ΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ: Το Άρωμα

Πάτρικ Ζίσκιντ, Το Άρωμα

Γράφει η μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Στις 26 Μαρτίου του 1949 γεννήθηκε ο Γερμανός συγγραφέας Πατρίκ Ζισκίντ (Patrick Züskind) στο Άμπαχ της Βαυαρίας. Σπούδασε μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Εξ-ον-Προβάνς, επαρχία της Προβηγκίας (που ήταν κέντρο παραγωγής της Γαλλικής αρωματοποιίας). Εκεί έκανε τις έρευνές του για το μυθιστόρημα που θα τον έκανε αργότερα διάσημο στον κόσμο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, “Το Άρωμα”.

Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και συνεργάζεται με πολλά έντυπα ως δημοσιογράφος, ενώ γράφει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς και σύγχρονους Γερμανούς συγγραφείς. Ποιος είναι όμως ο πολυδιαβασμένος Ευρωπαίος συγγραφέας που αποφεύγει τη δημοσιότητα;

Έχει χαρακτηριστεί ως το “αρχέτυπο” του καλού συγγραφέα, που όλοι ξέρουν τα βιβλία του, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τον ίδιο. Η περιρρέουσα εντύπωση είναι ότι, περισσότερο έχουν μιλήσει τα βιβλία του για αυτόν, παρά ο ίδιος για εκείνα. Τον έχουν αποκαλέσει επίσης “Διογένη” για την ‘κλειστή” στάση του, μήπως όμως απλώς μοιάζει με τους ήρωές του; Παρατηρούμε ότι σε κάθε βιβλίο του, ο συγγραφέας ενώ αλλάζει το προφίλ των ηρώων του και την γλώσσα που εκείνοι χρησιμοποιούν, πάντα εμφανίζονται το ίδιο απόμακροι, μυστηριώδεις και αντικοινωνικοί τύποι, που διατηρούν μέσα τους έντονα τον κρυφό πόθο για τον έρωτα και την αποδοχή. Ο Ζισκίντ εδώ και πολλά χρόνια κατοικεί στο Μόναχο.

Πάτρικ Ζισκίντ

Τη δεκαετία του ’70 έγραψε πολλά μικρά, μη δημοσιευμένα πεζά καθώς και μεγαλύτερα μη δραματοποιημένα σενάρια. Η δημοσιότητά του εκτινάχθηκε τη δεκαετία του ’80 με το θεατρικό δράμα “Το κοντραμπάσο”. Με την ευκαιρία αυτή, κέρδισε και τα πρώτα δημόσια συγχαρητήρια για “Το Άρωμα”, μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές που εμφανίστηκε και φυσικά κατόπιν κατέκτησε τον κόσμο.

Έργα του: Το άρωμα Για τον έρωτα και το θάνατο Το Περιστέρι Το καλοκαίρι του κ. Ζόμερ. Το κοντραμπάσο Τρεις παλιές ιστορίες. Όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το Άρωμα

Ο Πατρίκ Ζισκίντ γνωρίζοντας ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι δυνατή και καθοριστική για τη ζωή, αποφάσισε να γράψει “Το άρωμα”, το οποίο εκδόθηκε το 1985.

Είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και έγινε παγκόσμια επιτυχία με πολλές επανεκδόσεις. Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες, έμεινε στη λίστα των best seller του περιοδικού Der Spiegel για εννέα χρόνια και πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα. Τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, επιλέχθηκε από τους New York Times ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και το 2006 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ.

Πάτρικ Ζίσκιντ, Το Άρωμα

Το «Άρωμα» αναφέρεται στη γαλλική κοινωνία του 18ου αιώνα. Ο κεντρικός ήρωας Ζαν Μπατίστ, έζησε στην καρδιά του 18ου αιώνα, λίγο πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση και είναι ένας σκοτεινός και τραγικός ήρωας της μοναξιάς, που διαθέτει το σπάνιο χάρισμα της πιο ευαίσθητης μύτης του κόσμου. Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1838, κάτω από τον πάγκο της μάνας του στην παρισινή ψαραγορά που ανέδιδε απίστευτη βρώμα, σε μία πόλη όπου έτσι κι αλλιώς:

Βρωμούσαν οι γεωργοί και οι παπάδες, οι τεχνίτες αλλά και οι γυναίκες των εμπόρων, βρωμούσε ολόκληρη η αριστοκρατία, βρωμούσε ακόμη και ο βασιλιάς σαν άγριο θηρίο και η βασίλισσα σαν γριά κατσίκα, χειμώνα και καλοκαίρι

Πριν από την εποχή του Διαφωτισμού το πλύσιμο ήταν ακόμη ανήθικο και ο κόσμος γεμάτος προκαταλήψεις…

Ή εμμονική ενασχόληση του ήρωα με τις οσμές όλων των ειδών, θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη τρέλα και την παράνοια, αφού θα θέλει να εγκλωβίσει σε μπουκαλάκι την οσμή του ανθρώπινου δέρματος, μιας και θεωρεί ότι δεν υπάρχει συγκλονιστικότερο άρωμα από αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τελικά, το μυθιστόρημα «Το Άρωμα» ακροβατεί ανάμεσα σε τρομακτικό παραμύθι, φιλοσοφικό θρίλερ και ιστορία ερωτικής φαντασίωσης. Ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στο σύμπαν των ηδονικών αλλά και απωθητικών οσμών.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις