Ζαν ντ’ Αρκ: Ένα απελευθερωμένο πνεύμα ή μια αγία;

Ιωάννα της Λωραίνης

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

Η Ζαν ντ’ Αρκ δεν ήξερε τίποτα παρά μόνο πόλεμο. Η Γαλλία, η χώρα της, πολεμούσε την Αγγλία για περίπου 75 χρόνια, όταν γεννήθηκε γύρω στο 1412. Αλλά όταν ήταν 16 ετών, παρόλο που ήταν φτωχή και ζούσε σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν πολεμούσαν στο στρατό -και σίγουρα δεν ηγούνταν των ανδρών- η Ιωάννα πίστευε ότι ο Θεός την είχε επιλέξει για να οδηγήσει τη χώρα της στη νίκη κατά τη διάρκεια αυτού που σήμερα είναι γνωστός ως Εκατονταετής Πόλεμος.

Πώς μπόρεσε μια μικρή κοπέλα να αλλάξει τον ρου του πιο μακροχρόνιου πολέμου της Ιστορίας; Η ίδια διατεινόταν πως έβλεπε οράματα, τα οποία ήταν και η αιτία των αποφάσεων και της βούλησής της. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Αικατερίνη και η Αγία Μαργαρίτα ήταν εκείνοι που της έλεγαν τι έπρεπε να κάνει και τι αποφάσεις να πάρει. Εκείνοι λοιπόν, την καλούσαν να πάρει τα όπλα και να βαδίσει εναντίον των Άγγλων, αφού οι ομοεθνείς της είχαν ντροπιάσει τον λαό και τη Γαλλία.

Ζαν ντ' Αρκ

Η Αγγλία, μέχρι το 1428, έλεγχε μεγάλο μέρος της Γαλλίας και ο Γάλλος βασιλιάς δεν κυβερνούσε πλέον. Έτσι, η Ιωάννα έπεισε τον Κάρολο, άρχοντα της τοπικής κυβέρνησης, να τη συνοδεύσει σε έδαφος που κατείχε η Αγγλία για να συναντηθεί και να πείσει τον βασιλιά Κάρολο Ζ’ να την αφήσει να οδηγήσει τους στρατούς του και να τον βοηθήσει να ανακτήσει τον θρόνο. Ο θρύλος λέει ότι η Ζαν ντ’ Αρκ γνώριζε λεπτομέρειες για τον βασιλιά που κανείς άλλος δεν μπορούσε να ξέρει, και πίστεψε τον ισχυρισμό της ότι ο Θεός την είχε επιλέξει για να ηγηθεί. Εκείνος στην αρχή πίστεψε πως τον κορόιδευε και την έδιωξε.

Η Ιωάννα επανήλθε , έναν χρόνο αργότερα, πιο δυνατή, αφού στα λόγια της είχαν πιστέψει πολλοί και την ακολουθούσαν σαν υποστηρικτές της. Ο Κάρολος θαύμασε το θάρρος και την τόλμη της. Για πρώτη φορά η γαλλική στάση παύει να είναι αμυντική και γίνεται επιθετική. Οι θρησκόληπτοι Γάλλοι βλέπουν στο πρόσωπό της τον θεόσταλτο σωτήρα τους. η δεκαεπτάχρονη Ιωάννα παίρνει μορφή διαφορετική στα μάτια του στρατού.

Ο βασιλιάς διέταξε τον στρατό να πάρει πίσω την πόλη της Ορλεάνης, συνοδευόμενος από την Ιωάννα της Λωραίνης, πέφτει στη μάχη. Η ίδια έχει κόψει τα μαλλιά της κοντά σαν αντρικά, φόρεσε μια λευκή πανοπλία και βοήθησε επιτυχώς τα γαλλικά στρατεύματα να νικήσουν, τον Μάρτιο του 1429, ακόμη και αφού τραυματίστηκε στη μάχη. Ο βασιλιάς Κάρολος πήρε πίσω το στέμμα του λίγους μήνες αργότερα. Στην τελετή, η Ζαν ντ’ Αρκ ήταν στο πλευρό του.

Ιωάννα της Λωραίνης

Ουδείς …ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργεθέντος

Όταν τον επόμενο χρόνο η Ιωάννα πιάνεται αιχμάλωτη από τον Φίλιππο της Βουργουνδίας, ο Κάρολος δεν κάνει τίποτα για να τη σώσει. Οι Άγγλοι θέλουν πάση θυσία να καταστρέψουν το είδωλο των Γάλλων και ταυτόχρονα το ηθικό τους. Η Ιωάννα είναι ο στόχος. Όταν ο Φίλιππος δίνει μια τιμή για να αγοραστεί η Ιωάννα, οι Άγγλοι σπεύδουν να την αγοράσουν. Μεταφέρεται στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Ρουέν, με την κατηγορία πως φέρει κοντή κόμη και φορά ανδρικά ρούχα. Παράλληλα κατηγορείται για μαγεία και για αίρεση, αφού διαλαλεί πως επικοινωνεί με τον Θεό. Βαριές οι κατηγορίες και η ετυμηγορία είναι να καεί ζωντανή. Το 1431, μόλις 19 ετών καίγεται στην πυρά.

Στις 16 Μαΐου του 1920 η Ζαν ντ’ Αρκ ανακηρύσσεται αγία. από την Καθολική Εκκλησία, και προστάτιδα της Γαλλίας, αφού βεβαίως πρώτα την έχουν κάψει…

Σχετικές δημοσιεύσεις