Πάπυρος, Irene Vallejo

Βιβλίων Γη

Προτείνει η Μαίρη Κόντζογλου

«Από τον πάπυρο στις σελίδες», θα έβαζα υπότιτλο για το ασυνήθιστο βιβλίο-περιήγηση στον τότε, περί τη Μεσόγειο, γνωστό κόσμο, που αφορά την ιστορία των βιβλίων, της λογοτεχνίας, της συγγραφής, της ανάγνωσης και των σπουδαίων βιβλιοθηκών της αρχαιότητας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι αναφορές στις πρώτες λογοτέχνιδες από την Ενχεντουάννα των Σουμερίων έως τη «δική μας» Σαπφώ. Έργο επιστημονικό δοσμένο με απλότητα και υποδόριο χιούμορ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο (από την παρουσίαση του οπισθόφυλλου)

Μια περιπλάνηση µε στάσεις στα πεδία των µαχών του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευµένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Ένα νήµα που ενώνει τους κλασικούς µε τον σύγχρονο κόσµο…

Μια συλλογική περιπέτεια µε ήρωες χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν στη δηµιουργία και την προστασία των βιβλίων: αφηγήτριες, γραφείς, εικονογράφοι, µεταφραστές, πλανόδιοι πωλητές, δασκάλες, λόγιοι, κατάσκοποι, εξεγερµένοι, µοναχές, σκλάβοι, τυχοδιώκτριες… αναγνώστες σε κορυφές βουνών και δίπλα στη θάλασσα, στις πρωτεύουσες που σφύζουν από ζωή και σε αποµακρυσµένους θύλακες όπου βρίσκει καταφύγιο η γνώση σε χαοτικούς καιρούς. Οι απλοί άνθρωποι, τα ονόµατα των οποίων δεν καταγράφει η Ιστορία, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Σχετικά Άρθρα

Ο ιστότοπος προστατεύεται!