1 Μαρτίου 1943: Η ντροπιαστική “δήλωση- απογραφή” των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Βιβλίων Γη

Το 1941 η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αριθμούσε 52.000 ανθρώπους, αποτελώντας το 1/6 του συνολικού πληθυσμού της πόλης και το 1/5 της οικονομίας της. Υπήρχαν 16 συναγωγές και 20 δημοτικά σχολεία στην πόλη. Κατά τη διάρκεια των πολέμων ’40-’41, η συνεισφορά τους στην πατρίδα ήταν μεγάλη. Οι στρατευμένοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήταν περίπου 13.000 και οι απώλειες στα πεδία των μαχών ήταν περίπου 513 νεκροί και περίπου 4.000 τραυματίες. Την περίοδο της γερμανικής απειλής, στις εβραϊκές συνοικίες δεν υπήρχαν καταφύγια παρά μόνο κάποια χαρακώματα που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να μην είναι ικανά προστατευμένοι από πιθανούς βομβαρδισμούς. Το 1/5 του εβραϊκού πληθυσμού ήταν φτωχοί άνθρωποι που τρεφόταν από συσσίτια της εβραϊκής κοινότητας.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Το χρονικό της εξόντωσης

  • 6 Απριλίου 1941: Οι γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ελλάδα από το Βορρά.
  • 9 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και αμέσως συνέλαβαν όλο το συμβούλιο της εβραϊκής κοινότητας. Η Γκεστάπο έκανε εφόδους σε εβραϊκές λέσχες, έκλεισε τις εβραϊκές εφημερίδες, και προέτρεπε τους ντόπιους αντισημίτες να κολλούν αντιεβραϊκές αγγελίες στα μαγαζιά και τα καφενεία. Πολλοί Εβραίοι συνελήφθησαν και τουφεκίστηκαν ως “κομμουνιστές”.
  • 29 Ιουνίου 1941: επιτάσσουν εβραϊκά σπίτια για να στεγάσουν γερμανικές οικογένειες. Εβραϊκές βιβλιοθήκες, λέσχες και συναγωγές απογυμνώθηκαν, χιλιάδες βιβλία, αρχεία, χειρόγραφα και σπάνια αντικείμενα κατασχέθηκαν και στάλθηκαν στην Γερμανία.
  • 8 Ιουλίου 1942: Ο διοικητής της Βέρμαχτ στη Θεσσαλονίκη έδωσε εντολή να παρουσιαστούν όλοι οι Εβραίοι άνδρες που ήταν ικανοί για εργασία, ηλικίας από 18 έως 45 ετών, ώστε να γίνει απογραφή τους.
  • 11 Ιουλίου 1942: 9.000 Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας στις 8:00 το πρωί για να δηλώσουν τα ονόματά τους. Δεν τους επέτρεπαν για ώρες να πιούν νερό και υποχρέωναν κάποιους σε εξευτελιστικές ασκήσεις γυμναστικής. Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η αποστολή τους σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την επικράτεια.
  • 6 Δεκεμβρίου 1942: Άρχισε η πλήρης καταστροφή και ισοπέδωση του εβραϊκού νεκροταφείου με τη σύμπραξη της ελληνικής γενικής διοίκησης. Το νεκροταφείο υπήρχε, όπου βρίσκεται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
  • 6 Φεβρουαρίου 1943: Δύο Λοχαγοί των Ες Ες εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη με τη συνοδεία 100 Γερμανών αστυνομικών.
  • 8 Φεβρουαρίου 1943: Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν στον αρχιραβίνο Κόρετς πως:

1) όλοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης πάνω από 5 χρονών έπρεπε να φέρουν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ,

2) να σημαδέψουν τα μαγαζιά τους

3) να περιοριστούν σε γκέτο. Με την απόφαση αυτή δημιουργήθηκαν 2 εβραϊκές συνοικίες.

Βιβλίων Γη

1 Μαρτίου 1943: Σαν σήμερα, όλοι οι Εβραίοι διατάχθηκαν να “δηλώσουν” τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ήταν η αρχή του τέλους…

  • 14 Μαρτίου 1943: ανακοινώθηκε στους Εβραίους της συνοικίας-γκέτο Χιρς, ο εκτοπισμός τους στην Κρακοβία. Στο πρώτο τρένο έφυγαν 2.800 άτομα…και ο εφιάλτης συνεχίστηκε…

Μαρία Σιατρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις