3 Μαρτίου 1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η λαμπρή νίκη του στην Αθήνα

Γυναίκα από Πέτρα και Φως

Ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, ανακουφίζει τους πολιορκημένους της Ακρόπολης της Αθήνας με μία λαμπρή νίκη κατά του Κιουταχή. Τον απωθεί επιτυχημένα στο Κερατσίνι του Πειραιά, εξουδετερώνοντας 800 Τούρκους την πρώτη μέρα και 6.000 την επόμενη. Ήταν η πρώτη πολεμική ενέργεια που ανέλαβε, αμέσως μετά τον διορισμό του ως αρχιστράτηγου της Ρούμελης, τον Ιούλιο του 1826.

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, οι Τούρκοι κατέπνιξαν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και κατέληξαν στην Αθήνα με 10.000 πεζούς, 2.000 ιππείς και πολλά πυροβόλα. Οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την πόλη με όσα μέσα διέθεταν και κάποια στιγμή κλείστηκαν στην Ακρόπολη για να πολεμήσουν ταμπουρωμένοι. Ήταν πάνω από 2.000 άτομα, αποφασισμένοι να πέσουν μέχρι ενός.

Πολιορκία της Ακρόπολης

Στις 2 Μαρτίου 1827, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έφτασε στο Κερατσίνι. Η άφιξή του, τους γέμισε με ενθουσιασμό, γιατί όλες οι ελπίδες για τη σωτηρία της Ακρόπολης είχαν εναποτεθεί σε αυτόν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Καραϊσκάκης γνώριζαν, ότι αν έπεφτε η Ακρόπολη θα υποτάσσονταν ολόκληρη η Στερεά. Για τον σκοπό αυτό, το στρατόπεδο της Ελευσίνας είχε ενισχυθεί από το Καραϊσκάκη και την κυβέρνηση. Η Ακρόπολη άντεξε ως τις 25 Μαΐου οπότε και παραδόθηκε. Οι πολιορκημένοι επιβιβάστηκαν σε Γαλλικά και Αυστριακά πλοία, με προορισμό τη Σαλαμίνα.

Βιβλίων Γη

Γυναίκα από Πέτρα και Φως, Θάνος Κονδύλης

Ο Θάνος Κονδύλης στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του “Γυναίκα από πέτρα και φως”, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αναφέρεται λεπτομερώς στην πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή, καθώς ο βασικός ήρωας του, ο Άγγλος φιλέλληνας γιατρός Μπέντζαμιν Μπλάκ ήταν μέσα από το “Ριζόκαστρο”, (το νότιο τείχος στα ριζά της Ακρόπολης) και βοηθούσε τους πολιορκημένους. Ο γιατρός άφησε την πατρίδα του, το Λονδίνο και ήρθε στην Ανατολή προς αναζήτηση και εξεύρεση ενός συγκεκριμένου αγάλματος. Μετά από πολλές περιπλανήσεις σε διαδρόμους κατασκοπείας, σε μαγικά ταξίδια στα ελληνικά νησιά αναζητώντας την “γυναίκα από πέτρα και φως”, αφού γνωρίζει πολλές και σημαντικές μορφές των μαχών σαν προσωπικός τους γιατρός, τελικά θα καταλήξει να πάρει μέρος στην Ελληνική επανάσταση με το μέρος των Ελλήνων.

Ο αναγνώστης συμπορεύεται με τον Μπέντζαμιν, βυθίζεται στις σκοτεινές και αθέατες πτυχές της ελληνικής επανάστασης, αφουγκράζεται τις μύχιες σκέψεις των πρωταγωνιστών και γνωρίζει τις ανθρώπινες πλευρές τους. Γνωρίζει σχεδόν βιωματικά τα σημαντικότερα γεγονότα της επαναστατημένης Ελλάδας, τις απρόσμενες ανατροπές και τα παιχνίδια της τύχης και του έρωτα. Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, στους αγώνες της επανάστασης του ’21, αλλά κυρίως στην ιστορία της επαναστατημένης και πολιορκημένης Αθήνας, που ομολογουμένως δεν γνωρίζουμε πολλοί.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις