Αναστασία, Η Ρωμιά Σουλτάνα Ελένη Κεκροπούλου

Αναστασίαμ η Ρωμιά Σουλτάνα

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Κάθε βιβλίο είναι ένα απειροελάχιστο κομμάτι του μεγάλου πάζλ της Γνώσης, αναγκαίο στον δρόμο προς την Αυτογνωσία.

Με αυτά τα λόγια προδιαθέτει θετικά τον αναγνώστη η Ελένη Κεκροπούλου εκδηλώνοντας τον στόχο της που διαπνέεται από τη μάθηση, η οποία λειτουργεί ως πηγή μετάδοσης γνώσης. Αυτό έχοντας κατά νου, αντλεί και στο αναφερόμενο πόνημά της έμπνευση από σημαίνοντα πρόσωπα της αληθινής ιστορίας, εισχωρεί βαθιά στα πραγματικά γεγονότα, συλλέγει γραπτά ντοκουμέντα και οπτικό υλικό και τα φιλτράρει, αφαιρώντας την “ξύλινη” γλώσσα της γνωστής ιστορικής αφήγησης. Συνειδητά μεταγγίζει τη γνώση με απολαυστικό τρόπο.

Η συγγραφέας δεν εξιστορεί απλά μία υπόθεση που αναφέρεται σε μία προσωπικότητα. Αδράχνει την ευκαιρία και καταγράφει σημαντικά ιστορικά περιστατικά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως του πρώτου μισού του 17ου αιώνα. Η Αναστασία, η μεγαλύτερη κόρη του ορθόδοξου χριστιανού παπά, αρπάζεται άγρια από το νησί της, την Τήνο, πριν ακόμα συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας της και ρίχνεται στο χαρέμι του νεαρού Σουλτάνου Αχμέτ Α’. Βρίσκεται στη Πόλη, τη Βασιλεύουσα, την οποία απαγορεύεται αυστηρά να επισκεφθεί από κοντά. Κλεισμένη σε ένα Παλάτι, τυλιγμένο στη “εκκωφαντική” σιωπή, μαζί με άλλα τριακόσια νεαρά κορίτσια, βυθίζεται στην ανυπαρξία της προσωπικής αυτοδιάθεσης. Καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, ταλαντεύεται σε μία εύθραυστη ισορροπία όπου ο κίνδυνος ελλοχεύει κάθε στιγμή. Διεγείρεται η έκτη αίσθηση και η Αναστασία ελίσσεται, απελευθερώνεται από αναστολές της δικής της θρησκείας, την οποία ενδόμυχα δεν απαρνιέται ποτέ, και ισχυροποιεί την θέση της στο χαρέμι. Ξεχωρίζει γρήγορα, με την ευφυία της και την οξύτητα του πνεύματος, και κυριαρχεί. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του Σουλτάνου και υπηρετεί τη “Σκιά του Θεού επί της Γης”, όπως τον αποκαλούν. Γίνεται η πρώτη καντίν, η χασεκί του και την ονομάζει Κιοσέμ, το “φεγγάρι” του. Τον ακούει να της λέει πόσο απαραίτητη την αισθάνεται:

Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα

Γύρω μου υπάρχουν πολλά γεράκια και έχω ανάγκη από τη σοφία και τη διαίσθησή σου. Χωρίς εσένα αισθάνομαι αδύναμος.

σελ. 250

Η Αναστασία – Κιοσέμ, η Μεγάλη Σουλτάνα, γνωρίζει πολύ καλά ότι η “χρυσή οδός” που οδηγεί στο χαρέμι είναι διάχυτη από τον φθόνο τόσο των παλλακίδων όσο και των ευνούχων που “βλέπουν” και “ακούνε” ακόμα και πίσω από τους τοίχους. Παρ’ όλα αυτά, βοηθάει κρυφά βασανισμένους Ρωμιούς και παλεύει για τη διατήρηση της ορθόδοξης πίστης. Αναζητά συμμάχους περιτριγυρισμένη από ένα ολότελα εχθρικό περιβάλλον. Προσπαθεί να είναι δίκαιη σε ένα χώρο όπου το άδικο επικρατεί. Μάχεται σθεναρά να καταργήσει τον περιβόητο νόμο της αδερφοκτονίας. Βασιλεύει για σαράντα ολόκληρα χρόνια και ευνοείται να δει τους γιούς της να γίνονται Σουλτάνοι. Στο ενεργητικό της θα διακριθεί για νίκες, αλλά και άλλες τόσες ήττες.

Αναστασία, Η Ρωμιά Σουλτάνα

Η Ελ. Κεκροπούλου αναβιώνει μία ολόκληρη εποχή όπου το αίμα ρέει άφθονο με τις δολοπλοκίες, συνομωσίες, ίντριγκες και τις προσωπικές φιλοδοξίες να βάφονται με αυτό. Το χρήμα παίζει πρωταρχικό ρόλο στις συμφωνίες και συμμαχίες, αλλά και στις δοσοληψίες παντός είδους, και αλλάζει χέρια σταθερά και γρήγορα, αφού όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Οι δολοφονίες αποφασίζονται εύκολα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, και εκτελούνται πρόθυμα. Ο Βόσπορος, θολός και αιματοβαμμένος, ξεβράζει συνεχώς πτώματα.

Το ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Η ΡΩΜΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ είναι ένα μεγάλο έργο, όχι μόνον σε αριθμό σελίδων (780), αλλά πρωτίστως σε συγγραφική ποιότητα αξιώσεων. Είναι ένα επικό έργο δομημένο σε τρία κύρια μέρη και πολλά κατατοπιστικά κεφάλαια με την αφηγηματική μαγεία της λογοτέχνιδος να είναι αδιαμφισβήτητη. Αφιερώνεται δε «σε όλους εκείνους που με Ανοιχτό Μυαλό και χωρίς ιδεοληπτικές παρωπίδες ψάχνουν τα ίχνη και τα κιτάπια των παλαιών». (Φράση από το εισαγωγικό σημείωμα).

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις