19 Ιουλίου του 1993: Στο λιμάνι της Μασσαλίας γίνεται μία σημαντική ανακάλυψη!

Βιβλίων Γη

Γράφει η Μαρία Σιταρίδου-Τρουλάκη

Το 1993, κατά τη διάρκεια εκσκαφών στην πλατεία Ιουλίου Βερν για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, κοντά στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, αποκαλύπτεται τμήμα της αρχαίας ακτής με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και πλήθος ελληνικών και ρωμαϊκών  ναυαγίων. Συγκεκριμένα, έρχονται στο φως τα απομεινάρια ενός ελληνικού πλοίου της Αρχαϊκής Εποχής, ηλικίας 2600 ετών, σε απόσταση περίπου 30 μ. από την αρχαία ακτή, στο σημείο όπου μάλλον είχε εγκαταλειφθεί λόγω της κακής του κατάστασης. Ήταν ένα σκάφος αλιείας κοραλλιών της Μεσογείου, υπόθεση που επιβεβαιώθηκε από τα θραύσματα κοραλλιών που υπήρχαν δίπλα.

Βιβλίων Γη

Η ομάδα ναυτικής αρχαιολογίας του Κέντρου Καμίγ Ζουλιάν (του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας), ξεκίνησε μία πρώτη αποτύπωση και κατόπιν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, προχώρησε στην κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου. Το ξύλινο πλοίο ναυπηγήθηκε στο παραδοσιακό καρνάγιο Bord, από ξύλο πεύκου Άλπεων, βελανιδιάς και ελιάς με σύνδεση λινάτσας ,επικάλυψη πίσσας ,όπως ακριβώς το ναυάγιο που βρέθηκε στις εκσκαφές στη Πλατεία Ιουλίου Βερν το 1993 και  ονομάστηκε «Γύπτις». Πρόκειται για  ένα «ραμμένο» σκάφος, αφού οι σανίδες συνδέονται με λινό νήμα, όπως και οι πιρόγες της Πολυνησίας. Είναι ένα πλοίο διπλής προώσεως,  ιστιοπλοΐκό και κωπηλασίας.

Βιβλίων Γη


Για να αξιολογήσουν οι επιστήμονες τα ναυτικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο πλεύσης του πλοίου, το «έριξαν» στα νερά του Παλιού Λιμανιού της Μασσαλίας και έκτοτε αυτό διαπλέει συχνά τον Κόλπο της Μασσαλίας, στα ίχνη της διαδρομής που έκανε 2600 χρόνια πριν.
Κάτω από το επιβλητικό κάστρο του St. Nicolas, στην είσοδο του λιμανιού της Μασσαλίας, βρίσκεται το μαρμάρινο μνημείο που είναι αφιερωμένο από την Ελλάδα και που θυμίζει την ιστορία του Πρωτέα και της Γύπτεως, καθώς το 600 π.Χ. οι Έλληνες Φωκαείς από τη Μικρά Ασία κατέπλευσαν με πλοίο και έφεραν το πολιτισμό στην Ευρώπη, ιδρύοντας αποικία με το όνομα Μασσαλία.

Βιβλίων Γη


«Γύρω στο 600 π.Χ οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας…
ίδρυσαν τη Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση», γράφει η γαλλική επιγραφή του μνημείου. Οι Φωκαείς, μην αντέχοντας να ζουν στην τυραννία των βαρβάρων κατακτητών του Κύρου, εγκατέλειψαν την Ασία και εγκαταστάθηκαν στις εκβολές του Ροδανού, ιδρύοντας έτσι τη Μασσαλία.  Έτσι αρχίζει η Ιστορία μιας πόλης-πύλης,  από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Πώς προέκυψε, όμως, η ονομασία της;

«…ο κυβερνήτης ενός πλοίου των Φωκαέων. πλησιάζοντας την ακτή, είδε έναν αλιέα, ο οποίος ”εκέλευσε μάσσαι το απόγειον σχοινίον”».
Οι Αιολείς «μάσσαι» έλεγαν το «δησαί»-δέσε. Ακόμη και σήμερα πολλοί Μικρασιάτες και Μακεδόνες λένε ”μάσσε” και εννοούν ”μάζεψε”. Έτσι, από το ”μάσσαι αλιέα”, προέκυψε το τοπωνύμιο Μασσαλία.

Ο Patrick Mennucci, φιλέλληνας Αντιδήμαρχος της Μασσαλίας δήλωσε: ”Δεν υπάρχει μέλλον, αν δεν ξέρουμε από πού ερχόμαστε, έτσι ποιοι είμαστε εμείς Μασσαλία;”».Σχετικά Άρθρα

Ο ιστότοπος προστατεύεται!