Αμέλια Έρχαρτ: «Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το να είσαι… επιβάτης»

Βιβλίων Γη

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

Η Αμέλια Έρχαρτ, 21 ετών τότε, σε μια αεροπορική επίδειξη στον Καναδά, το 1918, ένα αεροπλάνο βούτηξε ακριβώς προς το μέρος της. Εκείνη, αντί να ξεφύγει από τον δρόμο, κοίταξε το αεροπλάνο προς τα κάτω. Δεν πτοήθηκε ποτέ, μέχρι την τελευταία στιγμή που που έκανε αισθητή την παρουσία της πάνω στη Γη…

Αυτή δεν ήταν η μόνη γενναία στιγμή της Έρχαρτ. Γεννήθηκε στο Κάνσας, στις 24 Ιουλίου 1918. Προσφέρθηκε εθελοντικά, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινώντας το 1917, περιθάλποντας τραυματίες Καναδούς στρατιώτες που επέστρεφαν από τα ευρωπαϊκά πεδία μάχης. Κοντά στη βάση τραυματιών πολέμου ήταν πεδία πρακτικής πιλότων, όπου ανακάλυψε το πάθος της για τις πτήσεις. Αφού έκανε την πρώτη της πτήση το 1920, άρχισε να κάνει περίεργες δουλειές για να πληρώσει για μαθήματα πτήσης. Στη συνέχεια, το 1923, κέρδισε μια διεθνή άδεια πιλότου, και έγινε μία από τις μόλις 16 γυναίκες στον κόσμο που είχαν μέχρι τότε άδεια πιλότου.

Η αεροπορία τη δεκαετία του 1920 ήταν ακόμα καινούργια – οι αδελφοί Ράιτ  είχαν πετάξει για πρώτη φορά μόλις το 1903 – και οι περισσότεροι πιλότοι ήταν άνδρες. Η Έρχαρτ ήθελε να το αλλάξει αυτό και το 1931 έγινε η πρώτη πρόεδρος των Ninety-Nines, μιας οργάνωσης γυναικών πιλότων. Την επόμενη χρονιά, κανείς δε θα σκεφτόταν ξανά τους πιλότους να είναι γένους αρσενικού.

Αμέλια Έρχαρτ

Το 1932, η Έρχαρτ απογειώθηκε από τη Νέα Γη του Καναδά. Δεκαπέντε ώρες αργότερα, προσγειώθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία, σε έναν βοσκότοπο αγελάδων και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της στον Ατλαντικό Ωκεανό. Και δεν σταμάτησε εκεί. Το 1935, έγινε το πρώτο άτομο που πέταξε μόνο του τόσο τον Ατλαντικό όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό αφού πέταξε από τη Χονολουλού, στο Όκλαντ, στην Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 1930 και 1935, η Έρχαρτ σημείωσε τουλάχιστον πέντε γυναικεία ρεκόρ πτήσης ταχύτητας και απόστασης.

Όμως η Έρχαρτ ήθελε να κάνει κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Την 1η Ιουνίου 1937, αυτή και ο πλοηγός Φρέντ Νούαν απογειώθηκαν από το Μαϊάμι, σε μια προσπάθεια να πετάξουν 29.000 μίλια σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τις 29 Ιουνίου, είχαν φτάσει στη Νέα Γουινέα (τώρα Παπούα Νέα Γουινέα), ένα νησί κοντά στην Αυστραλία, στον Ινδικό Ωκεανό. Είχαν μόνο 7.000 μίλια μπροστά τους. Κάτι όμως συνέβη καθώς διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ξεκίνησαν στις 2 Ιουλίου 1937, στις 12:30 π.μ., κατευθυνόμενοι προς το μικροσκοπικό νησί Χάουλαντ. Έκτοτε, δεν τους είδαν ποτέ ξανά…

Ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ, πρόεδρος της Αμερικής τότε, έστειλε 66 αεροσκάφη και εννέα πλοία για να τα αναζητήσουν, αλλά τα ιπτάμενα είχαν εξαφανιστεί. Η επίσημη έρευνα έληξε στις 18 Ιουλίου 1937, αλλά μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του τι συνέβη στη γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της αεροπορίας.

Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ, μέχρι σήμερα, παραμένει ένας θρύλος της αεροναυπηγικής, αλλά και σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Έσπασε τα στερεότυπα, με τα οποία οι γυναίκες εκείνης της εποχής είχαν συγκεκριμένες ιδιότητες και θέση στην κοινωνία. Η βασίλισσα των αιθέρων συνήθιζε να λέει: «Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το να είσαι… επιβάτης». Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν ατίθασο και ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία. Δεν πετούσε μόνο στους ουρανούς μεγαλώνοντας. Έγινε φοιτήτρια της Ιατρικής, αλλά τα παράτησε. Τα όνειρα της είχαν άλλους ορίζοντες. Εκτός από τις πτήσεις και τα ρεκόρ που σημείωνε, έδινε ακούραστα διαλέξεις σε όλη τη χώρα για την αεροπορία και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε στήλη στο Cosmopolitan και σε άλλα έντυπα της εποχής. Έγραψε βιβλία, ανάμεσά τους το αυτοβιογραφικό «Last Flight», το οποίο δημοσιεύτηκε μετά την εξαφάνισή της.

Αμέλια Έρχαρτ

Από τη στιγμή της εξαφάνισής της, και για αρκετά χρόνια αργότερα, οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν πολλές. Υποψίες ότι πιάστηκε αιχμάλωτη από Ιάπωνες -μάλιστα, στη δημοσιότητα βγήκαν και φωτογραφίες από την αιχμαλωσία της, αλλά η αυθεντικότητά τους είναι αβέβαιη. Άλλοι είπαν πως οι Ιάπωνες την άφησαν ελεύθερη και εκείνη γύρισε στην Αμερική με άλλο όνομα για να ζήσει μακριά από τη δημοσιότητα. Αρκετά χρόνια πριν, μια ειδική εταιρεία, κάνοντας υπολογισμούς σχετικά με το ταξίδι της Έρχαρτ και του Νούναν έβγαλαν το συμπέρασμα πως μπορεί να ήταν ναυαγός σε νησί κοντά στον τόπο ατυχήματος, στο Νικουμαρόρο. Αν και δε βρέθηκαν ίχνη από το αεροσκάφος, η εταιρεία ανακάλυψε έναν σκελετό που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ανήκε σε γυναίκα ευρωπαϊκής καταγωγής. Το σίγουρο είναι ότι δικαστήριο της Αμερικής την κύρηξε και νομικά νεκρή το καλοκαίρι του 1939.

Σχετικές δημοσιεύσεις