Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη, Ματ Χέιγκ (Μία βιβλιοθήκη Άπειρες ζωές)

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

«Τι θα είχε συμβεί αν…»
Αλήθεια,  πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί σιωπηρά ή φωναχτά για το πώς θα εξελισσόταν μια κατάσταση ή ακόμα και η ίδια η ζωή μας,  αν σε κάποιο «σταυροδρόμι» είχαμε επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι απ’ αυτό που επιλέξαμε τελικά;
Θα κάναμε πραγματικά καλύτερες επιλογές αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω στον χρόνο;
Αυτοί οι συλλογισμοί βέβαια αποκτούν άλλο ειδικό βάρος όταν γίνονται από ανθρώπους που ζουν δύσκολη και περίπλοκη ζωή, όπως η Νόρα του Ματ Χέιγκ.
Η Νόρα είναι μια νεαρή γυναίκα που δεν αντέχει άλλο να ζει στο περιθώριο της ζωής. Πιστεύει ότι είναι  αποτυχημένη, άχρηστη και ανεπιθύμητη στο περιβάλλον της. Μόλις έχασε τη δουλειά της,  πέθανε ο γάτος της, έχει τσακωθεί με τον αδερφό της και τον καλύτερό της φίλο  και γενικά είναι πολύ απογοητευμένη. Αισθάνεται ότι εάν φύγει από τη ζωή, δεν θα λείψει από κανέναν.

Βιβλίων Γη

Έτσι ένα βράδυ, όντας σε απόγνωση, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της καταπίνοντας όλα τα αντικαταθλιπτικά χάπια της.
Λίγες στιγμές αργότερα, στο χρονικό εκείνο κενό, που είναι το οριακό σημείο μεταξύ ζωής και θανάτου, βρίσκεται στην αχανή «Βιβλιοθήκη του Μεσονυχτίου» με τα άπειρα ράφια και βιβλία και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους. Την υποδέχεται  μια βιβλιοθηκάριος, η κυρία Έλμ, που η Νόρα τη γνωρίζει από το σχολείο της και που κάποτε την παρηγορούσε και τη συμβούλευε όταν αντιμετώπιζε δυσκολίες.
Η κυρία Έλμ την καθοδηγεί και της εξηγεί ότι κάθε βιβλίο της βιβλιοθήκης τής δίνει και μια ευκαιρία να δοκιμάσει μια άλλη ζωή που θα μπορούσε να ζήσει.  Όσο η Νόρα βρίσκεται μέσα στη βιβλιοθήκη,  δεν κινδυνεύει να πεθάνει,  πρέπει όμως να αποφασίσει πώς θέλει να ζήσει. Αυτά τα βιβλία είναι οι πύλες για να μπει σε όλες τις ζωές που δεν έζησε, επειδή σε συγκεκριμένες στιγμές  είχε επιλέξει διαφορετικά.  Αν κάποια ζωή δεν της αρέσει, επιστρέφει στη βιβλιοθήκη και επιλέγει άλλη, μέχρι να ανακαλύψει αυτήν που την ευχαριστεί και να παραμείνει εκεί.
Η Νόρα ξεκινά από το βιβλίο των Τύψεων και Ενοχών

Οι πρώτες ζωές που δοκιμάζει είναι αυτές που  στο παρελθόν είχε απαρνηθεί και για τις οποίες νιώθει τις μεγαλύτερες τύψεις και μεταμέλεια.

Τι θα γινόταν αλήθεια, αν δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ την κολύμβηση, το άθλημα που ο πατέρας της την πίεζε να συνεχίσει;  «Βλέπει» ότι θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ζωή της θα ήταν γεμάτη από οδυνηρά συμβάντα.
Τι θα γινόταν αν είχε παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της Νταν, αντί να ακυρώσει τον γάμο τους δύο μέρες νωρίτερα; Θα έβλεπε έναν Νταν «αγνώριστο»!
Αν είχε μετακομίσει στην Αυστραλία με την καλύτερή της φίλη αντί να μείνει πίσω στην Αγγλία; Θα ήταν εκεί απολαμβάνοντας το κολύμπι και την παρατήρηση φαλαινών στις ανοιχτές θάλασσες, αλλά θα βίωνε ανθρώπινες απώλειες.
Αν είχε ακολουθήσει το όνειρο της, να μελετήσει τους παγετώνες και την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική; Θα περνούσε δύσκολα από το πολικό ψύχος και θα έπρεπε να διαχειριστεί επικίνδυνες καταστάσεις.
Αν δεν είχε εγκαταλείψει το συγκρότημά της, Θα  είχε υπογράψει με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και θα είχε γίνει διάσημη.  Αλλά θα πλήρωνε βαρύ τίμημα.

Η Νόρα μεταφέρεται από σύμπαν σε σύμπαν δοκιμάζοντας όλες αυτές τις εναλλακτικές ζωές, αλλά δε μένει ικανοποιημένη.
Σε κάποια από όλες, μένει λίγο παραπάνω ευχαριστημένη, επειδή εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της ζωής της: «Δεν είχε αγαπήσει κανέναν και κανείς δεν την είχε αγαπήσει ειλικρινά».
Έτσι  η Νόρα «είδε» τις δυνατότητες που είχε στη ζωή της αλλά δεν τις αξιοποίησε και τη δυνατή της θέληση για ζωή. Δεν θέλει πλέον να πεθάνει… Η προβληματική πραγματικότητα από την οποία προσπάθησε να δραπετεύσει, της φαίνεται τώρα «γεμάτη ελπίδα».  Η Νόρα δε χρειαζόταν μια άλλη ζωή, απλώς θα έπρεπε να συνεχίζει να προσπαθεί  για να ανακαλύψει τον εαυτό της και τι είναι αυτό που την ευχαριστεί.
Η εξερεύνηση του εαυτού της είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αναγνωστικό ταξίδι,  καθώς προσπαθεί να καταλάβει τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή της, πράγμα που αντισταθμίζει το εύκολα προβλέψιμο τέλος της μυθιστορίας και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία(;) του βιβλίου από κάποιους αναγνώστες.

Βιβλίων Γη


Είναι ένα ωραίο μυθιστόρημα με συμπονετική αλλά και αισιόδοξη ματιά,  που διερευνά το νόημα της ζωής, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει η πάλη για την ψυχική υγεία. Οδηγεί τους αναγνώστες να αναλογιστούν τη ζωή τους και τις δυνατότητες του μέλλοντός τους. Το κείμενο εμπλουτίζεται και υποστηρίζεται  από τις γνώσεις του συγγραφέα για την ψυχολογία, την οικολογία, την ιστορία, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Υπάρχουν πλούσιες αναφορές σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, Ρωμαίους και Ευρωπαίους αλλά και στην ομορφιά των ελληνικών τοπίων  και νησιών, ως προτάσεις για ιδανικές διακοπές.
Η έμπνευση και ιδέα της ιστορίας βασίζεται  στη θεωρία του παράλληλου σύμπαντος, στη φιλοσοφία και την κβαντομηχανική, σύμφωνα με την οποία, ένα νέο σύμπαν γεννιέται μετά από κάθε  επιλογή και απόφαση.
Μέσα από το ταξίδι της Νόρα,  ο Χέιγκ μας επισημαίνει ποιος είναι ο σκοπός της ζωής και ότι τίποτα δεν προορίζεται να το ζεις για να ευχαριστείς τους άλλους ούτε να το βιώνεις μόνος, ούτε να αναλώνεσαι σε άσκοπες χωρίς πάθος  δραστηριότητες ή να κατηγορείς διαρκώς τον εαυτό σου για λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος.
Όπως λέει η Νόρα: «Είναι μεγάλη αποκάλυψη να συνειδητοποιείς ότι το μέρος στο οποίο θέλεις να καταφύγεις,  είναι το ίδιο ακριβώς μέρος από το οποίο απέδρασες.  Ότι η προσωπική σου “φυλακή” δεν είναι ο τόπος, αλλά η προοπτική».
«Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι ζωές που μετανιώνουμε γιατί δεν τις ζήσαμε. Είναι το ίδιο το μετάνιωμα».
Μπορεί η ζωή μας να μην είναι τέλεια, αλλά να είναι αυτή που επιλέξαμε εμείς με τη συνειδητοποίηση ότι,  «η ευτυχία δεν βρίσκεται στα μεγάλα και σπουδαία, αλλά στα μικρά και σημαντικά».

«Ποτέ μην υποτιμάς τη μεγάλη σημασία των μικρών πραγμάτων», είχε πει η κυρία Έλμ…
Ένα βιβλίο που δίκαια αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες  και μεταφράστηκε και κυκλοφορεί σε περίπου 40 χώρες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μτφ. Άννα ΠαπασταύρουΣχετικές δημοσιεύσεις