Η ιστορία του Caruso, του διασημότερου τραγουδιού του Lucio Dalla

Βιβλίων Γη

Γράφει η Σοφία Σιγάλα


Εδώ που η θάλασσα ιριδίζει
Και φυσά δυνατά ο αέρας
Πάνω σε μια παλιά ταράτσα
Μπροστά στον κόλπο του Suriento
Ένας άντρας αγκαλιάζει μια κοπέλα
Αφού έχει κλάψει
Ύστερα καθαρίζει τη φωνή του
Και ξαναρχίζει το τραγούδι

Σε θέλω πάρα πολύ
Μα τόσο τόσο πολύ, ξέρεις
Τώρα πια είναι μια αλυσίδα
Που λιώνει το αίμα στις φλέβες, ξέρεις

Βλέπει τα φώτα στη μέση της θάλασσας
Σκέφτεται τις νύχτες εκεί στην Αμερική
Ήταν μόνο οι λάμπες
Και η λευκή σκια ενός έλικα
Άκου τον πόνο μέσα στη μουσική
Που ανεβαίνει από το πιάνο
Μα όταν βλέπεις το φεγγάρι να βγαίνει από ένα σύννεφο
Φαίνεται πιο γλυκός ακόμα και ο θάνατος
Κοίτα μέσα στα μάτια της κοπέλας
Αυτά τα μάτια τα πράσινα σαν τη θάλασσα
Έπειτα ξαφνικά βγαίνει ένα δάκρυ
Και αυτός σκέφτεται να το σκουπίσει
Σε θέλω πάρα πολύ
Μα τόσο τόσο πολύ, ξέρεις
Τώρα πια είναι μια αλυσίδα
Που λιώνει το αίμα στις φλέβες, ξέρεις

Η δύναμη του θεάτρου
Όπου κάθε δράμα είναι ένα ψέμα
Και με λίγο μακιγιάζ και μίμιση
Μπορείς να γίνεις κάποιος άλλος
Μα δυο μάτια που σε κοιτάζουν
Τόσο κοντινά και αληθινά
Σε κάνουν να ξεχνάς τις λέξεις
Και μπερδεύουν τις σκέψεις
Έτσι όλα γίνονται τόσο μικρά
Ακόμα και οι νύχτες εκεί στην Αμερική
Φορές που βλέπεις τη ζωή σου
Σαν τη σκια ενός έλικα
Και ναι, είναι η ζωή που τελειώνει
Μα αυτός δεν το σκέφτεται πια
Και ήδη νιώθει ευτυχισμένος
Και συνεχίζει το τραγούδι του.


Στίχοι αγάπης, βαθιάς και ολοκληρωτικής, πόσο δε μάλλον όταν συνοδεύονται από μια υπέροχη μελωδία και από μια ερμηνεία μοναδική…Ο Lucio Dalla κυκλοφορεί το 1986 τον δίσκο DallAmeriCaruso, στον οποίο υπάρχει ένα τραγούδι που θα αφήσει εποχή. Το Caruso.Είναι αφιερωμένο στον διάσημο τενόρο και τον μεγάλο έρωτα που ένιωσε και έμελλε να είναι και ο μοιραίος και τελευταίος στον κόλπο του Σορέντο.

Enrico Caruso

Ο Ενρίκο Καρούζο καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια, γεννήθηκε το 1873 και την επόμενη μέρα βαφτίστηκε Ερρίκο, ναπολιτάνικη διάλεκτο, αλλά το μετέτρεψε πολύ αργότερα Ενρίκο, σύμφωνα με την ιταλική γλώσσα. Ο Καρούζο ήταν ένας από τους διασημότερους τενόρους του κόσμου. Ξεκίνησε τις σπουδές του από μικρός στη μουσική, με την ενθάρρυνση της μητέρας του, και όταν εκείνη πέθανε, εκείνος αναγκάστηκε να δουλέψει στον δρόμο σαν τραγουδιστής για να εξοικονομήσει χρήματα. Η ζωή του ήταν σκληρή, αλλά κατάφερε να καταξιωθεί και να θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους όλων των εποχών.

Η ιστορία του τραγουδιού

Ο Enrico Caruso, μετά από μια αποτυχημένη σχέση και έναν αποτυχημένο γάμο, συνάντησε την εικοσιπεντάχρονη Ντόροθυ Παρκ Μπέντζαμιν, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν κόρη ενός πλούσιου δικηγόρου για διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Νέας Υόρκης. Παρά την αποδοκιμασία του πατέρα της Ντόροθυ, το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί στις 20 Αυγούστου του 1918. Απέκτησαν μια κόρη, την Γκλόρια Καρούζο. Η Ντόροθυ έζησε μέχρι το 1955 και έγραψε δύο βιβλία για τον Καρούζο, που δημοσιεύθηκαν το 1928 και το 1945. Τα βιβλία περιλαμβάνουν πολλές από τις επιστολές που ο Καρούζο είχε στείλει στη σύζυγό του.

Ο Caruso είχε ζήσει μια πονεμένη και βασανισμένη ζωή από άτυχους έρωτες που τον είχαν πληγώσει. Η γνωριμία του με την κατά πολύ μικρότερή του Ντόροθι ήταν ένας έρωτας μοναδικός. Γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στο Σορρέντο. Η Ντόροθι έμεινε δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής του Caruso, το 1921. Οι κάτοικοι του Σορρέντο είχαν να λένε λόγια όμορφα για τον έρωτα του ζευγαριού, που τον έδειχναν σε κάθε μέρος και σε κάθε γωνιά του.

Ο Lucio Dalla, μαγεμένος από τη ζωή και την ιδιότητα του διάσημου τενόρου, είχε κάνει έρευνα για τη ζωή του κι έπεσε πάνω και σε αυτήν την ιστορία που τον συγκίνησε βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος για να γράψει το τραγούδι που πήρε τον τίτλο του διάσημου τενόρου και να αγαπηθεί από όλους παγκοσμίως. Ο Lucio Dalla έφυγε από τη ζωή στη 1 Μαρτίου του 2012, αλλά άφησε πίσω του σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη. Το Caruso είναι μια από τις πιο όμορφες εξομολογήσεις αγάπης που έχουν γραφτεί .

Σε αγαπώ πάρα πολύ
μα τόσο τόσο πολύ, ξέρεις
τώρα πια μια αλυσίδα
που λιώνει το αίμα μέσα στις φλέβες, ξέρεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις