Ο κύβος ερρίφθη, Μαρία Κρόκου

Βιβλίων Γη

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

Η μάχη του καλού με το κακό είναι ένα θέμα που έχει πολλές προεκτάσεις και αποτελεί πάντα κορμό της δομής ενός μυθιστορήματος. Μπορεί να φανεί από την αρχή ή να εμφανιστεί σε κάποια στιγμή της πορείας ενός βιβλίου ή και να εννοείται σε όλη την ιστορία του. Στο μυθιστόρημα «Ο κύβος ερρίφθη» παίρνει τη μορφή της γνώσης, της Ιστορίας και του χρόνου, που θα αποτελούν πάντα σκοπό για έναν αναγνώστη, σε ένα ταξίδι γοητευτικό από το παρελθόν στο παρόν. Η δυσκολία του προκείμενου παραλληλισμού έγκειται στο γεγονός ότι όλα πρέπει να αντιπαρατεθούν με απόλυτη ακρίβεια από την πλευρά της συγγραφέως στα τρία ζητούμενα μιας αναγνωστικής εμπειρίας: Στη γνώση, τον χρόνο και την Ιστορία.

Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης εξελίσσονται δύο παράλληλες ιστορίες με διαφορά χρονική δυόμιση χιλιάδων χρόνων. Η πρώτη οριοθετείται στον 5ο αιώνα π.Χ. λίγο μετά την εισβολή των Περσών στην Αττική, το 480, όπου καταστρέφουν μέχρι και την Ακρόπολη, ενώ η δεύτερη είναι το παρόν στον ίδιο ακριβώς τόπο. Στην Αθήνα.

Η πρώτη ηρωίδα ζει από την αρχή τη λαμπρή ανοικοδόμηση της νέας πόλης, περπατάει στους αρχαίους δρόμους, υμνεί την κατεστραμμένη Ακρόπολη των Αθηνών, προσφέρει αναθήματα με μέλι και καρύδια, καρπούς και βοτάνια στην Αθηνά και την Αγροτέρα Άρτεμη, καίει μυριστικά με δάφνη στην αυλή του σπιτιού της, συνδιαλέγεται με τους καλύτερους -τον Αναξαγόρα, τον Σωκράτη, τον Ευρυπίδη, τον Περικλή- γίνεται μάρτυρας της κατασκευής του μεγαλύτερου αμυντικού τείχους που περικλείει την Αθήνα και τον Πειραιά, βιώνει τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα και χαρίζει τα «διαπιστευτήριά» της στους απόγονούς της για να κρατήσουν ασφαλές το μυστικό της σοφίας και της γνώσης.

Βιβλίων Γη

Η Λυδία, η σημερινή ηρωίδα, ανακαλύπτει τον σκοπό της γέννησής της μέσα από δύσκολους δρόμους. Ζει εκεί που ζούσε και η πρόγονός της, περπατάει και ανακαλεί στη μνήμη της το αρχαίο κάλλος της γειτονιάς των θεών και του Πολιτισμού, και γίνεται δέκτης μιας κληρονομιάς που η ίδια δε γνωρίζει την αξία και την ουσία της, Μετά τον θάνατο της μητέρας της, με τρόπο περίεργο, στην κατοχή της θα έρθουν ένα υπέροχο χρυσό, περίτεχνο δαχτυλίδι, ένας πάπυρος και ένα σακουλάκι με πολύτιμες πέτρες. Το ταξίδι στη μύηση της γνώσης και του σκοπού θα είναι γεμάτο χρησμούς άλυτους, μυστικά και φόνους που καλείται να επιλύσει.

Όλα κατακτιούνται με προσπάθεια, τίποτα δεν έρχεται χωρίς να κουραστείς και να το κυνηγήσεις.

Αναπάντεχος βοηθός και μέντοράς της θα γίνει ο Ορέστης, ο νέος γείτονας που θα εγκατασταθεί δίπλα στο σπίτι της μετά τον θάνατο της μητέρας της. Η παρουσία του εγείρει αμφιβολίες για την ηθική των πράξεών του. κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μέχρι το τέλος της ιστορίας αν είναι με το μέρος του κακού ή του καλού. Τα μυστήρια και η λύση τους φαίνονται αδύνατα, ενώ εμφανίζονται πρόσωπα που αντιστοιχούν σε αυτά της παράλληλης ιστορίας, ως επικουρικοί βοηθοί της Λυδίας, της σύγχρονης ηρωίδας ή εν δυνάμει εχθροί. Όπλα της θα είναι χρησμοί, το τετράγωνο του Βιζενέρ -ένα πολύπλοκο σύστημα αποκρυπτογράφησης, που της μαθαίνει η μητέρα της από τα παιδικά της χρόνια- και το δαχτυλίδι που κρύβει πολλά κρυπτογραφημένα μηνύματα στη Γραμμική Β΄. Ποια είναι η λύση; Γιατί γίνεται κοινωνός αυτής της γνώσης; Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της περιπέτειας;

Εκείνος που θα διαβάσει το μυθιστόρημα γίνεται μάρτυρας και των δύο ιστοριών και προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης να βγάλει συμπεράσματα και να διακρίνει τις επιμέρους προοπτικές και εκδοχές της ιστορίας και αυτή είναι και η ουσία του μυθιστορήματος· η γνώση και ο πλούτος ενός Πολιτισμού που ποτέ δε χάθηκε, αλλά βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, σε όλες τις στιγμές που βιώνονται ακόμα και σήμερα. Οι ναοί, οι πέτρες, κάθε κομμάτι της σύγχρονης πρωτεύουσας έχει κάτι να χαρίσει και να αποκαλύψει. Κρύβει πληροφορίες και Ιστορία που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Η Λυδία είναι μια συμβολική ηρωίδα που στην πραγματικότητα κρύβει αυτό που είμαστε όλοι όσοι ζούμε το λαμπρό αρχαιοελληνικό παρελθόν. Αποτελεί μια προτροπή να ανακαλύψει ο καθένας ξεχωριστά τα μυστικά και την πολύτιμη κληρονομιά του ελλαδικού τόπου. Κάποιοι προσπαθούν να φυλάξουν τη γνώση.

Βιβλίων Γη

…φύλακας είναι κάποιος που προφυλάσσει, όχι που εκθέτει.

Το «Ο κύβος ερρίφθη» είναι ένα μήνυμα στον νου και την καρδιά. Ο τρόπος να συστηθεί ξανά ο σύγχρονος άνθρωπος με τον Πολιτισμό και την κληρονομιά του. Οι σπουδαίες πληροφορίες και η έρευνα για τη συγγραφή του φαίνονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου και αποτελούν μια προτροπή για γνώση και συνειδητοποίηση μιας σπουδαίας παρακαταθήκης. Της σοφίας του αρχαίου κόσμου και της ισορροπίας που έχει χαριστεί. Μέσα από μια φανταστική ιστορία, που κρύβει περιπέτεια, αγωνία, αλλά και ανθρώπους καθημερινούς, σημερινούς, υπονοείται η σημαντικότητα του καθενός ξεχωριστά στο να διαφυλάξει την ουσία μιας βαθιάς και σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενός τρόπου σκέψης που κρύβει την υπέρτατη γνώση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Σχετικές δημοσιεύσεις