Το Πέρασμα του Μακελάρη, J. Williams

Το Πέρασμα του Μακελάρη

Γράφει η Μαίρη Κόντζογλου

Όταν άρχισα να το  διαβάζω – το ίδιο μου συνέβη και με το “Στόουνερ”, επίσης του J. Williams – ενώ  δεν ξετρελάθηκα  όπως παθαίνω με κάποια βιβλία που με συνεπαίρνουν  , εν τούτοις δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ‘δρόμου’ που διαδραματίζεται στα τέλη του 20ου αιώνα, εποχή που δημιουργούνται ‘πόλεις’ όπου υπάρχει χρυσός, πετρέλαιο, μεταλλεία κλπ των οποίων τα χνάρια σβήνονται από τον χάρτη όταν ανακαλύπτεται ένας άλλος τόπος που ευαγγελίζεται πιο σύντομο πλουτισμό.

Τέσσερις άντρες ξεκινούν να ανέβουν στα βουνά,  να σκοτώσουν βουβάλια για το δέρμα τους που έχει μεγάλη ζήτηση. Όταν, ένα χρόνο αργότερα,  γυρίσουν πίσω μετά από τεράστιες περιπέτειες, η τιμή των δερμάτων θα έχει μηδαμινή αξία.

“Το πέρασμα του μακελάρη” είναι πρωτίστως ένα βιβλίο για τη Φύση. Την ομορφιά της, την προσφορά και την αξία της και τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη ανθρώπινη επέμβαση όταν διαταράσσει την  ισορροπία της. Εδώ να τονίσω τις εξαιρετικές περιγραφές και τον απαράμιλλο τρόπο του συγγραφέα να σε κάνει να νιώθεις πως βρέχεσαι, κρυώνεις, μυρίζεις τις σαπισμένες σάρκες κλπ.

Δευτερευόντως είναι ένα βιβλίο αυτογνωσίας  ειδικά για τον έναν από τους τέσσερις ήρωες που εγκαταλείπει τις σπουδές του και παίρνει μέρος σ’ αυτό το κυνήγι, οπωσδήποτε είναι ένα βιβλίο για τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Σχετικές δημοσιεύσεις