε κάνει κάποιες σπουδές ζωγραφικής;

Είμαι αυτοδίδακτος εκτός από τα μαθήματα ζωγραφικής, στα 2 πρώτα χρόνια της Αρχιτεκτονικής.

22. Υπάρχουν στιγμές ή εποχές που θα θέλατε να κρατήσετε σε έναν πίνακα;

Η εποχή της παιδικής αθωότητας και ξεγνοιασιάς.

23. Σας έχουν επηρεάσει στο ύφος και την τεχνοτροπία κάποιοι ζωγράφοι ή εικαστικές τεχνικές και σχολές;

Ο Βαν Γκογκ, κυρίως στα πρώτα μου έργα, ο κριτικός ρεαλισμός, που τον γνώρισα από μια έκθεση Γερμανών στην Πινακοθήκη το 1981, ο Μόραλης, ο Matisse, η action painting. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι με επηρέασαν κατά καιρούς συνειδητά η έμμεσα σε αρκετές ενότητες έργων με διαφορετική κάθε φορά έκφραση.

Μελέτης Λούκος

Μελέτης Λούκος

Σχετικές δημοσιεύσεις