Στέλιος Σπεράντσας: «Χιόνια στο καμπαναριό», για ένα παιδικό τραγούδι που αντέχει στον χρόνο…

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Το παιδικό τραγούδι, που αντέχει στον χρόνο, το έγραψε ένας καθηγητής Ορθοδοντικής! Ιατρός Πανεπιστημιακός καθηγητής ή ποιητής; Ο Στέλιος Σπεράντσας διέπρεψε και με τις δύο ιδιότητες.

Βιβλίων Γη

Γεννήθηκε στη Σμύρνη και είχε καταγωγή από τη Σίφνο. Σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και κατόπιν ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε επίσης με την Παιδαγωγική και το 1908 ανέλαβε την οργάνωση της λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων της επαρχίας της Ροδόπολης του Πόντου. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιατρός ακτινολόγος. Πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 και τιμήθηκε για την ανδρεία και την προσφορά του με το μετάλλιο της Στρατιωτικής αξίας, με τον Αργυρό Σταυρό του τάγματος του Γεωργίου Α΄. Διορίστηκε από το Υπουργείο Υγιεινής προϊστάμενος Ακτινολογικών εργαστηρίων στο Αντιφυματικό Ιατρείο Πειραιώς και στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι στην Οδοντιατρική σχολή και πήρε διδακτορικό δίπλωμα. Επέστρεψε στην Αθήνα όπου και εργάστηκε σε νοσοκομεία. Το 1933 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Οδοντιατρικής σχολής στην έδρα της Ορθοδοντικής, έως το 1952. Συνέγραψε ενδιαφέροντα επιστημονικά συγγράμματα και αρθρογραφούσε σε περιοδικά.

Ο ποιητής Σπεράντσας εμφανίσθηκε στα γράμματα κατά τα εφηβικά του χρόνια, γράφοντας στίχους και δημοσιεύοντας χρονογραφήματα σε εφημερίδες της Σμύρνης. Σε ηλικία 14 ετών εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Ιάδες Αύραι», και τον ίδιο χρόνο κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τη συγγραφή του ύμνου του Πανιωνίου ΓΣ με το ψευδώνυμο Απηλιώτης. Τον ύμνο μελοποίησε αμέσως μετά ο Σμυρνιός μουσουργός Δήμος Μιλανάκης.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 1900, για να τιμηθούν τα 10 χρόνια της λειτουργίας του συλλόγου «Πανιώνιος» Γ.Σ., με τίτλο «Α΄ Πανιώνιος Ποιητικός Διαγωνισμός» και βασικό όρο της προκήρυξης ήταν «ο ύμνος να γραφεί στην αρχαΐζουσα». Την επιτροπή επιλογής αποτελούσαν οι λογοτέχνες Γεώργιος Μιστριώτης, Νικόλαος Καζάζης και Αριστομένης Προβελέγγιος.

Βιβλίων Γη

Την περίοδο 1939-1940 εξέδωσε το επιστημονικό περιοδικό «Ήρα». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μασονικής Στοάς της Ελλάδος, είχε την ιδιότητα του Ελευθεροτέκτονα. Ο Σπεράντσας υπήρξε πολυγραφότατος. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, παιδικά βιβλία, συλλογές ομιλιών και εντυπώσεων, ενώ βραβεύτηκε επανειλημμένα για το έργο του. Έγραψε λιμπρέτα για μελοδράματα και αναγνωστικά για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Διατέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η ποίησή του αποπνέει ερωτικό, οικογενειακό, κοινωνικό, θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα, ακολουθώντας παραδοσιακή τεχνική στους στίχους. Ο πηγαίος λυρισμός του χαρίζει αυθόρμητο και απροσποίητο λόγο, χωρίς εντυπωσιακά ή τολμηρά τεχνάσματα, με συνέπεια η κριτική να τον χαρακτηρίζει στομφώδη και ευκολογράφο. Ποιήματά του για παιδιά βρίσκονται στις συλλογές «Μικρές Φωνές» και «Όμορφοι Κόσμοι», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ατλαντίς». @Atlantis Hellas εκδόσεις.

Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1962.

Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις