ΣΆΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτή την ημερομηνία πέθαναν το 1616 ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Επελέγη για πρώτη φορά το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.

Βιβλίων Γη

Το 1995 UNESCO στην Γενική Διάσκεψη του Παρισιού καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει και με τον θάνατο του διάσημου Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, δίνοντας έτσι συμβολική διάσταση στην ημέρα.

Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι φυσικά και γιορτή των Εκδοτικών Οίκων, οι οποίοι με διάφορες δράσεις καλούν τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Είναι βέβαιο εξάλλου, ότι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, ο άνθρωπος μπορεί να επεκτείνει τους ορίζοντές του, να “ταξιδέψει” με τη φαντασία του, να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να αποδιώξει αισθήματα μοναξιάς, καθότι το βιβλίο είναι πάντα ένας πολύτιμος φίλος.

Τα πιο δυνατά συναισθήματα, οι πιο μύχιες σκέψεις, η πιο ζωηρή φαντασία και η πολύτιμη γνώση βρίσκουν πάντα χώρο έκφρασης σε ένα βιβλίο. Γι’ αυτό τα βιβλία είναι πολύτιμα· έχουν «ψυχή».

Βιβλίων Γη

Πριν από χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος πέρασε από την απλή άρθρωση, στην ομιλία και κατόπιν στο λεξιλόγιο και τη γραφή. Οι πρώτες γραφές έγιναν επάνω σε πλάκες αργίλου και κατόπιν σε περγαμηνές και παπύρους. Τον 3ο αιώνα μΧ οι Κινέζοι δημιούργησαν το πρώτο βιβλίο από συραμμένα φύλλα μπαμπού. Στα μέσα του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκε η τυπογραφία που άνοιξε τον δρόμο στα βιβλία ώστε να πάρουν τη σημερινή τους μορφή. Χάρη σε αυτήν την έξυπνη εφεύρεση μπορούμε να απολαύσουμε τα έργα αναρίθμητων συγγραφέων και ποιητών.

Έγραψαν και είπαν για τα βιβλία

  • Τα βιβλία είναι αθάνατα τέκνα που θεοποιούν τους πατέρες τους. Πλάτων.
  • Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος. Άμος Άλκοτ.
  • Καθετί που έκανε, σκέφτηκε, κέρδισε ή δημιούργησε η ανθρωπότητα, όλα αυτά βρίσκονται, σαν μια μαγική παρακαταθήκη, στις σελίδες των βιβλίων. Αποτελούν εκλεκτό κτήμα των ανθρώπων. Τόμας Καρλάιλ.
  • Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος. Ρενέ Ντεκάρτ.
  • Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους. Κρίστιαν Χάινριχ Χάινε.
  • Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος. Ζακ – Ανρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ.
  • Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή του χρόνου που πέρασε. Τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος, όταν το σώμα και τα υλικά στοιχεία που το αποτελούν έχουν τελείως χαθεί σαν ένα όνειρο. Τόμας Καρλάιλ.
  • Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη, είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Φραντζ Κάφκα.

Για το 2022, συμβαίνει η ευτυχής συγκυρία, η γιορτή των βιβλίων να εορτάζεται την χαρμόσυνη ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Βιβλίων Γη

Σχετικές δημοσιεύσεις