Ημέρα της Γυναίκας: Η Ines Ramirez Perez και το μεγαλείο της.

Ινές Ραμίρεζ

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Η θαρραλέα σαραντάχρονη γυναίκα, μητέρα επτά παιδιών, έγραψε πρωτοφανές ιατρικό ιστορικό, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε μόνη της καισαρική τομή στον εαυτό της και επέζησε. Χωρίς κανέναν δίπλα της παρά μόνο τα παιδιά της, η Ines Ramirez Perez έκανε τα αδύνατα δυνατά, για να σώσει τη ζωή του μωρού της.

Όταν έμεινε έγκυος για όγδοη φορά, ήξερε ότι δε θα είχε μία εύκολη γέννα . Ζούσε σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό στο νότιο Μεξικό και ήδη είχε γεννήσει άλλα επτά παιδιά, αλλά επέζησαν τα έξι. Είχε χάσει το τελευταίο της μωρό , κοριτσάκι, πριν δύο χρόνια, λόγω παρεμπόδισης του τοκετού. Αυτή τη φορά, μετά από δώδεκα επώδυνες ώρες, η Ινές συνειδητοποίησε ότι θα έχανε και αυτό το μωρό, αν δεν έπαιρνε δραστικά μέτρα. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να το γεννήσει φυσιολογικά από τον κόλπο, λόγω του προηγούμενου αποτυχημένου τοκετού.

8 Μαρτίου

Αν το μωρό μου επρόκειτο να πεθάνει, τότε θα έπρεπε να πεθάνω και εγώ

Ήταν 5 Μαρτίου του 2000, τα μεσάνυχτα πλησίαζαν και η ιατρική μονάδα ήταν πάνω από 50 μίλια μακριά. Ο σύζυγός της, ο οποίος είχε βοηθήσει σε όλες τις προηγούμενες γέννες, βρισκόταν σε μία κοντινή περιοχή που δεν είχε όμως τηλέφωνο. Ήξερε ότι αν υπήρχε ελπίδα να επιζήσει αυτό το μωρό, θα έπρεπε να το γεννήσει μόνη της. «Αν το μωρό μου επρόκειτο να πεθάνει, τότε θα έπρεπε να πεθάνω και εγώ», είπε στους δημοσιογράφους, «αλλά αν επρόκειτο να μεγαλώσει, θα το έβλεπα να μεγαλώνει. Νόμιζα ότι ο Θεός θα μας έσωζε και τους δύο»..

Η Ινές ήπιε αρκετή δόση από ένα μπουκάλι με σκληρό ποτό για να μετριάσει τον πόνο και πήρε ένα μαχαίρι με μία λεπίδα έξι ιντσών. Βασίστηκε στην εμπειρία της στο σφάξιμο ζώων για να εγχειρήσει τον εαυτό της. Αντί να κάνει το συνηθισμένο στις καισαρικές, οριζόντιο κόψιμο κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι, έκανε τομή στην κοιλιά της, κόβοντας κάθετα, δίπλα στον αφαλό της, ενώ καθόταν οκλαδόν. Αργότερα, οι γιατροί θα κατέληγαν ότι αυτή η τεχνική την εμπόδισε να βλάψει οποιοδήποτε από τα εσωτερικά της όργανα και πιθανότατα την κράτησε στη ζωή. Μετά από μία περίπου ώρα εξαντλητικής προσπάθειας, κατάφερε να βγάλει το αγοράκι από τη μήτρα της. Το μωρό άρχισε να αναπνέει αμέσως . Η Ινές, με μία τελευταία πράξη γενναιότητας, άρπαξε ένα ψαλίδι, έκοψε τον ομφάλιο λώρο και κατόπιν έπεσε αναίσθητη.

Μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις της, τύλιξε την κοιλιά της με ένα πουλόβερ και είπε σε ένα από τα παιδιά της, τον εξάχρονο Benito να ζητήσει βοήθεια στην πόλη. Ο Benito επέστρεψε με τον τοπικό βοηθό υγείας, ο οποίος έραψε την πληγή της Ινές με μία συνηθισμένη βελόνα και κλωστή. Κατόπιν, με τη βοήθεια ενός ακόμη υγειονομικού, μετέφεραν την Ινές και το νεογέννητο της, το οποίο ονόμασε Orlando, πάνω σε ένα αχυρένιο χαλάκι, από τον μοναδικό δρόμο της πόλης , σε μία τοπική κλινική δύο ώρες μακριά και στη συνέχεια σε ένα νοσοκομείο, άλλες οκτώ ώρες μακριά. Εκεί οι γιατροί μπόρεσαν να την αποκαταστήσουν πλήρως δεκαέξι ώρες μετά τη γέννηση του Ορλάντο. Την έβδομη μέρα μετά την επέμβαση, της έκαναν μία δεύτερη χειρουργική επέμβαση για να διορθώσουν τις επιπλοκές στο έντερο της, που ήταν αποτέλεσμα της κακής καισαρικής τομής.

8 Μαρτίου

Σε σύντομο διάστημα, η Ινές ανέρρωσε πλήρως, φωτογραφήθηκε να θηλάζει το “τυχερό” μωρό της και στη συνέχεια, μετά από 10 μέρες παραμονής στο νοσοκομείο πήρε εξιτήριο. Αυτοί οι γιατροί θα δημοσίευαν τελικά τη μελέτη για την περίπτωση της Perez, στο “International Journal of Gynecology and Obstetrics”. Καθώς δεν υπήρχαν μάρτυρες την ώρα του τοκετού της Perez για να επιβεβαιώσουν την ιστορία της, η θαυματουργή γέννα δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα . Το επόμενο έτος, δύο γυναικολόγοι που την εξέτασαν στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ, κοινοποίησαν την ιστορία της σε ένα ιατρικό συνέδριο, οδηγώντας τελικά στη δημοσίευση της εξαιρετικά περιπτωσιακής μελέτης, τρία χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με την αναφορά ενός από τους μαιευτήρες που την εξέτασαν στο νοσοκομείο, ώρες αργότερα, η Ινές δεν είχε σήψη στα τραύματά της ή στην κοιλιακή κοιλότητα . Δεν είχε εσωτερική αιμορραγία και η μήτρα της επέστρεφε στο κανονικό της μέγεθος και θέση στο σώμα της, όπως συμβαίνει μετά από φυσιολογικό τοκετό. Η Ινές έκανε την επέμβαση με διαφορετικό τύπο κοπής από αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως. Η μέθοδός της περιελάμβανε μία κάθετη τομή στα δεξιά του αφαλού της, από κάτω από τα πλευρά της μέχρι ακριβώς πάνω από τη γραμμή του μπικίνι. Χρησιμοποιώντας αυτό τον τρόπο, όντας οκλαδόν με τη λεκάνη της προς τα εμπρός, η Ινές μπόρεσε να κόψει κατευθείαν το τοίχωμα στη μήτρα της, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης τυχόν εσωτερικών οργάνων, πράγμα που πιθανότατα της έσωσε τη ζωή.

Εκτιμάται ότι χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν στο Μεξικό ετησίως, από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και ενδεχομένως να αποτραπούν με άμεση ιατρική φροντίδα. Οι φτωχές αγρότισσες, περιθωριοποιημένες και αυτόχθονες έγκυες γυναίκες όπως η Perez, αντιμετωπίζουν 2 έως 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από άλλες Μεξικάνες, επειδή η πρόσβαση τους στην αντισύλληψη και την επείγουσα περίθαλψη είναι πιο περιορισμένη. Τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης που προκύπτουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές καταλήγουν σε εμβρυϊκό ή μητρικό θάνατο, καθιστώντας την περίπτωση της Ινές και τον τοκετό του μωρού της, πραγματικά αξιοσημείωτη.

Η δημοσιευμένη μελέτη έδωσε επίσης στην Πέρεζ την παγκόσμια αναγνώριση, ως τη μόνη γυναίκα που έκανε ποτέ καισαρική τομή στον εαυτό της, όπου επέζησαν τόσο η μητέρα όσο και το μωρό.

Η καισαρική πήρε το όνομά της, από τον διάσημο Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος ήταν το πρώτο άτομο που γεννήθηκε με καισαρική τομή σύμφωνα με κάποιους θρύλους.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις