Καπετάν Ζωή, Ελένη Πριοβόλου

Βιβλίων Γη

Γράφει η Νατάσα Μουτούση

Πάντως αυτό που κάνει αυτό το μυθιστόρημα ξεχωριστό είναι η μοναδική τέχνη της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου να σε οδηγεί μέσα από δρόμους μαγικούς στον κόσμο της νεανικής ψυχής, χωρίς να αγνοεί την ανάγκη του νεαρού αναγνώστη για δράση και περιπέτεια.

Πρόλογος στο βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου από τη Ζωρζ Σαρή και την Αργυρώ Κοκορέλη

Με αυτά τα λόγια προλογίζουν το βιβλίο της συγγραφέως, «Καπετάν Ζωή», η Ζωρζ Σαρή και η Αργυρώ Κοκορέλη. Η πλοκή είναι ενταγμένη στον ψυχισμό των νεαρών ατόμων που αντιμετωπίζουν απρόσμενες καταστάσεις και προβληματίζονται. Μια λατρευτή κανονικότητα που έχει γίνει συνήθεια καθημερινή, μπορεί να αντιμετωπίζεται με δέος από κάθε νέα αλλαγή που προκύπτει. Οι φόβοι, όμως ,αυτής της αλλαγής μετατρέπονται σε ευχή, να γίνουν το σκαλοπάτι για το άνοιγμα ενός καινούριου δρόμου.

Βιβλίων Γη

Η δωδεκάχρονη Εύα ζει μια ξένοιαστη ζωή με τους γονείς της στη πρωτεύουσα και απολαμβάνει μια όμορφη κανονικότητα. Η μαμά της εργάζεται σε συμβολαιογραφείο και λατρεύει τη ζωγραφική για την οποία δεν έχει ελεύθερο χρόνο να αφιερωθεί ,όπως θα επιθυμούσε. Η σχέση της με την κόρη της είναι αρμονική, με πολλά κοινά ενδιαφέροντα για περιπάτους και προσωπικές αγορές σε καταστήματα. Ο πατέρας της Εύας, ο Τίμος Λαέρτης, είναι τελωνειακός υπάλληλος και η ζωή του κυλάει ομαλά μέχρι τη στιγμή που δέχεται μία πρόταση. Του προτείνεται η θέση του Διευθυντού Τελωνείου σε κάποιο νησί της άγονης γραμμής. Το σκέπτεται σοβαρά και το ανακοινώνει στην οικογένεια. Ο αιφνιδιασμός δημιουργεί την πρώτη αντίδραση! Σε άγονη γραμμή για μεγάλο χρονικό διάστημα; Είναι δυνατόν; Ο ψυχικός κόσμος της Εύας γκρεμίζεται μόνο μιας. Πώς μπορεί να αποχωριστεί τις ανέσεις που απολαμβάνει, τη συντροφιά από τις αγαπημένες της φίλες που μοιράζονται τόσα μαζί;

Μετά από δεύτερες σκέψεις, αποφασίζεται η αναχώρηση και η εγκατάσταση με τις νέες συνθήκες διαβίωσης στο νησί. Αφού ξεπεραστούν τα πρώτα αναπόφευκτα στιγμιότυπα προσαρμογής, η εικόνα ξετυλίγεται ειδυλλιακή μπροστά στα μάτια τους. Αφουγκράζονται ήχους μελωδικούς, πρωτόγνωρους ήχους τιτιβισμάτων πουλιών, ιδιαίτερα ευχάριστους, στα αφτιά τους. Συνοδεύονται δε από μυρωδιές λουλουδιών που συμπληρώνουν την εικόνα ενός μαγικού σκηνικού. Ξαφνιάζονται ευχάριστα! Ο νέος τόπος, η εξοχή, φαίνεται να τους καλωσορίζει!

Η γνωριμία της Εύας με ένα νέο κορίτσι της ηλικίας της, την επονομαζόμενη «Καπετάν Ζωή», συμβάλλει στην μεταστροφή της σκέψης και της ιδέας για τη ζωή που έχει μέχρι τώρα. Το ορφανό αυτό πλάσμα ζει σε ένα ψαράδικο σκάφος με έναν ηλικιωμένο ψαρά, ο οποίος έχει τον ρόλο του προστάτη αγγέλου της. Έχει μάθει να επιβιώνει σωματικά και ψυχολογικά από τους κακεντρεχείς τριγύρω. Αγκαλιάζει φιλικά την Εύα και προθυμοποιείται να την εισάγει στη νέα, αυθεντική ζωή.

Βιβλίων Γη

Με τη Ζωή, η Εύα συνειδητοποιεί ότι η αλλαγή της καθημερινότητας στο νησί τροφοδοτεί το πεδίο της μάθησης. Αναδιοργανώνεται! Μαθαίνει να νικάει τους φόβους της και γίνεται πιο προσεκτική αποβάλλοντας τον παρορμητισμό της. Στέκεται στην επιφάνεια των πραγμάτων, «βουτάει στον βυθό, όπου απαιτείται, και μαθαίνει. Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτόν της, να τον σέβεται, όπως ακριβώς και τους γύρω της. Αποκτά το θάρρος να κάνει τις δικές της επιλογές, να υπερνικά την ηττοπάθεια και να έχει τον έλεγχο του εαυτού της.

Υψώσαμε τ’ ασήμαντα και τα κάναμε σημαντικά. Όσο για τα σημαντικά τα βάλαμε σε δεύτερη μοίρα.

Με την πολύχρονη εμπειρία της στο νεανικό βιβλίο, το συγγραφικό έργο της Ελένης Πριοβόλου είναι πάντα εγγύηση για το αναγνωστικό κοινό αυτής της ηλικιακής ομάδας. Γιατί η μάθηση είναι «η γέφυρα που πρέπει να την ανέβεις για να φθάσεις στον στόχο σου».

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚαστανιώτηΜυθιστόρημα, ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Νατάσα Μουτούση γράφει κριτικές και απόψεις σε βιβλία μυθιστορηματικής θεματικής και μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις