22 Φεβρουαρίου 1209: Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 1209, ο άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, κατά κόσμον Τζιοβάνι ντε Μπερναντόνε, την ώρα της θείας λειτουργίας, ακούγοντας τα λόγια του Ευαγγελίου , συνειδητοποίησε πως ήθελε να ακολουθήσει τον “δρόμο της πενίας”. Πίστεψε βαθιά μέσα του, ότι ήταν θέληση του Χριστού και ότι η πενία ήταν ο μοναδικός δρόμος για τη σωτηρία της ψυχής.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Από εκείνη τη μέρα, γύριζε την Ασίζη αλλά και τις γύρω πόλεις κηρύσσοντας την αξία της πενίας, καλώντας τους ανθρώπους να πουλήσουν όλη τη περιουσία τους και να την μοιράσουν στους φτωχούς. Καταδίκαζε τους πλούσιους και τους μοναχούς που ζούσαν μέσα στη χλιδή, και καταράστηκε το χρήμα σαν την αιτία για όλες τις συμφορές. Σύντομα, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος τον χλεύαζε, απέκτησε τους πρώτους 12 πιστούς ακολούθους. Ο Φραγκίσκος τους δέχτηκε και τους έδωσε σαν κανόνα, τα παρακάτω λόγια του Ευαγγελίου:

…και υπάγοντες κηρύττετε λέγοντες, Ότι επλησίασεν η βασιλεία των ουρανών. Ασθενούντες θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς εγείρετε, δαιμόνια εκβάλλετε, δωρεάν λάβατε, δωρεάν δότε. Μην έχετε χρυσόν, μηδέ άργυρον, μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας σας. Μη σακκίον δια την οδόν, μηδέ δυο χιτώνας, μηδέ υποδήματα, μηδέ ράβδον…

Ματθαίου 1, 7-9

Ανακηρύχθηκε Άγιος της Καθολικής εκκλησίας, είναι ο ιδρυτής του Τάγματος των Φραγκισκανών και προστάτης – άγιος της Ιταλίας. Τα πύρινα κηρύγματά του και ο φτωχός και ταπεινός τρόπος ζωής του υπήρξαν παράδειγμα για τους πιστούς. Έγινε γνωστός ως “ο φτωχούλης του Θεού”. Μερικά αποσπάσματα από τους λόγους του:

Άγιος Φραγκίσκο;ς της Ασίζης

  • Δεν είναι ταιριαστό, όταν υπηρετεί κάποιος τον Θεό, να έχει πρόσωπο σκυθρωπό και έκφραση ψυχρή.
  • Πάντα να θυμάστε να κηρύσσετε το Λόγο του Θεού και, αν χρειάζεται, να χρησιμοποιείτε και λόγια.
  • Άρχισε κάνοντας αυτό που είναι αναγκαίο, μετά αυτό που είναι εφικτό και ξαφνικά θα βρεθείς να κάνεις το αδύνατο.
  • Όταν προσευχόμαστε στον Θεό, δεν πρέπει να αποζητούμε τίποτα, τίποτα.
  • Καλώς όρισες, αδελφέ θάνατε. (Τα τελευταία λόγια του).

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις