Κουίζ Γνώσης: Πόσα θυμάσαι από την Ελληνική Κλασική Λογοτεχνία;

Βιβλίων Γη

Results

Μας έβαλες το καπέλο! Περιμένουμε παρουσίαση στην ομάδα για ένα τουλάχιστον κλασικό έργο της Ελληνικής Λογοτεχνίας!Βιβλίων Γη

Είμαστε σίγουροι πως τα ήξερες! Την επόμενη φορά θα δικαιωθείς!Αποτυχία

#1. Ο Φτωχούλης του Θεού

Πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις τα δύσκολα μονοπάτια που διέσχισε ο Φραγκίσκος της Ασίζης μέσα από το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη. Γράφτηκε από τον συγγραφέα το 1952-53.

#2. Αστροφεγγιά

Η Αστροφεγγιά  αποτελεί το δεύτερο και κεντρικό μέρος μιας τριλογίας που αποτεέίται από άλλα δύο μυθιστορήματα, τη «Χαμοζωή» και τους «Αιχμάλωτους». Η «Αστροφεγγιά» είναι η ιστορία της διαψευσμένης και απροσανατόλιστης εφηβείας στην περίοδο της μεγαλοϊδεατικής αυταπάτης, της καταστροφής και της ψευδεπίγραφης ειρήνης. Γυρίστηκε σειρά και στην κρατική  τηλεόραση, το 1980.

#3. Η Μεγάλη Χίμαιρα

Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

#4. Η Ζωή Εν Τάφω

Η ζωή εν Τάφω είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης, και ένα από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Στο μυθιστόρημα, βασισμένο στις προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέα, εξιστορείται η φρίκη όχι μόνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου γενικότερα. Ο λοχίας του πεζικού Αντώνης Κωστούλας καταγράφει σε γράμματα-ημερολόγιο, που σκοπεύει να στείλει στην αγαπημένη του, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, κατά την περίοδο που αυτός πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917.

#5. Ο Ζητιάνος

Μερικά χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, φτάνει στο χωριό Νυχτερέμι στις εκβολές του Πηνειού ο επαγγελματίας ζητιάνος Τζιριτόκωστας, ένας αδυσώπητος εκμεταλλευτής της ανθρώπινης αδυναμίας. Με αποκλειστικό σκοπό τον προσωπικό πλουτισμό, ο Τζιριτόκωστας θα χειραγωγήσει επιδέξια τους αμόρφωτους, δεισιδαίμονες και με πρωτόγονα ένστικτα κατοίκους του χωριού και σε λίγες μόνον ημέρες θα τους οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό. Το μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα έχει διαβαστεί από πολλές γενιές αναγνωστών και θεωρείται πλέον ένα κλασικό αριστούργημα.

#6. Οι Έμποροι των Εθνών

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), ένας από τους πιο μεγάλους ευρωπαίους διηγηματογράφους, θα ξεκινήσει τη συγγραφική δραστηριότητά του ως μυθιστοριογράφος. «Οι έμποροι των εθνών» (1882) είναι το δεύτερο από τα τρία μυθιστορήματα του συγγραφέα. Η δράση του τοποθετείται μεταξύ του 1199 και 1207, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της τέταρτης Σταυροφορίας. 

Finish

Σχετικές δημοσιεύσεις