Μνημοσύνη, Βασιλική Ακαρέπη

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Η Μνημοσύνη είναι θεά της μνήμης και μητέρα των εννέα Μουσών. Είναι επίσης και η αόρατη δύναμη που διαφεντεύει τη μοίρα και τις ζωές των ανθρώπων ενός μικρού χωριού στον Όλυμπο. Ο Χορός είναι η ανθρώπινη έκφραση πολλών συναισθημάτων, αφού όλα μπορούν να χορευτούν, πόνος, θλίψη, απώλεια, έρωτας, όλα». Μνημοσύνη και Χορός είναι τα δύο “υλικά” που οδήγησαν στην δημιουργία του υπέροχου εξωφύλλου. Είναι όμως και δύο έννοιες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πλοκή του υπέροχου αυτού βιβλίου.

Βιβλίων Γη

Η Ισιδώρα, μία όμορφη Ελληνοαμερικανίδα, φημισμένη χορεύτρια, ζει στην Αστόρια. Από μία τυχαία συγκυρία ανακαλύπτει στο δωμάτιο της μητέρας της ένα ανώνυμο γράμμα, ένα ασημένιο δαχτυλίδι και ένα σκουριασμένο παλαιικό κλειδί. Η μητέρα της αντιδρά περίεργα μπροστά στην ανακάλυψη αυτή, δημιουργώντας της πολλά ερωτηματικά, αλλά και την ακατανίκητη επιθυμία να μάθει για την προέλευση των ευρημάτων. Ποιος άλλωστε δεν θα ένιωθε την ίδια νοσταλγική περιέργεια ανακαλύπτοντας στο πατρικό του αντικείμενα περίεργα φυλαγμένα για χρόνια; Με την ευκαιρία μιας χορευτικής εκδήλωσης που διενεργείται στην Ελλάδα και είναι προσκεκλημένη, η Ισιδώρα αρχίζει να αναζητά τον μίτο του παρελθόντος της. Η συνέχεια της ιστορίας είναι απρόβλεπτη και γοητευτική.

Ένα μικρό χωριό του Ολύμπου είναι ο τόπος τραγικών συμβάντων που καθόρισαν την ζωή της. Εκεί όπου τριάντα χρόνια πριν, οι κάτοικοί του, τιμώντας ένα πανάρχαιο έθιμο, γιορτάζουν κάθε χρόνο το πανηγύρι των Μουσών. Στο τελευταίο πανηγύρι ζουν γεγονότα τραγικά, πολλαπλά φονικά πού ξεπλένουν ντροπές και αλλάζουν την ρότα της ζωής μιας ολόκληρης οικογένειας. Η Ισιδώρα καθοδηγούμενη από τα μοιραία ευρήματα και από την έντονη λαχτάρα να ανακαλύψει τι τη συνδέει με το μικρό αυτό χωριό, τιμώντας τη Μνημοσύνη, θα αναρωτηθεί, θα ερωτευτεί, θα χορέψει, θα πάρει εξηγήσεις, θα λυτρωθεί και θα κλείσει τον ανοιχτό κύκλο του παρελθόντος της. Γιατί όποιος ζει τη ζωή του χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, μέχρι να φτάσει στη λύτρωση.

Μία πολύ όμορφη ιστορία μνήμης και λήθης, ζωής και θανάτου, έρωτα και μίσους, θρήνου και εκδίκησης, μεταμέλειας και συγχώρεσης. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Χορός να παίζει ένα σχεδόν μεταφυσικό ρόλο στη ροή των γεγονότων. Η συγγραφέας αφηγείται με δεξιοτεχνία τις ιστορίες των ηρώων, πότε σε ζώντα χρόνο και πότε κάνοντας φλας μπακ, χωρίς αυτό να δημιουργεί σύγχυση στον αναγνώστη· αντίθετα χαρίζει όλες εκείνες τις εξηγήσεις που απαιτούνται για να κάνει την ανάγνωση απολαυστική και να δημιουργεί αδημονία για την εξέλιξη.

Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων εξαιρετική και ολοκληρωμένη. Η γλώσσα γραφής χωρίς περιττά κοσμητικά “βαρίδια”, παρασύρει τον αναγνώστη σε προσωπικούς στοχασμούς και ερωτήματα βασικά και υπαρξιακά που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση, την ελευθερία έκφρασης, καθώς και τα στερεότυπα που καθοδηγούν ανθρώπινες ζωές μέχρι και σήμερα. Ερωτηματικά για τη δύναμη του φόβου που απορρέει από αυτά, και πού «είναι ικανός να νικήσει συμπόνια και ανθρωπιά».

Βιβλίων Γη

Από αυτή τη χαρισματική ιστορία, ο αναγνώστης αποκομίζει γνώσεις για στοιχεία κοινωνικά, λαογραφικά και θρησκευτικά, που αφορούν τις μικρές κοινωνίες των χωριών της Ελληνικής επαρχίας στο τέλος του εικοστού αιώνα. Συνδέει συνειρμικά τη σύγχρονη θρησκευτική λατρεία με τους αρχαίους μύθους που γέννησε το ιερό Πεδίο του Ολύμπου.

Η μαγνητική όψη του και η ομορφιά του τοπίου γύρω της, τη φόρτιζαν με πρωτόγνωρη συγκίνηση, σαν να μιλούσε μέσα της ο αρχαίος τόπος με μία φωνή πανανθρωπινη, μία γλώσσα ίδια ανά τους αιώνες, κοινή για όλα τα πλάσματα-τη γλώσσα της γαίας, της κοσμικής μητέρας.

Αξίζει η αναφορά στην άριστη επιμέλεια του βιβλίου. Η επίγευση της ανάγνωσης χαλαρωτική και λυτρωτική σε ένα βιβλίο που τιμά και σέβεται τον αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν συμπτώσεις, αλλά ένα πανανθρώπινο σχέδιο, μία θάλασσα ενέργειας, που άλλοι τη λένε Θεό και άλλοι καθάρια αλήθεια. Κι εκεί μέσα, όλοι αλληλεπιδρούμε διαρκώς, μέχρι ο καθένας από μας να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς την αυτογνωσία.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Σχετικές δημοσιεύσεις