Ο Κόσμος μου, Ντάριο Φο (Συζήτηση με τη Τζουζεπίνα Μανίν)

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσσα Μουτούση

Ο πασίγνωστος Ιταλός θεατράνθρωπος, Ντάριο Φο,έφυγε από τη ζωή το 2016, αφού την έζησε όπως την ήθελε, έντονη, ανήσυχη και απόλυτα γόνιμη. Η δουλειά του επιβραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που του απονεμήθηκε το 1997, μία βράβευση που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις ακόμα και στη πόλη του, το Μιλάνο, όπου ούτε ο τότε δήμαρχος τον συνεχάρη. Όταν αργότερα επιχείρησε να επανορθώσει προσφέροντας στον Φο ένα μετάλλιο, εκείνος απάντησε αρνητικά λέγοντας: «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω, το Νόμπελ μου αρκεί».

Βιβλίων Γη

Στο βιβλίο, «Ο Κόσμος μου», μιλάει, γεμάτος ενέργεια, με την Τζουζεπίνα Μανίν σε μία συζήτηση εφ´ όλης της ύλης. Είναι πλήρως ευχαριστημένος από τη πολύχρονη ενασχόλησή του με τις τέχνες και ευτυχισμένος με τη πολυαγαπημένη του σύζυγο, την ηθοποιό και μούσα του, τη Φράνκα. Έχοντας μεγαλώσει με την πατρική του οικογένεια κοντά στη Λίμνη Ματζόρε ,στη Β.Ιταλία, όπου δεν τους περίσσευαν τα χρήματα, αλλά η τρυφερότητα, η καλή διάθεση και η φιλοξενία, ζωηρός από μικρός, έρχεται σε επαφή με τη φύση «που σε μαθαίνει να ακολουθείς τους κύκλους της, να σέβεσαι τους νόμους της».

Δηλώνει ότι είναι αριστερών πεποιθήσεων, επηρεασμένος από τις αντιφασιστικές αντιλήψεις του πατέρα του, αλλά ποτέ ενταγμένος σε κάποιο κόμμα. Απελευθερωμένος από κάθε κομματική γραμμή και μακριά από ηγεσίες γιατί: «Όταν βρίσκεσαι εκεί ψηλά δεν είναι εύκολο να δεις καλά όσα συμβαίνουν στα χαμηλά. Καλύτερα, επομένως, να μένεις στη πεδιάδα, στη βάση, ανάμεσα στους κοινούς ανθρώπους». Μιλάει για τους «ξιπασμένους» πολιτικούς, όπως τους αποκαλεί, που θα αναγκαστούν να υποστούν τη φυσική νέμεση, επειδή θέλησαν να δοκιμάσουν την ηδονή της απόλυτης εξουσίας.

Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται στο Μιλάνο, όπου αρχίζει η άνθηση των ιδεών και πρωτοβουλιών σε κάθε μέτωπο, από την τέχνη και την κουλτούρα ως τον κόσμο των επιχειρήσεων, σε έναν οργασμό αναγέννησης της χώρας .Βυθισμένος, τότε, σε μία προσωπική ευφορία, βλέπει τα ταλέντα να πολλαπλασιάζονται και, περίεργος ως άνθρωπος, θέλει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Φοιτητής της αρχιτεκτονικής στο Μιλάνο, γνωρίζει την μετέπειτα γυναίκα του, με την οποία αρχίζουν να δουλεύουν συνέχεια μαζί. Επιδίδεται σε έναν συγγραφικό μαραθώνιο με πρωτοπόρες ιδέες.

Βιβλίων Γη
James Ensor Αυτοπροσωπογραφία με μάσκες

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί στην Κομέντια Ντελ’ Άρτε ευοδώνονται με πολλές επιτυχίες. Το δημοφιλές έργο του, «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», έχει διεθνή επιτυχία. Με το «θανατηφόρο όπλο» του, το γέλιο, γράφει έργα, από τα οποία αναβλύζει το κωμικό στοιχείο, που πολλές φορές ενοχλεί, είτε την εκκλησία είτε τους πολιτικούς. Το περιπόθητο πρόγραμμα τη δεκαετία του ‘60, στη RAI,το «Καντσονίσσιμα» κάνει την επανάσταση στην τηλεόραση εκείνη την εποχή. Εγείρονται σοβαρές αντιρρήσεις ,δημιουργείται μεγάλη ένταση και του ζητείται επειγόντως αλλαγή κειμένου. Ανεβάζει πολιτικά έργα στοχεύοντας στη σάτιρα, αλλά προκύπτουν προβλήματα λόγω λογοκρισίας. Ο σαρκασμός γενικά και ο αυτοσαρκασμός τον χαρακτηρίζουν. Γνωρίζει καλά να μεταδίδει αυτό που θέλει στο κοινό, να του πυροδοτεί την περιέργεια, να εξάπτει τη φαντασία και να «διακτινίζει» τον θεατή, να τον κάνει να συμμετέχει και ο ίδιος.

Δηλώνει άθεος, αλλά διατηρεί μία θρησκευτική συμπεριφορά προς τον κόσμο και, ιδιαίτερα, τη φύση. «Αν ξέρεις να ακούς τους ρυθμούς της, αν ξέρεις να τους σέβεσαι, ξαναβρίσκεις το πνεύμα που φτερουγίζει μέσα σε κάθε πράγμα. Ανακαλύπτεις εκείνη την άρρητη σύνθεση του Θείου και του γήινου που συνυπάρχουν στην εξαιρετική ευφυΐα της φύσης».

Ο Ντάριο Φο είναι ένας επιτυχημένος άνθρωπος που διακρίνεται για την πολυπραγμοσύνη του. Είναι θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, ευθυμογράφος, ηθοποιός και, προ πάντων, ζωγράφος, όπως επιθυμεί να αυτοαποκαλείται, γιατί η ζωγραφική είναι το πρωταρχικό μέσο έκφρασης. «Έχω πολλά πράγματα να κάνω για τους επόμενους αιώνες», συνηθίζει να λέει χαριτολογώντας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις