Άντα Λάβλεϊς: Η προγραμματίστρια υπολογιστών… πολύ πριν υπάρξουν οι υπολογιστές

Άντα Λάβλεϊς

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

Οι περισσότερες πλούσιες γυναίκες στις αρχές του 19ου αιώνα δε σπούδαζαν μαθηματικά και επιστήμες. Η Άντα Λάβλέϊς διέπρεψε σε αυτά και έγινε, όπως λένε ορισμένοι, η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο. 

Γεννήθηκε στην Αγγλία,  στις 10 Δεκεμβρίου 1815. Ήταν κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου Μπάιρον και της συζύγου του, Λαίδης Ανν Μπάιρον. Ο πατέρας της άφησε την οικογένεια λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση της Άντας, αλλά η μητέρα της επέμεινε ότι η κόρη της θα είχε ειδικούς δασκάλους για να της διδάξουν μαθηματικά και φυσικές επιστήμες. Όταν ήταν δεκαεπτά ετών, η Άντα γνώρισε τον μαθηματικό και εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπατζ σε ένα πάρτι στην πόλη. Γοητεύτηκε από τη μηχανή του Difference, μια πρώιμη έκδοση της αριθμομηχανής. Σύντομα έγινε ο μέντοράς της.

Το 1835, η Άντα παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ Κινγκ, ο οποίος έγινε ο κόμης του Λάβλεϊς τρία χρόνια αργότερα, την έκανε Κόμισσα του Λάβλεϊς. Είχαν τρία παιδιά και παρόλο που οι περισσότερες σύζυγοι και μητέρες της εποχής απασχολούνταν μόνο στο σπίτι, η Άντα Λάβλείς συνέχισε τη δουλειά της με τον Μπαμπέιτζ.

Βιβλίων Γη

Το 1843, ο Μπαμπέιτζ ανέπτυξε την Αναλυτική Μηχανή, μια πιο περίπλοκη έκδοση της Difference . Ζήτησε από τη Λάβλεϊς να μεταφράσει το γαλλικό κείμενο από τον μηχανικό του στα αγγλικά. Η Λάβεϊς όχι μόνο μετέφρασε τις σημειώσεις, αλλά πρόσθεσε τις δικές της, υπογράφοντας τις σαν “AAL” Μερικές από αυτές τις σημειώσεις συνέκριναν το σχέδιο της Αναλυτικής Μηχανής με το πώς λειτουργούσαν οι μηχανές ύφανσης. Οι μηχανές ύφανσης ακολουθούν μοτίβα για να κάνουν ένα πλήρες σχέδιο και η Άντα φαντάστηκε ότι ο κινητήρας θα μπορούσε επίσης να ακολουθήσει σχέδια – ή κώδικες – όχι μόνο για να υπολογίσει αριθμούς, αλλά και για να σχηματίσει γράμματα. Αυτή είναι μια πολύ βασική εξήγηση του προγραμματισμού υπολογιστών. Ο Μπαμπέιτζ δεν έλαβε ποτέ αρκετή χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει την Αναλυτική Μηχανή και οι σημειώσεις της Λάβλεϊς ξεχάστηκαν. Αλλά το 1953, οι σημειώσεις της δημοσιεύτηκαν εκ νέου σε ένα βιβλίο για τους ψηφιακούς υπολογιστές που έδειχνε πώς λειτουργούν ακολουθώντας μοτίβα. Αποδεικνύεται ότι πολύ πριν εφευρεθεί ο πρώτος υπολογιστής, η Λάβλεϊς είχε σκεφτεί την ιδέα για μια γλώσσα υπολογιστή.

Ada Lovelace
Άντα Λάβλεϊς και ο πρώτος Αλγόριθμος που δημιούργησε

Η Λάβλεϊς πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1852, περισσότερα από εκατό χρόνια πριν ανακαλυφθούν ξανά οι σημειώσεις της. Αλλά λόγω του προηγμένου τρόπου σκέψης της, θεωρείται συχνά η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Μάλιστα, το 1979, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ονόμασε μια νέα γλώσσα υπολογιστή «Ada» προς τιμήν της.

Σχετικές δημοσιεύσεις