Χρυσάφι και Μέλι, Ελένη Γαληνού

Βιβλίων Γη

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

Το να διαβάσει κάποιος μια όμορφη ιστορία αγάπης και έρωτα είναι ιδανικό και απόλυτα χαλαρωτικό. Όταν η ανάγνωση ξεκινάει με έναν έρωτα απόλυτο αλλά άγνωστο, ιδεατό αλλά με τόσους μυστικούς δρόμους και αγωνία μέχρι να κλείσει το βιβλίο τότε είναι πραγματικά θαυμάσιο. Το «Χρυσάφι και Μέλι» ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Προκαλεί πολλά διαφορετικά επίπεδα συναισθημάτων στον αναγνώστη με μία υπέροχη ικανότητα: Τα συναισθήματα δεν αφορούν τους ήρωες αλλά τον ίδιο που το διαβάζει.

Πόση δυναμική μπορεί να έχει μια ιστορία ενός όμορφου και πλούσιου φτασμένου συγγραφέα που ερωτεύεται μια όμορφη και άγνωστη κοπέλα και γίνεται ο ήρωας του παραμυθιού της; Η απάντηση είναι πως μπορεί να έχει πολλή δυναμική, φτάνει ο δημιουργός της να μπορεί να φωτίσει όλα όσα κανείς δε θέλει να «αγγίξει» ώστε να κρατήσει το παραμύθι για πάντα όνειρο. Η Ελένη Γαληνού καταφέρνει να αφηγηθεί ένα απλοϊκό παραμύθι με τρόπο μοναδικό. Να δώσει ένταση και ψυχή στον κάθε της ήρωα και να αναλύσει όλες τις κρυμμένες αλήθειες ακόμα και του πιο τέλειου ανθρώπου, για να αποδείξει πως τίποτα δεν είναι ιδανικά πλασμένο, αλλά μπορεί να γίνει. Η κινητήριος δύναμη της αγάπης είναι ένας παράγοντας ρυθμιστικός και ικανός για ανατροπές.

Χρυσάφι και Μέλι

Ο Ντάνιελ και η Δανάη συναντιούνται τυχαία στην Ερεσό και οι ζωές τους δένονται με τον πιο φυσικό τρόπο· με κεραυνοβόλο έρωτα. Όλα πραγματοποιούνται αστραπιαία. Μια ιδανική συνάντηση, μια υπέροχη συνεύρεση, ένα ρομαντικό νυχτερινό μπάνιο στην υπέροχη παραλία, υποσχέσεις και λόγια αξέχαστα, ένα μικρό πράσινο μπουκαλάκι, μινιατούρα, σαν αυτά που ξεβράζει η θάλασσα και περιέχουν ένα άλυτο μήνυμα που θεριεύει τη φαντασία. Ένα αντίο που φαίνεται αμφίρροπο ανάμεσα στο «για πάντα», σαν εκείνα που κανείς δε γνωρίζει αν είναι αρχή ή τέλος. Ένα μυθιστόρημα με τον πιο κατάλληλο τίτλο με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, από έναν συγγραφέα κρυφό όνειρο κάθε αναγνώστριας. «Υπόγεια Διάβαση». Ένας τίτλος που χαρακτηρίζει την αλήθεια και όχι τη φαντασία του δημιουργού του. Μια αλήθεια που θα γίνει κομμάτι της ζωής και θα φύγει από τις σελίδες ενός βιβλίου για να λυτρώσει τον δημιουργό του. Το «Χρυσάφι και Μέλι» είναι μία ιστορία ειδωμένη από τα μάτια και την καρδιά των δύο ηρώων, δηλαδή από διαφορετική οπτική γωνιά και αντίληψη, αλλά με την ιδιότητα της συναισθηματικής ρύθμισης. Η μία εκδοχή είναι ερώτηση και η δεύτερη είναι απάντηση. Η μία είναι το εύλογο και η άλλη η εξήγηση. Δένουν με τρόπο μοναδικό για να φτάσουν στη λύση ή στην απόλυτη ένωση. Σαν νοεροί, ακούσιοι επικοινωνιακοί δίαύλοι που προκαλούν και λυτρώνουν τους ήρωες.

Είναι δύσκολο να μην αποκαλύψει κάποιος που διάβασε το μυθιστόρημα κάτι από την ιστορία του. Είναι όμως ένα στοίχημα που ενδόμυχα βάζει με το μυαλό της συγγραφέως, η οποία έχει καταφέρει να ξεκλειδώνει σταδιακά τη δράση και την αντίδραση της συμπεριφοράς, να αποκαλύπτει με απόλυτη γνώση κάθε μυστικό της ιστορίας της, και να διαχειρίζεται με δεξιότητα τις διακυμάνσεις και τις αντιδράσεις τόσο των ηρώων όσο και εκείνου που διαβάζει. Δεν είναι παζλ που απαιτεί λύση, είναι ένα ντόμινο που, αν ξεκινήσει, η εξέλιξή του γίνεται ιλιγγιώδης πορεία.

Χρυσάφι και Μέλι

Το «Χρυσάφι και Μέλι» κρύβει αναρίθμητες ανθρώπινες καταστάσεις, τέτοιες που φωτίζουν όλα τα ιδανικά παραμύθια και αποκαλύπτουν τους ίσκιους του καλού και του κακού, προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς για τη δυσδιάκριτη ισορροπία μεταξύ μύθου και αλήθειας, αλαζονείας και ταπεινότητας, δύναμης και αδυναμίας, γονιών και παιδιών, απόλυτης μοναξιάς και κοινωνικής αναγνώρισης. Λάθους και σωστού και το αντίκτυπο της σκέψης και της πράξης στις ανθρώπινες αποφάσεις. Οι ήρωες φαίνονται ευτυχείς-άτυχοι, δυστυχισμένοι αλλά συνειδητοποιημένοι, σοφοί αλλά αδαείς απέναντι στην ενσυναίσθηση, ικανοί για τα πάντα αλλά αδύνατοι να αντιδράσουν στην πιο απλή και ανθρώπινη πλευρά της ζωής τους. Επιτηδευμένοι αλλά τόσο άνθρωποι. Τελικά φτάνει μια ανεπαίσθητη στιγμή για να πάρουν όλα τη θέση που πρέπει.

Και το ερώτημα από την αρχή της ιστορίας μέχρι σχεδόν το τέλος της είναι αν τελικά το μέλι και το χρυσάφι μπορεί να λειάνουν τους σκοτεινούς δρόμους της ψυχής ή να τους κάνουν ακόμα πιο δύσκολους και απροσπέλαστους στο φως της ευδαιμονίας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Σχετικές δημοσιεύσεις