5 Ιουλίου 1965: η τελευταία «Τόσκα» της Μαρίας Κάλλας

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Η παγκόσμια καριέρα της Μαρίας Κάλλας, ( prima donna assoluta),  ίσως της πιο διάσημης τραγουδίστριας της όπερας που είχε γοητεύσει και αγγίξει τόσο πολύ κόσμο με τη φωνή της,  κράτησε μόλις 13 χρόνια. 
Η τελευταία της «Τόσκα», στις 5 Ιουλίου του 1965, στο Λονδίνο, ήταν επίσης ένας θρίαμβος.
Στις αρχές του 1964, μια εντελώς απρόσμενη είδηση ​​συγκλόνισε τον μουσικό κόσμο. Η Μαρία Κάλλας θα ερμηνεύσει την «Τόσκα», του Τζιάκομο Πουτσίνι στο Λονδίνο. Η είδηση αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και λαμβάνει δημοσιότητα περισσότερη και από εκείνη των  Beatles.

Βιβλίων Γη

Τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, οι θαυμαστές της κατασκηνώνουν με υπνόσακους και σε πτυσσόμενες καρέκλες μπροστά από την Όπερα του Λονδίνου στο Κόβεντ Γκάρντεν για μέρες, προκειμένου να αποκτήσουν ένα από τα περιζήτητα εισιτήρια.  Η Μαρία Κάλλας, ως Τόσκα, στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι σε  παραγωγή του  σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι!
Ως Τόσκα, η Μαρία Κάλλας θριαμβεύει για άλλη μια φορά. Και ως Τόσκα αποχαιρετά τη σκηνή.
Στις 5 Ιουλίου 1965, η πριμαντόνα ασολούτα έκανε τελικά την τελευταία της εμφάνιση στην όπερα. Παρόλη την εύθραυστη πλέον φωνή της, η τέχνη της ήταν πιο εκλεπτυσμένη από ποτέ. Εξαιρετική, ιλιγγιώδης, μαγευτική, μοναδική ένταση και τεράστια εκφραστικότητα,  ήταν κάποια από τα πολλά σχόλια για την παράσταση.

Βιβλίων Γη
Περιμένοντας για το πολυπόθητο εισιτήριο

Δώδεκα χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 53 ετών, η Μαρία Κάλλας πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Κάποιοι λένε με πικρία ότι ο κόσμος της όπερας έχει τελειώσει γι’ αυτούς.
Ωστόσο, ο βαρύτονος Τίτο Γκόμπι, ο οποίος συνεργάστηκε με την Κάλλας στην τελευταία της Τόσκα, στον ρόλο του αρχηγού της Αστυνομίας Σκάρπια, είπε: «Πάντα πίστευα ότι ήταν αθάνατη – και είναι!»
Ο διάσημος μαέστρος Τούλιου Σεραφίν  είχε ακούσει την 23χρονη Μαρία σε ακρόαση στη Νέα Υόρκη και την προσέλαβε αμέσως για την όπερα «La Gioconda»  στη Βερόνα. Ήταν η ανακάλυψή του. Ακολούθησαν σπουδαίες προτάσεις και παραστάσεις. Τα χαρίσματα όμως της Μαρίας ήταν πολλά και πάνω από τον κόσμο της όπερας.  Ποτέ άλλοτε μια ερμηνεύτρια δεν είχε γοητεύσει και αγγίξει τόσο κόσμο με τη φωνή της. Η Κάλλας ήταν φαινόμενο – και η τελευταία της παράσταση όπερας έγινε επίσης γεγονός.


Συγγραφείς και μουσικολόγοι περιγράφουν τον μουσικό χρονισμό της  ως «απολύτως αρχαϊκό» και ως «τροφοδοτούμενο από την αρχαία μητριαρχική αρχετυπική γνώση».
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κάλλας ήταν η τεράστια εκφραστικότητά της, που αναπτύχθηκε καθαρά και σε άμεση αρμονία με τη μουσική και πέρα από αυτήν. Ειδικά στην όπερα  Τόσκα, η ​​Κάλλας πέτυχε μια ιλιγγιώδη απόλυτη έκφραση. Με το υπέροχο σκηνικό κοστούμι της  παρέδωσε μαθήματα  για την δραματικά «σωστή» ερμηνεία.
Εκείνο τον Ιούλιο του ’65 φορώντας το εκπληκτικό αυτό κοστούμι έκανε την τελευταία  υπόκλιση στο κοινό της.

Η τελευταία παράσταση


Σχετικά Άρθρα

Ο ιστότοπος προστατεύεται!