Η Φάτιμα, οι προφητείες και τα επτασφράγιστα μυστικά του Βατικανού.

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Η Φάτιμα είναι μία μικρή πόλη της Πορτογαλίας με πέντε έως έξι χιλιάδες κατοίκους η οποία έγινε διάσημη για ένα «θαύμα». Στο παρελθόν ήταν ένα μικρό χωριό πού πήρε το αραβικό όνομά του από τη μουσουλμάνα πριγκίπισσα Fatima. Η Φάτιμα, όταν συνελήφθη από Χριστιανικές δυνάμεις και πριν παντρευτεί έναν ευγενή το 1158, βαφτίστηκε χριστιανή με το όνομα Oureana, Οριάνα.

Στις 13 Οκτωβρίου του 1917, περισσότεροι από 70.000 Πορτογάλοι συγκεντρώνονται στη Φάτιμα και όντας σε ομαδική παράκρουση, περιμένουν την εμφάνιση της Παναγίας. Ο λόγος είναι ο εξής: λίγους μήνες πριν, στις 13 Μαΐου, τρία παιδιά, βοσκόπουλα ηλικίας 7, 9 και 10 ετών, επιστρέφοντας στα σπίτια τους αργοπορημένα, δικαιολογήθηκαν ότι στα βοσκοτόπια της Φάτιμα είχαν δει την Παναγία μπροστά τους, μέσα σ’ ένα λαμπρό σύννεφο και ότι τους ανήγγειλε, πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε μήνα στις 13, μέχρι τον Οκτώβριο. Τους έδωσε μάλιστα και τρεις προφητείες. Αρχικά δεν τα πίστεψε κανείς, θεωρώντας ότι ήταν απλά ένα ψέμα για να αποφύγουν την τιμωρία από τους γονείς τους. Ωστόσο, τα παιδιά επέμεναν και στις 13 κάθε μήνα επέστρεφαν στο ίδιο σημείο και συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι βλέπουν την Παναγία και συζητούν μαζί της, πράγμα που δε συνέβαινε σε όσους τα συνόδευαν.

Βιβλίων Γη
Τα τρία ξαδέλφια που αποκάλυψαν το «Θαύμα», στη Φάτιμα. 1917

Η Λουσία ντος Σάντος και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρκο επέμεναν πεισματικά ότι στις 13 Οκτωβρίου η Παναγία θα εμφανιζόταν ξανά και η παρουσία της θα γινόταν αυτή τη φορά αντιληπτή από όλους. Αυτό δημιούργησε παροξυσμό στην Πορτογαλία, η οποία είναι μια χώρα με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Οκτωβρίου και ήταν ένα συννεφιασμένο και βροχερό πρωινό. Κάποια στιγμή, η Λουσία ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να κλείσουν τις ομπρέλες τους και μετά από λίγα λεπτά, εμφανίστηκε ένας λαμπρός ήλιος που για τους συγκεντρωμένους αποτελούσε απόδειξη του «θαύματος». Παρόλο που οι μαρτυρίες διέφεραν κατά πολύ μεταξύ τους, είχαν όλοι την ίδια αίσθηση, ότι βρέθηκαν πολύ κοντά στο Θείο και περιέγραφαν μια αλλόκοτη εμπειρία με τον ήλιο να αλλάζει χρώματα και να «χορεύει» μπροστά στα μάτια τους.

Νιώθω ανίκανος να περιγράψω αυτό που είδα. Κοίταξα απευθείας τον ήλιο, ο οποίος φαινόταν χλωμός και δεν ενοχλούσε τα μάτια μου. Έμοιαζε με μια μπάλα χιονιού, που περιστρεφόταν και φαινόταν ότι πλησίαζε τη γη. Τρομοκρατήθηκα και έτρεξα να κρυφτώ ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι έκλαιγαν και περίμεναν το τέλος του κόσμου.

Διήγηση μάρτυρα της συγκεκριμένης μέρας
Βιβλίων Γη

Οι επιστήμονες βέβαια απέδωσαν το γεγονός σε φυσικό φαινόμενο και οπτική ψευδαίσθηση, που δημιουργήθηκε από τις αντανακλάσεις του ήλιου, και ότι αυτό μάλλον οδήγησε στην ομαδική παράκρουση και υστερία. Αντίθετα, η επίσημη καθολική εκκλησία θεώρησε ότι όντως επρόκειτο για θαύμα και ανέλαβε την ανέγερση μιας εκκλησίας αφιερωμένη στην Παναγία σε εκείνο το σημείο. Σήμερα, μαζί με την Παναγία της Λούρδης θεωρείται από τους πλέον ιερούς χώρους για τους Καθολικούς, κάτι αντίστοιχο με τις εκκλησίες της Τήνου ή της Σουμελά για τους Ορθόδοξους. Έκτοτε η περιοχή γνώρισε μια πρωτοφανή ανάπτυξη που συνδέεται με την έκρηξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Η ιστορία όμως δε σταματά εκεί. Τα τρία παιδιά ισχυρίστηκαν ότι η Παναγία τούς είχε εκμυστηρευθεί και τρεις προφητείες, με το Βατικανό να υπερασπίζεται τον ισχυρισμό και να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την τρίτη από αυτές, αποκαλύπτοντάς τη μόλις το 2000. Η πρώτη προφητεία ήταν ότι μια φρικιαστική εικόνα της κόλασης θα ερχόταν για τους αμετανόητους άπιστους που είχαν φύγει από τον δρόμο του Θεού. Η δεύτερη θεωρήθηκε ότι προέβλεπε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τρίτη αποσιωπήθηκε επίμονα από το Βατικανό και αποκαλύφθηκε σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Πάσχα του 2000.

Η κρυμμένη προφητεία

Σπάζοντας τη σιωπή δεκαετιών, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του τρίτου μυστικού της Φάτιμα που θεωρήθηκε από τον Πάπα ως η προφητεία της δολοφονίας του. Η μοναχή Λουσία είχε πει, ότι η Παναγία τής είχε μεταφέρει την εικόνα από «έναν επίσκοπο ντυμένο στα λευκά, ο οποίος βαδίζει προς τον σταυρό του Χριστού εν μέσω των σωμάτων των μαρτύρων της πίστης και που ο ίδιος πέφτει από τις σφαίρες στρατιωτών». Στις 13 Μαΐου 1981 (επέτειο της εμφάνισης στην Φάτιμα) ο Ποντίφικας αποφεύγει τη σφαίρα του Τούρκου Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, και ο εκπρόσωπος του Βατικανού υποστήριξε: «Είναι φανερό, σήμερα, πως εκείνος ο επίσκοπος στα λευκά ήταν ο ίδιος ο Ιωάννης Παύλος». Κατά μία άλλη οπτική, το όραμα των τριών παιδιών, στα οποία η Παναγία είχε προφητεύσει το μέλλον του κόσμου, είναι τελικά ένα μήνυμα ενθάρρυνσης για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από τρομερές καταστροφές.

Τα δύο αγόρια δεν έζησαν για να δουν καμία από τις προφητείες να εκπληρώνονται, αφού πέθαναν πολύ νωρίς από την ισπανική γρίπη. Όμως η μικρή Λουσία σώθηκε και στη συνέχεια έγινε μοναχή. Τα ξαδέλφια της έγιναν όσιοι, ενώ, όταν εκείνη έφυγε από την ζωή το 2005 σε ηλικία 97 ετών, ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος -τότε ακόμη καρδινάλιος- διέταξε να σφραγιστεί ο τάφος της προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αγιοποίησης της.

Σήμερα, εκατομμύρια πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στη Φάτιμα για να προσκυνήσουν στο μέρος όπου εμφανίστηκε η Παναγία. Στο σημείο έχει δημιουργηθεί και μία πηγή, της οποίας τα νερά θεωρούνται ιαματικά.

Πηγές από το διαδίκτυο

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις