Επτασφράγιστα Μυστικά. Ζοέλ Λοπινό

Βιβλίων Γη

Γράφει η Σοφία Σιγάλα

«Πόσες συγκινήσεις είχε όντως αισθανθεί και καταγράψει στο μικρό της καρνέ από τότε που έφτασε στη δεύτερή της πατρίδα, την Κρήτη! Πόση ταραχή και πόσο αποτροπιασμό είχε βιώσει διαβάζοντας τη σκληρή ιστορία του νησιού, που κάπου ηχούσαν οικεία μέσα της, παρότι τα διάβαζε για πρώτη φορά.

Πόσο πόνο, πόσο πένθος κουβαλούσε στα γονίδιά της, όπως κάθε Κρητικος; Μετέφεραν όλοι κάτω από το πετσί τους μια μαύρη κληρονομιά, απομεινάρι της γάγγραινας της Τουρκοκρατίας, που είχε ακρωτηριάσει κομμάτια της ψυχής τους, που τους είχε στερήσει ευαισθησία και γαλήνη».

Βιβλίων Γη

Ένα οδοιπορικό στη γεμάτη πληγές ιστορία της Κρήτης, ένα ανάθημα στη βάναυσα κακοποιημένη κρητική ψυχή, μέσα από μια ιστορία ισορροπημένη στο παρελθόν και τη σύγχρονη εποχή είναι το τελευταίο μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό, με τίτλο Επτασφράγιστα Μυστικά, που ερμηνεύει με τεκμηριωμένο τρόπο τον χαρακτήρα και την ψυχή κάθε Κρητικού.

Η Ειρήνη, μετά από τον θάνατο της μητέρας της, από τρομοκρατικό χτύπημα, την ημέρα της ενηλικίωσής της, βρίσκεται σε ψυχολογικό κλονισμό και προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκύψει ανέλπιστα. Όταν μαθαίνει πως η 7η Φεβρουαρίου είναι καταλυτική ημερομηνία για την εκπλήρωση μια κατάρας που πηγαίνει χρόνια μακριά, από τη γιαγιά της, αποφασίζει να ανακαλύψει την ταυτότητα και τη φύση της. Έρχεται αντιμέτωπη με τη σιωπή και την προκατάληψη που συνοδεύουν συνήθως τέτοιου είδους οικογενειακές ιστορίες από το παρελθόν και, με τη βοήθεια της ψυχολόγου της, αποφασίζει να ταξιδέψει στη δεύτερη πατρίδα της, την Κρήτη, για να πάρει απαντήσεις. Στην Κρήτη, στο Μανωλοπουλιό, θα γνωρίσει όλη την ιστορία του κρητικού λαού, από την εποχή της τουρκοκρατίας και θα καταφέρει να ελευθερώσει τις ψυχές όσων θηλυκών προγόνων της έχουν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Βιβλίων Γη

Δύο ιστορίες εκτυλίσσονται, μία στο παρόν και μία στο παρελθόν, στο μυθιστόρημα Επτασφράγιστα Μυστικά, που ενώνουν μια μεγάλη εικόνα. Εκείνη που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής σε γενικότερο πλαίσιο, αλλά και τα χαρακτηριστικά και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της μεγαλονήσου, που έχουν δομηθεί μέσα από συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια.

Η προέλευση των Τουρκοκρητικών, η σκληρή θέση και οι άγραφοι νόμοι που αφορούν τη γυναίκα, ιστορικές αναφορές για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τη λαογραφία του τόπου και των κατοίκων, μια ιστορία αγάπης τον 19ο αιώνα, που γίνεται η αφορμή για την εξαφάνιση ενός ολόκληρου χωριού και το μένος που καταστρέφει κάθε ίχνος ζωής είναι η αρχή της κατάρας που θα βρει λύτρωση και ερμηνεία στο σήμερα. Μια ολόκληρη νοοτροπία που έχει λόγο και υπόσταση, χρέος και περηφάνια μέσα από τις συνθήκες που τη δημιούργησαν.

Κουβαλάμε όλοι ένα βάρος που το ονομάζουμε τοπική ιστορία, μια λεβεντιά που έχουμε το χρέος να τιμήσουμε. Δε γνωρίζουμε, ωστόσο, το πόσο πολύ επηρεάζει τη συμπεριφορά μας ακόμη σήμερα.

Η μνήμη που κουβαλάει μέσα στα γονίδιά του ένα σώμα και καθορίζονται οι πράξεις τους από αυτά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θίγεται και αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία. Η διαφορετική θεώρηση και υπόσταση που έχει κάθε εκούσιο βάρος που ακολουθεί τους χαρακτήρες, δραματοποιείται και παίρνει υπόσταση. Προσωποποιείται και εντυπώνεται μέσα από τις ρίζες του στο παρελθόν και στην πορεία του καταλήγει στο παρόν, όπου του δίνεται η ευκαιρία να ερμηνευτεί και να αποκαλύψει κάθε πράξη και αντίδραση που θα σηματοδοτήσει το μέλλον.

Χαρακτήρες τραγικοί, κλεισμένοι στη σιωπή και τη λήθη προσπαθούν να λυτρωθούν και να αναπαυθούν, να δώσουν εξηγήσεις και να δεχτούν συγχώρεση. Οι ιστορίες πλέκονται σε ένα υφάδι με υλικά σκληρά όπως και οι τόποι που ζουν οι ήρωες. Το ταξίδι στην Κρήτη και τη Μήλο του 19ου αιώνα είναι δύσβατο και οι πληροφορίες που παίρνει ο αναγνώστης διαφωτίζουν πολλά άγνωστα κομμάτια της Ιστορίας και των ανθρώπων που ζουν εκείνη την εποχή. Σκοπός είναι να κατανοήσει καθένας που διαβάζει πως οι πράξεις και οι σκέψεις των ανθρώπων πρέπει να κρίνονται σύμφωνα με τις συνθήκες που βιώνουν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που μπορεί να διαφέρει στο πέρασμα των χρόνων. Με αυτή την απλή και ουσιαστική σκέψη, η διεργασία του νου οδηγεί τους σύγχρονους πρωταγωνιστές, αλλά και τον αναγνώστη, σε μια διαδικασία συγχώρεσης, εξήγησης και κατανόησης. Οδηγεί σε μονοπάτια εξιλέωσης, με καθαρά μηνύματα και εύστοχα νοήματα.

Βιβλίων Γη

Τα Επτασφράγιστα Μυστικά είναι ένα μυθιστόρημα με ποικίλους αποδέκτες. Απευθύνεται σε αναγνώστες που αγαπούν την ιστορική έρευνα και τη μυθοπλασία, αλλά ταυτόχρονα δίνει και μαθήματα ζωής που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Είναι μια ζωντανή και συγκινητική μυθιστορία, με πλούσιο και τεκμηριωμένο ιστορικό υπόβαθρο, με λεπτεπίλεπτο χειρισμό στο ψυχογράφημα των ηρώων, ενώ οι περιγραφές είναι μια εμπειρία ξεχωριστή, αφού η αφηγηματική δεινότητα είναι εμφανής σε όλο το μυθιστόρημα. Λέξεις και φράσεις ιδιωματικές στολίζουν και δίνουν υπέροχο χαρακτήρα στο κείμενο και ζωντανεύουν τα πρόσωπα, ενώ τα σπουδαία μηνύματα της συγχώρεσης, της αγάπης, της λύτρωσης και των σχέσεων των ανθρώπων από μια διαφορετική όψη δίνουν εναύσματα στον αναγνώστη να προβληματιστεί και να σκεφτεί τον τωρινό τρόπο συμπεριφοράς και αντίδρασής του.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο

Σχετικές δημοσιεύσεις